Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: Искаме Китай да зачита равнопоставените отношения

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Отидох в Китай, за да кажа много ясно това, което говорим в Брюксел и в Страсбург". Това каза председателката на Европейския парламент Урсула фон дер Лайен пред пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург на дебат, посветен на отношенията между Китай и ЕС:

"Това, което искаме е Китай да зачита равнопоставените отношения, когато става дума за достъпа на наши фирми до китайския пазар, да спазва прозрачността за субсидиите, както и интелектуалната собственост. Освен това знаем, че има области, в които инвестициите и търговията представляват риск за нашата икономическа и национална сигурност, особено в рамките на откритата симбиоза на Китай между неговия военен и търговски сектор".

Фон дер Лайен изрази солидарност със санкционираните евродепутати, на които Китай наложи санкции. Сред тях е и Илхан Кючюк от "Обнови Европа":

"Искам да изразя солидарността си с тези членове на Европейския парламент, които бяха несправедливо санкционирани от китайската комунистическа партия, само защото изрекоха на глас нарушенията на човешките права. И това е симптом, че Китай не е обърнал страницата към епохата на реформи и откритост, а преминава към нова ера на сигурност и контрол.  Чух това в Пекин от много европейски фирми, които наблюдаваха от първа ръка този завой към сигурността, който е далеч от логиката на отворения пазар и свободната търговия".

Кючюк, както и колегите му Райнхард Бутикофер, Майкъл Галер, Рафаел Глюксман и Мириам Лексман попаднаха под санкциите на Китай с мотива, че "сериозно увреждат суверенитета и интересите му и злонамерено разпространяват лъжи и дезинформация". На тях и техните семейства е забранено да влизат в континенталната част на Китай, Хонконг и Макао. Кючюк е един от защитниците на уйгурите, които са затворени в лагери в Синцзян. Преди две години той беше сред инициаторите Илхам Тохти да получи наградата "Сахаров" на Европарламента. Тохти е уйгурски правозащитник, който беше арестуван и осъден на доживотен затвор в Китай.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Гаджев

Христо Гаджев: Според мен има голям проблем с храненето в армията

Въпросът за храненето с армията не е решен. Това каза председателят на Комисията по отбраната Христо Гаджев. Той изрази изненада, че  правителството „Денков“ е удължило договора за осигуряването на военните с храна по време на учения. И посочи, че ще има изслушване в ресорната комисия.  Преди по-малко от месец правителство в оставка на Николай..

публикувано на 20.04.24 в 16:11

Текат довършителни работи по новия затвор край с. Самораново

Вървят довършителни работи по изграждането на новия затвор за 400 лишени от свобода мъже край дупнишкото с. Самораново. Проектът за новия затвор е за около 35 мил. лева и се финансира по  Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.  На 29 април ще бъдат отчетени резултатите по проекта. Комплексът ще бъде показан на норвежките партньори. Това беше..

публикувано на 20.04.24 в 16:02

Напрежението в Близкия Изток, войната в Украйна и други акценти от седмицата

През тази седмица напрежението в Близкия Изток се засили критично, след като за първи път Иран извърши нападение срещу Израел и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че регионът е „на ръба на опустошителен пълномащабен конфликт“. На фокус през цялата седмица беше най-вече Близкият Изток, тъй като бушуващият и без друго конфликт между..

публикувано на 20.04.24 в 15:52

Светли и топли пространства с подчертани детайли са тайната на модерното обзавеждане

Съчетанието на елементи в жилищното обзавеждане е умение като всяко друго – да разкажеш история, да композираш музика, да създадеш дизайн на списание или да направиш театрално представление. През 2024 година мебелите в нашия дом са именно тези детайли, които подчертават интериора , те са сияйното бижу в обзавеждането. Цветовете са..

публикувано на 20.04.24 в 15:42

Ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ

Ученици, студенти, деца и родители посрещна Физическият факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Поводът за отворените врати беше 135 години от старта на преподаването на физика. Професор Георги Райновски, декан на факултета каза: "В момента ние седим в международните класации някъде на около място 300-400, като в Софийски..

публикувано на 20.04.24 в 15:40
Людмила Петкова

Фискалният резерв към 18 април е 10,9 милиарда лева

Размерът на фискалния резерв към 18 април е 10,9 милиарда лева, каза на брифинг финансовият министър Людмила Петкова на ГКПП" Капитан Андреево" . Хероинът, открит на Капитан Андреево – за 16 млн. лева (обновена) "Към 18 април фискалният резерв е в размер на 10.9 милиарда лева. Има цялостен план за повишаване събираемостта на приходите...

публикувано на 20.04.24 в 15:30
Владимир Малинов и Димитър Главчев в АЕЦ

Ядрено гориво от "Уестингхаус" ще бъде заредено през май в V блок на АЕЦ "Козлудуй"

Доставеното от американската компания "Уестингхаус" ядрено гориво за АЕЦ "Козлудуй" ще бъде заредено в пети реактор на централата през май. Това обяви енергийният министър Владимир Малинов при приемането на 43-те касети с гориво - първата доставка от "Уестингхаус" в рамките на диверсификацията на източниците на гориво за българските атомни..

публикувано на 20.04.24 в 15:20