Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализ: Ниски темпове на растеж на икономиката и по-висока от обичайната инфлация до 2025 г.

2
Снимка: архив

Ниски темпове на растеж на икономиката и по-висока от обичайната инфлация, очаква страната ни до 2025 година, според анализ на икономистите от БАН. Данните са от доклада за макроикономическата прогноза в периода 2023-2025 година.

По-висок темп на инфлацията в сравнение със средните стойности за държавите-членки на Европейския съюз и слаба вероятност да изпълним критерия от Маастрихт, от който зависи присъединяването на страната ни към еврозоната до 2025 година, прогнозират анализаторите от Института за икономически изследвания на Българската академия на науките. Като причини затова, икономистите посочват високите цени на енергоресурсите в международен план и конфликта в Украйна.

Сред факторите, които спъват икономическите процеси у нас, анализаторите определят противоречивите решения в областта на икономическата политика и провеждането на мерки, несъобразени с реалните финансови възможности на страната. Липсата на политически консенсус по важните за държавата въпроси, също влияят на заложените икономически цели.

Според учените от БАН възстановяване на вътрешното търсене се очаква едва през втората половина на периода, заради комбинацията от реално повишаване на доходите и намаляване на инфлационния натиск. Ако няма нов шок върху енергийните цени, инфлацията ще се забави, но процесът ще се случва постепенно.

Реалният ръст на БВП ще намалее до около 1,7% през тази година, а през следващата се очаква да надхвърли 200 млрд. лв.

Прогнозата за икономическия растеж в проценти е между 3,0-3,5 на сто годишно.

Анализът на икономистите от БАН, се базира на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2023-2025 година.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов ще иска вот на доверие от членовете и симпатизантите на ДСБ

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ще иска вот на доверие от членовете и симпатизантите на формацията. Това стана ясно от разпространена до медиите позиция. Атанасов заявява, че според него ДСБ показват запазване на парламентарното си представителство и представителството в Европейския парламент, но предстои вътрешен анализ в партията...

публикувано на 11.06.24 в 12:04
Президентът на Русия Владимир Путин

"В очакване на Путин" - задълбочен поглед към Русия от 90-те

Книгата на Асен Игнатов "В очакване на Путин" ще бъде представена на 13 юни, от 18.00 ч. в "НБУ в Центъра". Игнатов е политически емигрант. Роден е през 1935 г. в Шумен, следва философия, работи в Софийския университет, а впоследствие го спират от преподаване. През 1972 г. отива на международен конгрес и иска политическо убежище в Белгия...

публикувано на 11.06.24 в 11:54
Димитър Главчев

Премиерът отчете провеждането на честни и прозрачни избори

Изборите протекоха честно и прозрачно, каквато беше и основната задача на служебното правителство, заяви министър-председателят Димитър Главчев пред медии в Берлин, съобщиха от правителствената пресслужба. Премиерът отбеляза, че потвърждение за добрата организация има и от мисията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която..

публикувано на 11.06.24 в 11:50
Александър Джартов

Джартов: Най-вероятната причина за пожара в болница "Свети Георги " е незагасена цигара

Най-вероятната причина за пожара в пловдивската болница "Свети Георги " е незагасена цигара. Това съобщи пред БНР директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов. "Малко след 21:00 часа е получено съобщение при нас за пожар на 11-ия етаж в болницата "Свети Георги" в Пловдив. Изпратени са 10 автомобила, като впоследствие се оказва,..

публикувано на 11.06.24 в 11:48

Александър Леви: За първи път европейски избори обръщат политическата обстановка във Франция

Политическото лято във Франция много се сгорещява. Това заяви пред БНР журналистът Александър Леви. Президентът Еманюел Макрон разпусна националното събрание и насрочи извънредни избори, след като претърпя поражение на изборите за ЕП от крайната десница. "За първи път в историята тази крайнодясна партия (на Марин льо Пен -бел.ред.) излиза с..

публикувано на 11.06.24 в 11:41
проф. Георги Фотев

Проф. Георги Фотев: Има едни хора, които се явяват не като анализатори, а като пропагандатори

" Тази предизборна кампания беше потресаваща и отвратителна. Нейният смисъл е да няма кампания ". Това заяви пред БНР проф. Георги Фотев, социолог, бивш министър на науката и образованието. "Първите измервания се задържаха до края. Нямаше никакви сериозни дебати върху големите проблеми на българското общество, което е част от ЕС...

публикувано на 11.06.24 в 11:02
Премиерът в оставка Александър де Кро напуска кралския дворец в Брюксел след консултации за нов кабинет, 10 юни 2024 г.

Предварителни преговори за съставяне на правителство на Белгия

Белгийският крал Филип започна първите срещи с ръководителите на партиите, подкрепени на изборите от 9 юни, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. В неделя белгийските избиратели определиха състава на новия Федерален парламент, на местните власти и националните представители в Европейския парамент. Политически наблюдатели виждат възможност..

публикувано на 11.06.24 в 10:45