Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Семерджиев беше осъден на 20 години затвор

Снимка: БГНЕС

На 20 години затвор беше осъден Георги Семерджиев за тежката катастрофа с две загинали млади жени в центъра на София.

По-малко от 10 месеца след тежкия инцидент на столичния булевард "Черни връх"  делото приключи на първа инстанция.

В последната си дума Семерджиев поиска от Софийския градски съд да го оправдае изцяло, а прокуратурата настоя той да бъде осъден на 22 и половина години затвор.

Наказания по общо 5 обвинения на Георги Семерджиев прочете съдия Стефан Милев. Най-тежкото - 16 години затвор беше за причинената смърт на двете млади жени.

Освен това той получи наказание от две години и половина за шофиране след употреба на наркотици, пет години за шофиране с фалшива книжка, 11 месеца за шофиране с неистинска табелка, както и 3 години за държане на наркотици.

Според българския наказателен кодекс се постановява най-тежкото наказание, което е 16 години, което съдът увеличи с още 4 заради високата обществена опасност на деянието на Георги Семерджиев. От наказанието ще бъдат приспаднати месеците, които дотук Семерджиев е прекарал в ареста.

Освен това 36-годишният мъж ще трябва да плати на роднините на прегазените две жени обезщетение в размер на общо 700 000 лева плюс лихвите от датата на катастрофата, 28 000 лева за таксите към тези искове, 50 000 лева разноски по делото и малко под 5 000 лева за адвокатската защита на двете семейства.

Въпреки че настояваше за по-високо наказание от 22 години и половина, прокурор Чавдар Железчев заяви, че наложеното днес наказание е справедливо, затова няма да го протестира на следващата инстанция и коментира, че по време на делото е видял в подсъдимия "липса на каквато и да е критичност":

"И затова смятам, че наложеното наказание е справедливо и затова се наложи прилагането на чл. 24 от НК, защото са извършени в съвокупност множество престъпления и предвижда НК еднородни наказания за тях. Някои от тези престъпления са с изключително висока обществена опасност. Същевременно и личността на дееца разкрива такава висока обществена опасност и при наличието на тези предпоставки едно общо наказание не би изиграло възпитателната си роля, каквато е предвидена от чл. 36 от НК".

След присъдата, която медиите успяха да заснемат с камери и микрофони в съдебната зала, Георги Семерджиев, който настояваше, че не е бил зад волана по време на катастрофата, запази мълчание, преди това настоя да бъде оправдан. Същото поиска и адвокатът му, който изрази увереност, че на следващата съдебна инстанция клиентът му ще чуе "невинен".

Мирослав Христов отоново заяви, че въпреки наличието на ДНК от Семерджиев в колата, въпреки откритата му маратонка на предната седалка, не той е бил шофьорът.

"Липсата на каквито и да било доказателства по отношение на авторството. Ние не спорим, че е нашето ДНК, автомобилът е наш, но в този час не сме го управлявали. Всичко е отдясно - и маратонката е отдясно, т. е. не е на шофьорското място, а е на мястото до шофьора. На мен буквално ми каза, че има липса на спомен, т. е. от момента на удара, полицаите влизат у тях, няма спомен".

Следващата съдебна инстанция е Софийският апелативен съд.



По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52