Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдии, прокурори и следователи се обявиха в подкрепа на главния прокурор

4
Снимка: Ани Петрова

Съдии, прокурори и следователи, както и служители на Съдебната власт излязоха пред съдебни палати в София и в други градове в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев.

Повод за акцията е вчерашният взрив, който избухна на пътя до автомобила на главния прокурор вчера, а заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов го определи като атентат.

Снимка: Ани Петрова

Пред Съдебната палата в София говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви: "Тук сме да кажем, че не ние е страх и че сме готови да протестираме всеки ден, докато държавата не ни защити".

По повод спекулации и твърдения, че случилото се може да е инсценировка Милева заяви:

"Нека да оставим политици, депутати и журналисти да говорят. Ние ще направим всичко по силите си, за да установим извършителите на този гнусен терористичен акт срещу главния прокурор на Р България. Тук сме не само заради него, а заради цялата прокуратура, защото това, което видяхме вчера в една държава член на ЕС, която трябва да твърдим, че е правова държава, е недопустимо. И станахме пак известни в световните новини с един грозен акт".

Прокурори, следователи и служители на Районна и Окръжна прокуратура в Русе излязоха с тогите си пред Съдебната палата, за да заявят подкрепата си към личността на главния прокурор Иван Гешев, срещу когото бе направен опит за атентат.

"Работата на прокурорите е да бъдат държавни обвинители и да застават срещу престъпниците вместо българските граждани, които са пострадали от престъпления. За да можем да вършим добре и успешно тази работа, се нуждаем и от имунитет, и от несменяемост, но и от сигурност…Ще продължим да си вършим работата, но очакваме и подкрепа от обществото", каза окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев и подчерта, че политическите нападки към прокуратурата уронва нейния престиж и авторитет в обществото.

Магистрати и служители от прокуратурата и следствието излязоха на протест пред съдебната палата в Ямбол.

Пред събраните десетки служители на съдебната власт окръжният прокурор Дойчин Дойчев заяви: 

"Това е посегателство срещу ръководителя на една от основните държавни институции и може да се приеме като посегателство срещу държавността. Недопустимо е!".

Десетки прокурори, следователи и служители на трите прокуратури във Велико Търново се включиха в мирния протест в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев след вчерашния опит за атентат срещу него и семейството му. Прокурорите определиха нападението като терористичен акт и не приемат политическите изказвания за инсценировка на случилото се с Гешев.

"Аз съм възмутен от липсата на държавност в момента. Това е опит за убийство не само над господин Гешев и неговото семейство. Това е опит за убийство над главния прокурор, имаме нападение срещу самата държава", заяви окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов.

"Всички внушения за конспирация са несъстоятелни и абсурдни. Искаме да осъдим този грозен, брутален терористичен акт, който освен, че е тежко умишлено престъпление, той е и опит за натиск върху съдебната власт", коментира Таня Недкова, апелативен прокурор на Велико Търново.

"Наш професионален дълг е защитата на човешкия живот като най-голяма ценност, дадена ни, така че не мога да приема подобно посегателство, все пак в колата е имало две деца", посочи прокурор Румяна Ирманова от Апелативната прокуратура.

"За мен това е терористичен акт. Нищо, освен своето възмущение, ние не можем да изразим. Но няма да ни подчинят", заяви говорителят на Апелативната прокуратура прокурор Светослав Калчев.

Мирният протест в Силистра събра пред съдебната сграда в града около 40 душиОсновната цел на протеста е да покажат единство срещу опитите да бъдат сплашени. 

Окръжният прокурор на Силистра Ивелин Чафаланов заяви, че това е подкрепа към главния прокурор: 

"Вчерашният ден беше белязан с терористичен акт. Ние го осъждаме. Всички служители на прокуратурата - всички прокурори, следователи, както и съдиите ще излезем пред Съдебната палата, за да изразим своето несъгласие, за да изразим своята подкрепа. Това не може да продължава така".

По думите му нападението е безпрецедентен акт, отправен срещу главен прокурор:

"За жалост историята ни е белязана вече и от опит за физическото отстраняване на главния ни прокурор. Да се надяваме, че това няма да се повтори". 

В обща декларация протестиращите в Сливен заявиха, че опитът за атентат срещу Иван Гешев е недопустим в държава от ЕС и правова държава. Предстои декларацията да бъде подписана от представители на Окръжна, Районна и Военна прокуратура. 

Прокурори и служители постояха 10 мин. пред Съдебната палата мълчаливо. Никой от тях не направи коментар. 

От името на прокурорите в Плевен заместник окръжният прокурор Диана Илиева: "Позицията ни е на непримиримост към този терористичен акт. Ние ще продължим да изпълняваме своите задължения. Ние сме магистрати. Не можем да бъдем сплашвани".

Искра Ганева - прокурор в Окръжна прокуратура, заяви: "До този акт се стигна след безпрецедентно и безотговорно говорене на НПО-та, политици срещу Прокуратурата, която ви уверявам, отстоява законността в държавата. Ние не сме виновни за това какви народни представители какви закони приемат. Ние прилагаме законите такива, каквито са. Мен не ме е страх да работя, защото го доказвам това, че не ме е страх да работя от 1995-та година, когато самата аз бях жертва на подобни посегателства".

Районният прокурор Пламен Петков: "Ние сме потресени и възмутени от този изключително нагъл терористичен акт, който спокойно мога да кажа, че е акт срещу държавността на Република България. Изцяло подкрепяме господин Гешев".

Повече от 24 часа след инцидента в официалния си профил в "Туитър" Иван Гешев написа, че благодари на главните прокурори на всички държави, които са подкрепили българската прокуратура.

Обвинител номер едно качи и снимки от акции в негова защита, които се проведоха по-рано днес на различни места в страната и написа цитирам: "Адмирации към всички колеги, магистрати от цялата страна, които в днешния ден показаха единство и защитиха независимостта на съдебната власт!".


По публикацията работиха: Георги Николов, Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Германо-Българската индустриално-търговска камара предвижда ръст на германските инвестиции в България

Близо 90 процента (89 на сто) от компаниите биха инвестирали отново в България, при 92 на сто дял година по-рано. Ще има ръст на германските инвестиции през тази година, видно от новините през първото тримесечие с обявените вече вложения от медно преработвателната компания "Аурубис България" и веригата за търговия на дребно "Кауфланд България"...

публикувано на 06.06.24 в 19:22

НСХУБ прикани кандидатите за ЕП да подкрепят Манифеста на хората с увреждания в Европа

В навечерието на предстоящите избори на 9-и юни за национален и европейски парламент, Националният съвет на хората с увреждания в България (НСХУБ) прикани българските кандидати за членове на Европейския парламент (ЕП) да подкрепят Манифеста на хората с увреждания в Европа. Документът включва поредица от предложения, за да се гарантира, че..

публикувано на 06.06.24 в 19:14

Русия задържа за шпионаж френски гражданин

В Москва беше заподозрян в шпионаж и задържан френски гражданин, работещ за швейцарска хуманитарна организация, съобщава "Ройтерс". Според Следствения комитет на Русия 48-годишният Винатие Лоран е събирал военна информация в продължение на няколко години. Освен това той не се регистрирал като "чуждестранен агент" при пристигането си в Русия, каквото е..

публикувано на 06.06.24 в 19:12
Севинч Солакова

ЦИК изпрати писмо до Столична община с указание да бъдат унищожени неизползваните ролки хартия от предишни избори

Централната избирателна комисия изпрати писмо до Столична община, с което указа още днес да бъдат унищожени неизползваните ролки хартия за машините за гласуване от предишни избори. Секретарят на ЦИК Севинч Солакова заяви: "До кмета на Столична община и до министъра на вътрешните работи с копие до министър-председателя с указание незабавно до края на..

публикувано на 06.06.24 в 19:07

България и още 16 държави призоваха "Хамас" да приеме плана за примирие

България заедно с още 16 държави призова палестинската групировка "Хамас" да приеме обявения от президента на САЩ Джо Байдън план за примирие в Ивицата Газа. Това става ясно от публикувано от Белия дом изявление.  В него държавите искат от "Хамас" и Израел да направят нужните компромиси, за да се сложи край на войната. Останалите страни, които призовават..

публикувано на 06.06.24 в 18:52
Кристин Лагард говори на пресконференция след заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ във Франкфурт на Майн, Германия, 6 юни 2024 г.

Кристин Лагард: Нека няма никакво съмнение в решителността ни да овладеем инфлацията

Европейската централна банка понижи с 25 базисни пункта трите основни лихвени процента. Това е първото намаляване на лихвените проценти от 2019 година насам. Въпреки това експертите във Франкфурт очакват задържане на инфлацията над целевото равнище и прогнозите им са ревизирани нагоре спрямо тези през март. Новите оценки са за обща инфлация от 2,5 на..

публикувано на 06.06.24 в 18:31
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вдясно) и президентът на Финландия Александър Стуб - Хелзинки, 6 юни 2024

Според Столтенберг няма заплаха от руско нападение срещу страни от НАТО

НАТО не вижда надвиснала заплаха от руско нападение срещу която и да било от страните членки нито по време на руската война срещу Украйна, нито след като тя свърши. Това  заяви днес генералният секретар Йенс Столтенберг в Хелзинки.  "НАТО представлява 50% от цялата военна мощ на света. НАТО е най-силният алианс и целта на колективната ни отбрана - член..

публикувано на 06.06.24 в 18:17