Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благодатният огън е вече в София

Снимка: БГНЕС

Частица от Благодатния огън, който слиза чудотворно в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, вече е и у нас. Правителственият самолет кацна на летище София. Българската църковна делегация беше водена от Старозагорския митрополит Киприян.

Представители от епархиите от цялата страна дойдоха на правителственото летище в София, за да посрещнат Благодатния огън, откъдето ще отнесат свещената светлина, символ на Божието възкресение по всички православни храмове в страната.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприян, който водеше църковната делегация до Божи гроб, за да измолят Благодатния огън, каза:

"Носим благословение от светия град Йерусалим, от храма на Светото Възкресение Христово. Изпросихме мир, благодат за нашия православен български народ и целия православен свят".

Свещенослужители от други храмове в страната с дълбока вяра взеха частица от Благодатния огън, за да стигне тази голяма радост до повече хора.

Призовават се всички вярващи, които могат да отидат, да вземат от светлината, за да я занесат в домовете си и да разпространят вестта, че Божият син е възкръснал.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елена Йончева се е срещнала с Любомир Чанев и Данаил Веселинов от кораба Galaxy Leader

Евродепутатът Елена Йончева се е срещнала с Любомир Чанев и Данаил Веселинов - капитана и старши помощник-капитана на кораба Galaxy Leader, който през ноември миналата година беше превзет и отвлечен от хусите в Йемен. За това съобщават от екипа на Йончева. На срещата в пристанищния град Худейда е присъствал и Абдулла Хаджер, съветник по..

публикувано на 19.09.24 в 19:14
Kаводнени ферми близо до Траверсара, регион Емилия-Романя, Северна Италия, 19 септември 2024 г.

Няколко града в италианската област Емилия-Романя са под вода

Премиерите на Полша, Чехия, Словакия и Австрия обсъждат в Полша с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен помощ за пострадалите от наводненията тази седмица области в четирите страни. Щетите са за милиарди евро.  Дрезден е в предпоследна степен на тревога, жертвите на наводненията в Европа достигнаха 23 Централна и Източна..

публикувано на 19.09.24 в 19:12
Валентин Тончев

Ахмед Доган обсъжда в централата на ДПС листите за изборите на "Алианс за права и свободи"

Ахмед Доган обсъжда в централата на ДПС в София листите с кандидати за депутати от коалицията "Алианс за права и свободи". Почетният председател на партията Ахмед Доган дойде по обяд в централата на партията без да прави изявления за медиите. Ето какво съобщи на излизане от сградата Бейтула Сали: "Или почетният председател, или председателят на партията..

публикувано на 19.09.24 в 19:06
Ливанци са се събрали в кафене в южното предградие на Бейрут, за да гледат  речта на лидера на

Лидерът на "Хизбула" заяви, че Израел е преминал "всички червени линии"

37 са досега жертвите на координираните експлозии на преносими комуникационни устройства в Ливан. Ранените са над 3500, съобщи министърът на здравеопазването Фирас Абиад.  Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала предупреди Израел, че е преминал "всички червени линии" и обеща  да отмъсти за нападенията . За повишен риск войната в Близкия изток..

публикувано на 19.09.24 в 18:52
Алекс Алексиев

Алекс Алексиев: Всеки път, когато влизаме в Украйна, е тъжно, болезнено и емоционално, но украинците имат несломим дух

На 21 септември България ще се включи в обща молитва за мир, в която участват популярни личности от цял свят.  "Общата молитва за мир се организира от фондацията "Калпатару". Религията няма значение – ще се включат християни, мюсюлмани, будисти", обясни пред БНР а ктьорът Алекс Алексиев, който скоро се върна от Украйна. "Всеки път, когато..

публикувано на 19.09.24 в 18:40
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

В прощална реч Йенс Столтенберг предупреди САЩ и Европа да останат обединени

В прощална реч генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Съединените щати и Европа да останат обединени и да загърбят изолационизма. Призивът му идва когато европейските съюзници на Вашингтон се притесняват, че бившият президент Доналд Тръмп може да разхлаби ангажимента на ключовата сила САЩ към Алианса, ако спечели изборите през ноември...

публикувано на 19.09.24 в 18:25
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Мисля, че този път ще положат усилия да има кабинет

"Мисля, че този път ще положат усилия да има кабинет . Чувам го, виждам  го. И Борисов, и ПП-ДБ имат някаква формула ". Това заяви пред БНР Първан Симеонов, "Галъп интернешънъл Болкан". Той коментира и случващото се в ДПС. " Доган щ е трябва да контраатакува, защото бавно и полека иницативата мина изцяло на страната на Пеевски"...

публикувано на 19.09.24 в 18:20