Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК обяви поименния списък на избраните народни представители

| обновено на 08.04.23 в 18:14
Снимка: БГНЕС, архив

Централната избирателна комисия обяви поименния състав на избраните народните представители по изборни райони, след като прие заявленията на кандидатите от две листи за предпочитания изборен район. Решението предстои да се обнародва в Държавен вестник.

Минути преди 18 ч. ЦИК гласува решение, с което поправи техническа грешка в днешното си решение за обявяване поименно на депутатите в 49-тото НС.  Вместо присъстващия в 23-ти избирателен район Асен Балтов беше гласувана замяната му с Даниел Тихомиров Александров от ГЕРБ - СДС. 
Балтов пожела да не бъде народен представител още преди няколко дни.

С друго решение ЦИК прие заявлението на избрания за депутат Светослав Трифонов да бъде заличен от списъка с депутатите в 49-ото народно събрание.

Слави Трифонов от "Има такъв народ" беше избран в две листи - в Благоевградския и Старозагорския район. Решението за освобождаването му беше прието с 12 гласа "за". "Против" него се обяви Цветозар Томов.

Над 20 кандидати, избрани в два избирателни района, подадоха вчера заявленията си кой район искат да представляват.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова прочете заявеното:

"Катя Максимова Панева, кандидат от коалиция "ПП - ДБ" желае да бъде избрана от 29-и изборен район, Делян Славчев Пеевски желае да бъде обявен за избран от първи изборен район - Благоевградски, Мустафа Сали Карадайь желае да бъде обявен за  избран в 30-и изборен район - Шуменски, Тошко Йорданов Хаджитодоров от "Има такъв народ" - в 15-и изборен район, Плевенски, Бойко Методиев Борисов - кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС, желае да бъде обявен за избран от Пловдив град, Корнелия Петрова Нинова от БСП за България и желае да бъде обявена за избрана от 25-и изборен район на София, Костадин Тодоров Костадинов - кандидат за народен представител от партия "Възраждане", желае да бъде обявен за избран от 3-и изборен район - Варна."

Имената на избраните депутати в 49-ото народно събрание са публикувани на сайта на ЦИК.

Заместник председателят на ЦИК Цветозар Томов гласува против тези решения и представи аргументите си.

"Гласувах "против" това решение, тъй като съм категорично против тази практика, която между другото е възможно да доведе до много сериозни изкривявания на вота на хората на местните избори, които предстоят. И тъй като взехме такива решения, обявеният от нас списък на избрани депутати, не съответства на волята на избирателя в пълна степен, поради което аз не мога да гласувам "за", каза Цветозар Томов.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на журито на филмовия фестивал  Грета Геруиг пристигна в Кан

Откриват 77-мото издание на фестивала в Кан

Светът на киното се събира в Кан за 77-ия филмов фестивал, който се открива тази вечер, за да излъчи поредния носител на "Златната палма".  Червеният килим е готов за шествието на звездите на световното кино. Актрисата Камий Котен ще води церемонията за откриването на поредния филмов фестивал, Той обещава на киноманите силни емоции както със..

публикувано на 14.05.24 в 08:17
Асоциация за Инсулт и Афазия

50 000 българи са получили инсулт за година, само 3% са получили модерно лечение

Близо 50 000 българи са получили инсулт и са стигнали до болница през миналата година. Около 10% от тях са починали, включително хора на възраст под 35 години. Данните представиха от Асоциацията за инсулт и афазѝя във връзка с днешния Световен ден за информираност относно инсулта. България е на челно място в Европа по смъртност..

публикувано на 14.05.24 в 08:15

ЦИК представя образците на бюлетините и визията на машините

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще представи образците за бюлетините и визията на машините за изборите две в едно на 9-ти юни на пресконференция в ранния следобед. ЦИК вече изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори за български представители в Европейския..

публикувано на 14.05.24 в 08:08

Започва делото за смъртта на двамата бургаски полицаи, пометени от автобус с мигранти

Разпоредително заседание по делото срещу сирийския гражданин Омар Аднан ще се проведе в Бургаския окръжен съд.  Той е обвинен за смъртта на двама бургаски полицаи, а престъплението е квалифицирано като умишлено. Аднан е шофьорът, който блъсна патрулна полицейска кола на кръстовище в морския град, с автобус превозващ 47 мигранти.  Фаталният..

публикувано на 14.05.24 в 08:03

Железничарите са в протестна готовност

Железничарите се канят да протестират. "Единодушно се взе решение, че така не може да се кара ", обясни пред БНР Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите. Той прогнозира, че до протестни действия може да се стигне "в близките 10-15 дни". Иска се оставката на ръководството на НКЖИ заради "некомпетентност и неадекватни..

публикувано на 14.05.24 в 07:56
Антъни Блинкън

Блинкън на визита в Киев

Държавният секретар Антъни Блинкън пристигна в Киев на необявена визита. Целта му е да увери украинците, че Съединените щати продължават да ги подкрепят и да им предоставят оръжия, докато Русия опустошава североизточната част на Харковска област. По време на четвъртото си посещение в Киев от началото на руската инвазия Блинкън пристигна..

публикувано на 14.05.24 в 07:45

Конференция с международно участие за присъединяването на България към Еврозоната

В София ще се проведе международна конференция, посветена на присъединяването ни към Еврозоната, както и на необходимите за тази цел реформи. Бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел е сред гостите на форума, както и бившите премиери на Румъния и Малта Адриан Нъстасе и Джоузеф Мускат. На нея ще се обсъдят последиците от въвеждане на еврото в..

публикувано на 14.05.24 в 07:42