Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо фалира SVB?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Silicon Valley Bank (SVB) – това може би е една от най-зле управляваните банки за това десетилетие, заяви в новия брой на подкаста „На всяка цена“ Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в „Делтасток“. „Има два основни фактора за срива на банката – агресивното покачване на лихвите от страна на Федералния резерв и изключително некомпетентния мениджмънт на SVB“, коментира Чаушев. Той посочи, че в управата на банката е бившият финансов директор на Lehman Brothers, както и един от мениджърите в Deutsche Bank през 2007 година. 

SVB – А отборът от миналата финансова криза пак се прояви 

Те са събрали „А отбора“ от миналата финансова криза, посочи Чаушев, като обърна внимание, че в банката е имало много лошо управление на риска. „Те са подсигурявали депозити със американски държавни облигации и ипотечни ценни книжа. Това портфолио е около 65 % при средно за пазара 24 %, коментира пазарният анализатор и определи подобно решение като „новобранско“.Рискът не е бил хеджиран (бел.ред – застрахован срещу загуба), допълни Чаушев.  

С агресивното покачване на лихвите от ФЕД в опит да овладее инфлацията, подобни ценни книжа рязко се обезценяват, което е довело и до проблемите в 16-та по големина банка в Съединените щати. 

Федералният резерв

ФЕД – между чука и наковалнята 

SVB постави началото на банковите сътресения в Съединените щати, доста бързо последвана и от Signature Bank. First Republic Bank също бележи сериозни спадове, следователно – не е изключено да последва съдбата на първите две. Според Ивайло Чаушев за нея е много трудно да се възползва от новия инструмент на ФЕД, с който той се опитва да овладее ситуацията. „Този инструмент представлява количествено улеснение“, коментира Чаушев. Това обаче е в противовес на рестриктивната политика на лихвени покачвания и количествено затягане, водена с цел овладяване на инфлацията.  

По думите на експерта Федералният резерв е „между чука и наковалнята“ в опит да овладее инфлацията, но и да предотврати по-сериозна банкова криза.

Ще платят данъкоплатците

Според Ивайло Чаушев въпреки че посланието на американския президент Джо Байдън, че данъкоплатците няма да платят и цент заради фалита на банките в Съединените щати, се случва точно обратното. Именно заради това експертът е на мнение, че все пак банките, които не са управлявани достатъчно благоразумно, трябва да бъдат оставени да фалират. В противен случай „моралното“ послание към останалите ще бъде сгрешено, а именно – дори и да стъпят на криво, ФЕД ще се намеси и няма да има пострадали. 

Каква бе новобранската грешка на управата на SVB, ще сработи ли новият инструмент на ФЕД, какво ще се случи с Credit Suisse? А лихвената политика? Това са само част от въпросите, чийто отговори ще намерите в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев: След като не издаде указ, президентът би трябвало да носи отговорност за външната политика

Премиерът Димитър Главчев заяви, че няма намерение да предлага нов кандидат за поста министър на външните работи след отказа на президента да одобри Даниел Митов. В интервю за БНТ Главчев уточни, че при това положение отговорност за външната политика ще носи Румен Радев : "За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях..

публикувано на 19.04.24 в 22:01
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46