Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Христов, СДС: Още има шанс за правителство с втория мандат, но ако премиер е Мария Габриел

Румен Христов
Снимка: СДС

Не е работа на президента да казва дали да се реализира който и да било мандат за съставяне на правителство . Това е пряко вмешателство в трудните преговори между партиите, заяви в Благоевград лидерът на СДС Румен Христов, според който най-добрият вариант е Николай Денков да предложи кабинет с министър-председател Мария Габриел. 

СДС е запазил мълчание по време на преговорите на ГЕРБ с ПП и ДБ, призна Христов, но отрече партията да е била страничен наблюдател:  "Защото в такъв момент - когато се водят преговори, златно правило е колкото по-малко се говори, толкова по-добре".

Румен Христов отново потвърди, че политическата конфигурация на преговорите за съставяне на правителство е била възможно най-добрата, но уточни: "След като изслушахме записите, сме разколебани значително".

СДС смята, че все още има шанс за правителство с втория мандат, но ако премиер е Мария Габриел: "Компромисите, които бяха направени са много големи за коалицията ГЕРБ-СДС и аз смятам, че повече от това няма накъде да се отстъпва и от тази гледна точка смятам, че за да се изчистят всички тези съмнения,  добрият вариант е да бъде реализиран вторият мандат, но с министър-председател г-жа Габриел".

Лидерът на СДС коментира и думите на президента Румен Радев при връчването на мандата на академик Николай Денков:  "Право е да реши кога връчва мандата, но не е негово право да казва дали ще реализираме мандата, или няма да го реализираме, това е право на политическите формации. Ако иска да казва как ще се реализира един мандат, като му приключи мандата, да си направи политическа формация".

В Благоевград Румен Христов представи новото общинско ръководство на СДС и заяви, че партията ще има собствена кандидатура за кмет на предстоящите местни избори. 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят пазарите за птици в Монтанско заради птичия грип

С цел недопускане разпространението на заболяването инфлуенца по птиците или т.н. "птичи грип" в област Монтана се преустановява продажбата на птици на пазарите за животни.  Това стана ясно след проведеното заседание при областния управител Ивайло Антонов на постоянно действащата епизоотична комисия.  Като мерки за ограничаване на..

публикувано на 20.04.24 в 19:13
Протест в Рим

Демонстрация в Рим в защита на труда, общественото здравеопазване и правото на протест

В Рим се проведе протестно шествие с митинг организиран от двата най-големи синдикати Италианската генерална конфедерация на труда (CGIL) и Италианския съюз на труда (UIL). Демонстрацията се проведе под лозунга "Стига вече" (Adesso basta), в защита на труда, за осигуряване безопасност на работното място, за правото на здравеопазване и в..

публикувано на 20.04.24 в 18:59

Шествие в София в подкрепа на легалната употребата на канабис

Шествие в подкрепа на легалната употребата на канабис се проведе в София. То е организирано от групи, подкрепящи медицинската употреба на марихуана у нас и свободното отглеждане на коноп. С транспаранти, които напомнят, че канабисът лекува и призиви за тестване и на политиците, групата се опита да блокира района на "Орлов мост" в София. До това..

публикувано на 20.04.24 в 18:41

Русия подложи на обстрел две жилищни сгради във Вовчанск в Харковска област

Двама души са загинали при руски атаки в Харковска и Днепропетровска област в Украйна. Русия атакува и градовете Одеса и Черноморск рано тази сутрин, но няма пострадали. Украинските въоръжени сили от своя страна са нанесли удари с дронове в 8 руски области, съобщи източник от разузнаването в Киев. Руските сили подложиха днес на обстрел две жилищни..

публикувано на 20.04.24 в 18:25
Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган към лидера на "Хамас": Палестинците трябва да са обединени в отговор на войната на Израел

Турция показва нови амбиции за активна роля в дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта в Ивицата Газа и подобряване на хуманитарната обстановка в анклава, след като Катар намекна, че може да преосмисли посредническата си роля. Министрите на външните работи на Турция и Египет Хакан Фидан и Самех Шукри обсъдиха на среща в Истанбул..

публикувано на 20.04.24 в 18:03
Алпийски козирог

Ловно стопанство "Кормисош" е единственото в България с алпийски козирози

В Държавното ловно стопанство "Кормисош" възобновяват популацията на алпийския козирог. То е единственото в България, в което се отглежда стадо алпийски козирози. 16-те животни са докарани тази година от Бавария, адаптират се добре и вече чакат поколение.  Специфичният вид кози някога е обитавал територията на България и е изчезнал. Сега в Държавното..

публикувано на 20.04.24 в 17:34
Бяло море край Марония, Гърция

Гърция забрани със закон поставянето на чадъри и отварянето на заведения на 198 плажа

Гърция защити със закон чистотата и екологичната стойност на 198 плажа. За тях вече не се допуска отдаване за заведения. Забранява се поставянето и на чадъри. Министерството на околната среда въведе забрана за екологична намеса в почни 200 плажни ивици в страната. Това са плажове, които се намират в мрежата "Натура2000" и на тях..

публикувано на 20.04.24 в 17:22