Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

МФ: Средствата от Сребърния фонд и по европейските проекти са налични във фискалния резерв

Снимка: БГНЕС

Средствата от Сребърния фонд и по европейските проекти са налични във фискалния резерв, става ясно от съобщение на Министерството на финансите. Към него се прилагат публично достъпни данни за състоянието на фискалния резерв и наличностите в т.нар. „единна сметка“, които се пазят в БНБ.

„За финансиране на разходите и трансферите Министерският съвет не може да използва средствата по единната сметка на Държавен фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (известен като Сребърен фонд) и средствата по програми и проекти на Европейския съюз“, е текстът в удължителния закон, действащ в момента (бел. ред. § 15), с който се ограничава използването на тези наличности от единната сметка за финансиране на текущи нужди.

От приложената таблица в съобщението става ясно, че през месеците март и април няма седмица, в която сумата по това ограничение да е под 8,2 милиарда лева.

Сребърният фонд в момента е около 3,7 милиарда лева.

Към публикацията са приложени и линкове с препратки към публична информация за състоянието на фискалния резерв и за балансите в управление „Емисионно“ на БНБ.

Без да упоменават конкретно, най-вероятно уточнението на Министерството на финансите идва заради обвиненията от парламентарната трибуна, че средствата от Сребърния фонд са изхарчени или че има потенциална опасност това да се случи.

В предложения от министерството проект за удължаване на удължителния закон се прави предложение за отпадането на цитираното в началото ограничение, но министър Росица Велкова сама предложи между двете четения депутатите да въведат нов лимит, с който отново да гарантират, че средствата за гарантиране на пенсиите в бъдеще и европроекти няма да бъдат разходвани за други цели.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.