Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел: Ще изпълним мандата, предлагаме експертен кабинет за 1 година

Снимка: БГНЕС

Номинираната за премиер Мария Габриел заяви в НС, че ще изпълни първия проучвателен мандат и ще върне при държавния глава в понеделник папката със структура и състав на правителството. 

Тази седмица отново е отворена за разговори с политическите сили в НС, но вече на друг етап:

"Ще изпълня мандата и ще се върна при президента. Оставам отворена за разговори с всички, но вече преминаваме към следващия етап - подкрепа за правителство с първия мандат с ясни теми и приоритети; Експертно правителство за 1 година. Вече ще си говорим за имена и състав на Министерски съвет"..

Въпреки оттеглянето на БСП от ГЕРБ-СДС няма как да разчитат на “Възраждане”, тъй като принципната позиция, многократно повтаряна от лидера Костадин Костадинов, е, че те няма да подкрепят първия мандат. Затова според Габриел няма смисъл и логика да се водят такива разговори с формацията.

На въпрос на “Хоризонт” дали би се съгласила да е кандидат за премиер с втория мандат и дали ГЕРБ-СДС би подкрепила този вариант, Габриел каза:

"Аз заставам пред вас с името си, с репутацията си. Мисля, че когато искам отново да застана пред вас, казвайки, че ще остана последователна, вие сами ще се сетите какъв е моят отговор".

Мария Габриел подчерта, че не съжалява, че като ключов приоритет в нейно правителство е посочила искането за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев и уточни: 

"Виждайки какво се случва си задавам въпроса колко важно беше да се направи тази крачка. Много ясно казах, че не говорим за персонална промяна, много ясно очертах своите компетенции. Има министър на правосъдието, има Висш съдебен съвет, има процедура. За мен това, което беше ясно е, че правителство, евентуално правителство с министър-председател Мария Габриел, ще извърви пътя за цялостна съдебна реформа - това е приоритет, и както казах и тогава, потвърждавам, ще гледаме и в посока конституционна реформа".

Запитана дали е “пожертвала” еврокомисарското си място, тя заяви, че за нея е било важно да бъдат спазени процедурите.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев и Василка Панайотова

Димитър Главчев: Оперативен щаб ще синхронизира действията по последствията от градушките

Оперативен щаб ще синхронизира действията на институциите за преодоляване на последствията от градушките и дъждовете през последните дни. Това каза служебният премиер Димитър Главчев при посещението си в град Шипка, където вече описват щетите от вчерашното бедствие. Главчев призова местните администрации да съдействат, за да може по-бързо парите да бъдат..

публикувано на 14.06.24 в 16:32
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вдясно) и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин

НАТО: Предложенията на Путин не са предложения за мир, а за повече агресия и окупация

Предложението на Владимир Путин за започване на мирни преговори за Украйна   не са мирни предложения, а за повече агресия и окупация - така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира условията на руския държавен глава: "Не Украйна е тази, която трябва да изтегли силите си от украинска територия. Русия трябва да се изтегли от..

публикувано на 14.06.24 в 16:19

70 неправителствени организации с питане за натиска върху Обществения съвет за детската болница

70 неправителствени организации отправят питане към държавата с какъв мотив интересите на Търговска лига са определени като част от националната сигурност. Повод за питането е оказваният натиск върху Обществения съвет за Национална детска болница и привикването на негови членове от ДАНС. Позицията е на Националната мрежа за децата.  Според Националната..

публикувано на 14.06.24 в 16:18

Украинското външно министерство: "Мирното предложение" на Путин е "абсурдно"

Украинското външно министерство подчерта в петък, че "мирното предложение" на руския президент Владимир Путин е "абсурдно", твърдейки, че неговите "манипулативни изявления" имат за цел да "подведат" международната общност и да "подкопаят" дипломатическите усилия за постигане на мир. "Всички ултиматуми на Путин са чувани многократно от Москва..

публикувано на 14.06.24 в 16:00
Михайло Подоляк

Михайло Подоляк отхвърли поставените от Путин условия за постигане на мирно споразумение

Съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк отхвърли "предложението за мир", представено в петък от руския президент Владимир Путин, като каза, че това не е сериозен опит за постигане на мирно споразумение и няма отношение към каквито и да е преговори. Путин с условия за започването на мирни преговори с Украйна Говорейки чрез..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

Лекари с протестно писмо до институции и медии заради проблем с правилата за слухово протезиране

53-ма лекари-специалисти от извънболничната помощ в цялата страна са изпратили протестно писмо до здравния министър, парламентарната комисия по здравеопазване, до омбудсмана на България, до Съюза на глухите и до националните обществени медии, с настояване да се реши сериозен и дискриминационен проблем, какъвто е издаването на протоколите за..

публикувано на 14.06.24 в 15:24

Автобус с деца катастрофира край търговищкото с. Пъдарино, пострадало е 16-годишно момче

Автобус, движещ се от Добрич към Копривщица, е катастрофирал в района на село Пъдарино, oбласт Търговище. Инцидентът е станал около 12.00 часа днес. По информация на полицията автобусът е самокатастрофирал. В него са се возили 36 деца, като всички вече са прегледани в Многопрофилната болница за активно лечение в Търговище.  От там..

публикувано на 14.06.24 в 15:02