Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въздушна тревога в Киев и още редица области в Източна Украйна

Парче от ракета е обградено, като предпазна мярка, от туби с антифриз до бензиностанция в Херсон, където 16 души бяха убити и 28 ранени при руски обстрел на 3 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въздушна тревога беше обявена тази нощ в по-голямата част от източната половина на Украйна.

Жителите на Киевска област бяха предупредени за заплаха от обстрел. Съобщено беше и за експлозии в столицата Киев. Задействала се е противовъздушната отбрана.

Освен в района на столицата въздушна тревога е била обявена и в редица други области, сред които Одеска, Николаевска, Полтавска, Черниговска, Сумска, Харковска, Запорожка и други.

Вчера Русия обвини Украйна в покушение над живота на руския президент Владимир Путин. Говорителят Дмитрий Песков съобщи, че два дрона са били обезвредени във вторник над Кремъл, а висши руски функционери призоваха за ликвидиране на властта в Киев и физическо елиминиране на украинския президент Володимир Зеленски.

Самият Зеленски опроверга твърденията на Кремъл за атентат срещу Путин.

Руският посланик в Съединените щати Анатолий Антонов заяви, че Русия ще отговори на терористичната атака на Украйна срещу Кремъл, когато сметне за необходимо. Той подчерта, че изявленията на официалните лица във Вашингтон относно ситуацията са "поразително цинични и абсурдни".

Междувременно Съединените щати обявиха поредния пакет от помощ за украинската армия. Той включва различни противотанкови системи, камиони, ракети за реактивните системи за залпов огън HIMARS и е на обща стойност 300 милиона долара.

В Туитър президентът Зеленски написа, че обявеният от Вашингтон нов пакет американска военна помощ приближава победата на Украйна.

Очаква се по-късно днес украинският президент да говори в Хага. В поканата на нидерландското външно министерство се казва, че президентът ще изнесе реч, озаглавена "Не може да има мир без справедливост за Украйна". Визитата идва след посещението на Зеленски в Хелзинки.

Очаква се той да посети Международния наказателен съд и да се срещне с премиера Марк Рюте и с депутати.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инфлацията и политиката по доходите могат да отложат членството на България в еврозоната след 2025г.

Инфлацията и провежданата политика по доходите, несъобразена с реалните бюджетни възможности могат да отложат членството на страната ни в еврозоната след 2025 г., сочи Годишният доклад за икономиката на България , изготвен от Института за икономически изследвания на Бъгларската академия на науките (БАН). Според анализа, икономическият растеж..

публикувано на 20.05.24 в 17:15

Разследването на случая с хиляди заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания: Не е случаен инцидент

Във Великобритания голямото обществено разследване на случая със заразена кръв, който се свързва със смъртта на най-малко 3 000 души, постанови, че това "не е случаен инцидент и провалите се дължат няколко поредни правителства, националното здравеопазване и кръводарителските служби". Заключителният доклад беше публикуван днес. Обявяват..

публикувано на 20.05.24 в 17:03

Израел определи решението на Главния прокурор на МНС като "възмутително и скандално"

Израелският президент Исак Херцог заяви, че решението на Главния прокурор на Международния наказателен съд да поиска заповеди за арест срещу министър-председателя и министъра на отбраната на страната е "повече от възмутително" и ще насърчи терористите по света, предаде Ройтерс. "Всеки опит да се направят паралели между тези жестоки терористи..

публикувано на 20.05.24 в 16:52

Полиция и жандармерия поемат охраната на черешобера в Кюстендилско след 1 юни

Полиция, Гранична полиция с уреди за нощно виждане, както и звено на жандармеирята с два автомобила, поемат охраната на черешобера в Кюстендилско - кампанията по прибиране на реколтата стартира на 1 юни. Това беше обявено след среща с представители на Областната дирекция на полицията и Районното полицейско управление при кмета на Общината..

публикувано на 20.05.24 в 16:47
Кольо Колев

Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в 50-ото НС

Непрекъснато се правят опити да се внуши, че мачът е свирен и не е важно да се гласува, а не е така . Това каза пред БНР социологът от "Медиана" Кольо Колев, който коментира резултатите от последното проучване на общественото мнение, което агенцията публикува на 19-и май. "Медиана": ГЕРБ-СДС - 27,5%, "Възраждане" - 15,7%, ДПС - 14,2%, ПП-ДБ -..

публикувано на 20.05.24 в 16:44
Теодор Желев, Окръжна прокуратура - Силистра

Повдигнато е обвинение за убийство в силистренското село Зафирово

52-годишен мъж от силистренското село Зафирово е бил убит вчера след спречкване. Мъж е убит след побой За тежкото криминално престъпление има вече задържан – 37-годишне негов съселянин, с обременена съдимост. Смъртта е била причинена след множество удари с тъп предмет по главата. При подаване сигнал до полицията било съобщено, че в..

публикувано на 20.05.24 в 16:42

Близо 1500 детски градини и училища могат да получат средства от МОН по проект "Силен старт"

Близо 1500 детски градини и училища с групи за задължително предучилищно образование са одобрени и могат да получат финансиране за дейности в подкрепа на децата и семействата по проект "Силен старт" на Министерството на образованието и науката. Проектът ще се изпълнява в продължение на 5 години, като през този период във висококачественото..

публикувано на 20.05.24 в 16:28