Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев за ПП-ДБ: Голяма част от предложенията, които постъпиха към нас, не са съвсем професионални

Десислава Атанасова, Томислав Дончев (на преден план), Рая Назарян, Георг Георгиев, Тома Биков от ГЕРБ се отправят към зала "Изток" на НС, където дадоха брифинг - 3 май 2023 г.
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ-СДС започва разговори с всички парламентарно представени партии за подкрепа на първия мандат. Това заяви лидерът на коалицията Бойко Борисов. Причината е, че от формацията имат сериозни резерви към програмата на "Продължаваме промяната - Демократична България". Борисов каза, че ще предложат кабинет на малцинството с мандат поне 6 месеца:

"От същото ще предложим и ние, абсолютно от същото. И когато всички непотребни заради глупостите, които се правят и ината им и ще отидем на избори без бюджет, това ще е крайният резултат".

Ако това не бъде прието, Борисов ще предложи и друг вариант - "кабинет от личности", в който да има министри от другите формации: "И това не е коалиция, в тази ситуация отговорността е на всички партии обаче, включително и "Възраждане", е да се направи един кабинет от личности. Това го казвам за първи път. Защото, повтарям, при тази ситуация, днешната, бюджет няма да бъде приет".

Лидерът на ГЕРБ обвини ПП-ДБ, че с отказа да преговарят за състава на проектокабинета си взривяват най-добрата възможност за съставяне на правителство.

Малко по-късно от ГЕРБ-СДС обявиха, че прекратяват разговорите с ПП-ДБ и започват срещи в търсене на подкрепа от другите парламентарни групи.

Не само персоналният състав на проектокабинета, предложен от ПП-ДБ, е причина ГЕРБ-СДС да започнат търсене на подкрепа за първия мандат от останалите парламентарни групи. Управленската програма, по която двете коалиции работиха в експертни групи през последните седмици, беше остро критикувана. Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев отбеляза: "Голяма част от предложенията, които постъпиха към нас, не са съвсем професионални".

Като най-големи разминавания има в секторите финанси, енергетика, правосъдие, регионално развитие, здравеопазване. Деница Сачева обвини опонентите си в опит за измама:

"През последните няколко седмици беше направен единствено и само опит да се заблудят избирателите на "Продължаваме промяната" как всъщност "Продължаваме промяната" не преговаря с нас, не работи с нас, изобщо не иска да прави абсолютно нищо с нас, но от друга страна очаква единствено и само ние да направим абсолютно всичко, включително и да напишем програмата, да измислим  посланията, да понесем негативи и щети и всичко останало". 

Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова беше категорична: "Ако те са забравили, че ние сме победители в два поредни предсрочни избора, да им го напомним отново. Загубихме достатъчно време, за да ги обучим как се пише управленска програма и не в екселска таблица. Идва време за сериозни разговори за България". 

Сериозните разговори с другите в парламента започват още утре, когато са насрочени срещи с ДПС, БСП и ИТН, в петък – с "Възраждане". След експертните ще последват и лидерски разговори. От групите декларираха, че са готови за диалог, но на този етап не се ангажират с подкрепа.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сливен почете Деня на Ботев и падналите за свободата на България

Сливен отбеляза Деня на Ботев и падналите за свободата на България с общоградска церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на "Хаджи Димитър" и сливенските възрожденци. С двуминутно мълчание и вой на сирени във всички селища в областта бе почетена паметта им.  "Делото на Ботев продължава да живее, да вдъхновява поколения след него да се..

публикувано на 02.06.24 в 14:13

Перник се поклони пред подвига на Ботев

Перник се поклони пред подвига на Христо Ботев и на падналите в борбите за свободата и независимостта на България. В Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България, перничани отрупаха с цветя паметника на поета-революционер пред сградата на Професионалната гимназия по техника и енергетика, носеща неговото име.  Венци и цветя бяха..

публикувано на 02.06.24 в 13:59

Общоградско поклонение пред паметника на Ботев във Велико Търново

С военен ритуал, вой на сирени и заупокойна молитва пред паметника на Христо Ботев във Велико Търново беше почетена паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. Много деца и възрастни се включиха в общоградското поклонение пред паметника на Ботев в центъра на Велико Търново:   „Ботев е идол. Дойдох да го почетем. За..

публикувано на 02.06.24 в 13:47

Хиляди гости от България и чужбина на "Розобер" край Казанлък

Хиляди хора се включиха в тазгодишното шествие, с което бяха закрити Празниците на розата в Казанлък. Сред тях беше и министърът на образованието Галин Цоков, който заяви, че ще бъде обмислена идеята ученици - доброволци да помагат в прибирането на реколтата розов цвят.  С ритуален розобер и пъстро шествие отбелязват 121-те Празници на розата в..

публикувано на 02.06.24 в 13:33

Двама са кандидатите за кмет на с. Громшин

Двама кандидати за кмет на Громшин. Частичният избор в бойчиновското село ще се проведе на 23 юни . Частичният избор се наложи, след като правомощията на избрания през октомври миналата година за кмет на Громшин Цветан Антонов бяха предсрочно прекратени. Това стана, тъй като Антонов не бе закрил в срок своя фирма, регистрирана през 2005..

публикувано на 02.06.24 в 13:25

С поднасяне на венци в Кюстендил отдадоха почит на подвига на Ботев

С поклонение пред Паметника на Булаирци, Монумента на 13-и Рилски пехотен полк, с поднасяне на венци в Кюстендил отдадоха почит на подвига на Христо Ботев и четата му и на падналите герои за България. Преди това стотици край пл. "Велбъжд" и по улиците на града застанаха при воя на сирените да почетат 2 юни. На поклонението бяха кметът на..

публикувано на 02.06.24 в 13:08

Мерки срещу домашното насилие в Гърция

Властите в Гърция взеха сериозни мерки срещу проявите на домашно насилие. Създадени бяха центрове в помощ на застрашени и пострадали от такива престъпления. От днес работят 65 центъра за борба срещу домашното насилие, заяви министърът по защита на гражданите Михалис Хрисохоидис. Те са разположени в полицейски участъци. В тях работят..

публикувано на 02.06.24 в 13:01