Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експлозии в Крим, Киев твърди, че са унищожени руски ракети "Калибър"

Изстрелване на крилати ракети "Калибър" с морско базиране
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Експлозии разтърсиха Крим. Украйна твърди, че са унищожени руски крилати ракети "Калибър", а местните власти настояват, че са атакувани цивилни обекти.

Украинското министерство на отбраната заяви, че взрив в град Джанкой, разположен в северната част на Кримския полуостров, е унищожил крилати ракети "Калибър" на руския Черноморски флот, придвижвани с железопътен транспорт.

Властите в Крим, който беше анексиран от Москва през 2014 година, обаче заявиха, че е имало нападение с дронове от украинска страна, но не са били нанесени щети на железопътната линия и инфраструктурата в северната част на полуострова.

В околностите на Джанкой се е активирала системата за ПВО. По предварителни данни отломките са повредили къща и магазин, ранен е един човек, съобщи губернаторът на Крим Сергей Аксьонов. Неговият съветник Олег Крючков написа в Телеграм, че цел на всички свалени над Крим дронове са били граждански обекти, тъй като наблизо няма военни съоръжения, като същевременно всеки дрон е съдържал експлозиви и шрапнели.



През изминалото денонощие руските сили са изстреляли близо 400 снаряда в района на Херсон. В резултат на атаката е бил убит един човек, а други седем са ранени. Снаряди са поразили жилищни райони и сгради.

В сводката за войната на украинските военни се казва още, че през последните 24 часа украинските сили са отбили над 120 атаки на нашествениците в пет направления. Основна цел на врага остават опитите за навлизане в административните граници на Донецка и Луганска област.

Във вечерното си видеобръщение украинският президент Володимир Зеленски коментира решението на Европейския съюз да предостави на Украйна 1 милион 155-милиметрови артилерийски снаряда в рамките на една година.

"Това е стратегическа стъпка. Тя ни дава увереност в нашето единство, в неизменимото движение към победа над терористичната държава. Благодарен съм на всички наши партньори в Европа! На всеки, който наистина е заинтересован да направи Европа силна и свободна."

Зеленски също така изказа благодарност на Съединените щати за обявения нов пакет от помощи на стойност 350 милиона долара, който включва боеприпаси за реактивни системи за залпов огън HIMARS, за гаубици, за бронирани машини на пехотата Bradley, както и за противотанкови системи.

Междувременно стана ясно, че Норвегия е доставила осем танка "Леопард 2" на Украйна, за да помогне в отблъскването на руското настъпление.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кирил Вътев: Няма да допуснем "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" . Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда. Това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев. Съмненията за порочни практики, свързани с "Капитан Андреево", върна в дневния ред бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов в интервю за..

публикувано на 28.03.24 в 19:01

Граждански протест в Кюстендил срещу изграждането на фотоволтаици

Петдесетина души излязоха на мълчалив протест тази вечер пред Общината в Кюстендил срещу изграждащи се и проекти за фотоволтаици в района. Недопустимо е да се унищожава плодородна земя и да се съсипва екологията  в район, начиран "Овощната градина на България", казаха участници.  Конкретният повод за протеста е изграждането на фотоволтаичен..

публикувано на 28.03.24 в 18:55
Руски изтребител Су-35.

Руски военен самолет се е разбил край Севастопол

Руски военен самолет се е разбил в Черно море край Севастопол на анексирания Кримски полуостров, предават информационните агенции, като се позовават на назначеният от Москва губернатор Михаил Развожаев.  "Няма пострадали граждански обекти“, написа той в "Телеграм". И допълва, че пилотът е успял да катапултира и че спасители са го извадили на брега...

публикувано на 28.03.24 в 18:53

"Защита" на протестно автошествие в София

Националният синдикат "Защита" протестира с автошествие в София. Сред исканията на протестиращите, които се събраха в центъра на столицата, бяха повишаване на заплатите в медицинските заведения, както и настояване за първа категория на труд за работещите в центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения на лечебните заведения. Красимир..

публикувано на 28.03.24 в 18:44
Марчел Чолаку

Румъния променя цените на тока и природния газ в полза на потребителите

Румънското правителство ще запази тавана на цените на енергията и природния газ и ще ги промени в полза на потребителите, като се съобрази с тенденцията за намаляване на цените на енергията и газа на европейско равнище.  Това е обявил румънският премиер Марчел Чолаку на правителствено заседание, предаде БТА, като цитира агенция Аджерпрес. От 1..

публикувано на 28.03.24 в 18:34
Плакат на събитието

Семинар във ФЖМК за влиянието на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото

" Състоянието на медиите и разследващата журналистика - влияние на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото ".  Това е темата на семинар по проект "Поп-култура, поп-политика: дигиталният обрат" на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ "Св. Климент Охридски". Организатори на форума са доц. Жана Попова..

публикувано на 28.03.24 в 18:27

Починал е психологът и Нобелов лауреат Даниел Канеман

В сряда на 90-годишна възраст е починал Даниел Канеман, американско-израелски психолог, чиито прозрения за често проблематичния процес на вземане на решения от хората му донесоха Нобелова награда за икономика. Това съобщи Дойче Веле. Канеман и дългогодишният му сътрудник Амос Тверски направиха много за развенчаването на широко разпространеното..

публикувано на 28.03.24 в 18:03