Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев прие служебните министри и им благодари

Снимка: БГНЕС

“Само преди 10 месеца посрещнахте държавата във вихъра на един коктейл от кризи. Рекордни цени на горивата и инфлация и други кризи”. Това заяви президентът Румен Радев при посрещането на служебните министри в президентството.

“Въпреки ограничения инструмент на служебното правителство вие решихте и стратегически за България въпроси. Вие завършихте интерконектора с Гърция, но и стартирахте този със Сърбия. Дадохте спокойствие на следващите правителства. В момента по статистики България има най-ниските цени на горивата и това е заради успеха, който постигнахте, а именно Лукойл да се съобразява с българските власти и да заплаща данъци тук. България благодарение на вашите усилия и професионализъм се утвърди като важен енергиен фактор”, каза още Радев.

“Благодаря ви, че организирахте честни и прозрачни избори, че разработихте ПВУ и съдебната реформа, привлякохте и първия транш по плана 2,7 млрд. лв. Дори в последния ден сключихте меморандум с турската страна за втора ЖП линия. Работихте неуморно за привличане на инвестиции и те са нарастнало многократно. Успяхте да преодолеете и премахнете тежки санкции, които стоят в екологията от ЕК”, подчерта още Радев.

„След години на застой отпушихте процеса на модернизацията на българската армия. Дадохте ясен срок за Шенген, с много работа и дипломация и се надявам редовното правителство да изпълни тази цел. Отвоювахте лидерска роля на страната ни в региона с инициативи, с иновативни подходи, които водят към укрепване на сигурността и повишаване на взаимното доверие”, каза още президентът.

“Вие успяхте, защото показахте, че страната ни може да се управлява отговорно и отчетливо, защото бяхте сплотен отбор с една кауза - България и благоденствието на българския народ. В МВР започнаха оздравителни процеси, няма как да не засегна и огромния прогрес, който направихме в здравеопазването със спешната медицинска помощ по въздуха. Вие успяхте, защото показахте характер в отговорността да взимате важни решения за бъдещето. Раздадохте се до край, но най-голямото удовлетворение за вас е, че дадохте спокойствие и придвижихте страната напред”, коментира още Румен Радев.

“България ще продължи да разчита на вашия професионализъм, отговорност и пример. Благодаря ви, че работихте всеотдайно и почтено за България”, допълни още Румен Радев.

"Ние започнахме своята работа, в среда, в която държавата беше поставена на пауза, където кризите следваха една след друга, в среда, в която имаше несигурност как хората ще прекарат зимата”, каза от своя страна вече бившият служебен министър Гълъб Донев.

“Осигурихме най-евтиния газ в Европа, на гражданите осигурихме спокойствие, предвидимост и сигурност за функционирането на всички обществени системи. Показахме на инвеститорите, че България създава среда, в която може да се инвестира”, каза Донев.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстоят важни срещи, свързани с Кипърския въпрос

Три срещи, ключови за по-нататъшното развитие по Кипърския въпрос, се провеждат днес, като от тях се очаква да определят възможните следващи стъпки. Ангажирани в тях са Никозия, Атина и Анкара. В Никозия за втори път в рамките на едноседмичната си мисия пратеникът на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще разговаря поотделно с..

публикувано на 13.05.24 в 03:29

Сепаратистките формации няма да имат мнозинство в каталунския парламент

Сепаратистките партии губят мнозинството си в парламента на испанската област Каталуния. Това сочат резултатите от вчерашните избори, на които най-много гласове печели Социалистическата партия. Оправдаха се прогнозите за спад на подкрепата за движението за независимост на Каталуния. За първи път от над 40 години (1980-а година)..

публикувано на 13.05.24 в 03:25
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

Гърция за клетвата на Силяновска: Явно нарушение на Преспанския договор

Като открито нарушение на Преспанския договор гръцкото министерство на външните работи определи днешната клетва в парламента на новоизбраната президентка на Република Северна Македония Гордана Силяновска, която нарече страната си „Македония“ вместо с конституционното ѝ име, предаде АНА-МПА. Гордана Силяновска положи клетва като президент на..

публикувано на 12.05.24 в 21:09
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

ЕС: Северна Македония трябва да спазва споразуменията

ЕС изразява съжаление, че новият президент на Северна Македония Силяновска-Давкова не е използвала конституционното име на страната по време на церемонията по полагането на клетвата днес, се казва в изявление на европейската служба по външна дейност. Гордана Силяновска положи клетва като президент на Северна Македония ЕС припомня..

публикувано на 12.05.24 в 20:26
Михаил Мишустин говори пред Държавната дума, долната камара на руския парламент, Москва, 10 май 2024 г.

Комитетите в руския парламент одобриха състава на новото руско правителствои

Парламентарните комитети в Държавната дума на Русия одобриха всички кандидати за вицепремиери и министри в новото правителство на Михаил Мишустин. Това съобщи първият заместник-председател на Думата Александър Жуков. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си В събота, 11 май, премиерът Мишустин представи новия състав на правителството,..

публикувано на 12.05.24 в 20:07

"Хамас" отговори на Байдън

Палестинската групировка "Хамас" отговори на отправените призиви към тях от президента на Съединените щати Джо Байдън, че войната може да приключи утре, ако те освободят израелските заложници. В свое изявление, цитирано от "Франс прес", "Хамас" определи думите на американския лидер като пречка за мирните преговори. Байдън: Примирие е възможно още..

публикувано на 12.05.24 в 19:59
Милка Василева, председател на съсловната организация

Недостигът на медицински сестри - има ли решение

Заради големия недостиг на медицински сестри у нас болници назначават студенти по медицина като болногледачи, които реално вършат работата на сестрите, без да имат правоспособност. За този проблем разказа пред БНР Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. И посочи, че болногледачите трябва да..

публикувано на 12.05.24 в 19:36