Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният кабинет предлага смяна на редица посланици

| обновено на 04.04.23 в 17:27
Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

Служебният министър на външните работи Николай Милков да бъде назначен на поста постоянен представител на България в мисията на НАТО в Брюксел, а заместникът му Костадин Коджабашев да стане посланик във Ватикана. Това предлага служебният кабинет на президента Румен Радев.

На държавния глава се предлага да бъдат освободени досегашните посланици и да бъдат назначени нови и в Германия, Хърватия, Швеция, Ирландия, Виетнам, Индия, Йордания, Ливан, Израел, Молдова, Словения и Норвегия. 

За посланик в Словения е предложен сегашният главен секретар на Министерския съвет Красимир Божанов. В Йордания предложението е постът да се поеме от Метин Казак, а в Индия - Николай Янков.

Министерският съвет предлага на президента да издаде указ за освобождаване на Румяна Генчева Бъчварова от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Република България в Държавата Израел, както и указ за назначаване на Славена Красимирова Гергова за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Държавата Израел със седалище в гр. Тел Авив.

Предлага на президента да издаде указ за освобождаване на Боян Недялков Белев от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Република България в Ливанската република и да издаде указ за назначаване на Ясен Руменов Томов за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Ливанската република със седалище в гр. Бейрут.

Предлага на президента да издаде указ за освобождаване на Димитър Михайлов Михайлов от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Република България в Хашемитско Кралство Йордания и указ за назначаване на Метин Хюсеин Казак за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Хашемитско кралство Йордания със седалище в гр. Аман.

Предлага на президента да издаде указ за освобождаване на Елена Радкова Шекерлетова от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Република България във Федерална република Германия и указ за назначаване на Григор Калинов Порожанов за извънреден и пълномощен посланик на Република България във Федерална република Германия със седалище в гр. Берлин.

Другите предложения са за освобождаване на Елеонора Димитрова Димитрова от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Индия, като на нейно място да бъде назначен Николай Христов Янков за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Индия със седалище в гр. Делхи.

Предлага за освобождаване Маринела Милчева Петкова от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Република България в Социалистическа република Виетнам със седалище в гр. Ханой и назначаване на Павлин Райков Тодоров за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Социалистическа република Виетнам със седалище в гр. Ханой.

Предлага за освобождаване на Гергана Димитрова Караджова от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Република България в Ирландия и назначаване на Ваня Чавдарова Андреева-Малакова за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Ирландия със седалище в гр. Дъблин.

Служебният премиер предлага на президента и освобождаване на Иван Веселинов Павлов от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Швеция, а на негово място да бъде назначена Светлана Сашова Стойчева-Етрополски.

Предлага на президента да издаде указ за освобождаване на Генка Василева Георгиева от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Хърватия и издаване на указ за назначаване на Ива Николаева Крулева за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Хърватия със седалище в гр. Загреб. 


По публикацията работиха: Георги Николов, Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които утре ще изберат новия български патриарх. Броят на делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор е 140 като освен висшите духовници, той включва клирици и миряни от всяка епархия, монаси и представители на духовните училища...

публикувано на 29.06.24 в 07:15

ЕК одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за борба с опасни комари в Кипър

Европейската комисия одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за изпълнението в Кипър на пилотна програма за борба с разпространението на опасни комари, съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакиду по време на посещението си в Никозия.  Иновативният проект се финансира по програмата "ЕС в подкрепа на здравето" ("EU4Health"). Целта му е да елиминира..

публикувано на 29.06.24 в 05:23

Найджъл Фарадж не иска да има "нищо общо" със съпартийците си, които са били обвинени за расисти.

Найджъл Фарадж заяви, че не иска да има "нищо общо" с кандидатите от неговата партия "Реформирай Обединеното кралство", които са били обвинени за расисти. Докато отговаряше на въпроси на публиката по Би Би Си, по-малко от седмица преди общите избори на 4 юли, популистът заяви още, че Великобритания трябва да напусне Европейската конвенция по правата..

публикувано на 29.06.24 в 05:18

Българин беше осъден на 9,5 години затвор във Великобритания по обвинения в изнасилване

Във Великобритания, 45-годишният български гражданин Юлиан Димов, работещ като масажист, беше осъден на девет и половина години затвор по обвинения в изнасилване на 10 клиентки. Юлиан Димов е използва приложение за козметична терапия, за да открие и изнасили десет клиентки в собствените им домове. Той се е възползвал от жертвите си, след като те..

публикувано на 29.06.24 в 04:56

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на страната, предаде БТА. Според правителството в Скопие, поетите ангажименти са двупосочна улица, като..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по държавната телевизия. "Днес е известно, че Съединените щати не само произвеждат тези ракетни..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на агенцията. Руското военно министерство обяви, че войските му са взели Росдоливка. Това е украинско..

публикувано на 28.06.24 в 20:19