Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският министър на икономиката уволни най-близкия си съветник

Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на икономиката Роберт Хабек уволни най-близкия си съветник, държавния секретар в министерството Патрик Грайхен. Причина за уволнението е скандал за конфликт на интереси.

Аферата в министерството на икономиката, разкрита преди няколко седмици от списание "Шпигел", доведе до спад в доверието към партията на Зелените на вицеканцлера Роберт Хабек. Уволненият съветник и най-близък съратник на министъра Патрик Грайхен е одобрил назначението на своя кум за директор на държавната енергийна агенция, която е под контрола на министерството на икономиката, без предварително да е уведомил министъра за роднинските връзки.

В министерството на вицеканцлера има и други назначения, които представляват конфликт на интереси. Другият държавен секретар е зет на вече уволнения съветник Грайхен, а неговите брат и сестра заемат ръководни постове в подчинени на министерството държавни агенции. Заради аферата расте недоволството от работата на управляващата тройна коалиция в Германия. Подкрепа губят Зелените и лично министърът на икономиката и вицеканцлер Роберт Хабек, който месеци наред беше най-одобряваният политик в страната.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рустем Умеров, министър на отбраната на Украйна

Умеров призова съюзниците да използват ПВО системите си за защита на западните части на Украйна

Във видеообръщение до парламентарната асамблея на НАТО в София украинският министър на отбраната Рустем Умеров призова съюзниците на Киев да използват противовъздушните си системи, за да затворят небето над западните части на Украйна. "Руските агресори многократно изстрелват ракети и дронове в опасна близост до нашата западна граница и..

публикувано на 27.05.24 в 13:06
Йенс Столтенберг и Димитър Главчев, София, 27 май 2024 г.

Главчев: Въпросът за изпращане на български военни в Украйна изобщо не стои на дневен ред

Въпросът за изпращане на български военни в Украйна изобщо не стои на дневен ред, увери отново служебният премиер Димитър Главчев, след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Темата за изпращане на български войници в Украйна – за мен това е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Никога не е..

публикувано на 27.05.24 в 13:04
ОУ „Граф Игнатиев“ в София

Национално външно оценяване по БЕЛ за четвъртокласници в 1400 училища

Около 55 000 четвъртокласници се явиха на национално външно оценяване по български език и литература. Изпитът се проведе в близо 1400 училища в страната. Той започна в 10 ч. и продължи 60 минути, като за учениците със специални образователни потребности бяха предвидени 30 минути повече. Тестът съдържаше 21 задачи, разпределени в три..

публикувано на 27.05.24 в 12:33

Форумът на НАТО с декларация, позволяваща на Украйна да използва западна помощ за удари по военни цели в Русия

Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия. Декларацията беше приета на пленарното заседание на Асамблеята в София. Девет от делегатите в асамблеята гласуваха против поправката във финалната декларация, която позволява Украйна да..

публикувано на 27.05.24 в 12:24
Отец Иван Янков

Църквата на отец Иван Янков в Сливен отново е ограбена

Църквата на познатия от протестите срещу избора на нов Сливенски владика отец Иван Янков в квартал "Речица" бе осквернена и ограбена за пореден четвърти път. Крадците са влезли през прозореца на храма и са взели суми събирани от дарения. Той коментира, че може да се лансират много версии, но очаква полицията да достигне до крадеца и тогава ще..

публикувано на 27.05.24 в 12:13
Изложба на Художествена галерия

Изложба на плевенски деца в Сен Викторе

Във френския град Сен Викторе се откри гостуваща изложба на Художествена галерия "Илия Бешков" от Плевен. Изложбата е по проекта на галерията "Музеят е муза" и е посветена на 24 май. Френската публика се наслади на детски рисунки по творби на акад. Светлин Русев, Илия Бешков и Владимир Димитров-Майстора. Изложбата на плевенските деца е по..

публикувано на 27.05.24 в 12:10
Леа Коен

Леа Коен: Разговорът за миналото е важен, но е важно как се води

Разговорът за миналото е важен, но е важно как се води . Това каза пред БНР Леа Коен, бивш депутат във ВНС, бивш дипломат и писател. Като посочи, че пише в жанра документална фикция , Коен изтъкна, че се стреми в книгите си да пази баланса между мрака и светлината, които "спят в едно легло". Утре във Френския институт ще се..

публикувано на 27.05.24 в 11:54