Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковачевски е предложил на ВМРО-ДПМНЕ да влезе в правителството и предсрочни избори

Министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски
Снимка: БГНЕС

Почти два часа продължи лидерската среща в Скопие между премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, които след нея дадоха самостоятелни почти едночасови пресконференции, предава БТА. 

Според Мицкоски срещата е показала, че няма сближаване на позициите между двете основни партии, докато според Ковачевски има промяна на позицията на  ВМРО-ДПМНЕ, което вече е приело необходимостта от конституционни промени.

„Включването в конституцията на други общности не поставя под въпрос идентичността, а е защита на разноликостта на хората, които живеят в държавата, което е основна европейска ценност”, повтори тезата си Ковачевски. 

Предложението, което той е направил, е депутатите от управляващото мнозинство и тези от опозицията, без които не би било възможно да се постигнат необходимите за промяна на конституцията 80 депутати, заедно да гласуват промените в конституцията, като веднага след гласуването парламентът на страната да бъде разпуснат и да бъдат насрочени парламентарни избори. Такъв възможен сценарий Ковачевски, както и вицепремиерът Артан Груби, обявиха още през март.

„Междувременно разбрах, че за ВМРО-ДПМНЕ е важно да са част от властта и за да покажем, че не сме водени от своя партиен интерес, предложих заедно с ВМРО-ДПМНЕ да отворим конституцията, като веднага след това ВМРО-ДПМНЕ да влезе в правителството, като СДСМ ще освободи за тях половината от своите министерски постове”, уточни предложението си Ковачевски. 

Според него такова проевропейско правителство, в което ВМРО-ДПМНЕ ще получи 5 министерски поста за сметка на министрите на СДСМ, ще покаже, че е за евроинтеграцията на страната, ще осъществи целия процес на конституционни промени, ще довърши скрининг процеса, който се осъществява в момента, ще започне преговори по първите преговорни глави, като междувременно ще организира и следващите избори, „а конституционните промени ще започнат да действат с началото на втората междуправителствена конференция, защото всичко извън това ще бъде нарушение на преговорната рамка”.

Мицкоски от своя страна заяви, че позицията, която е изразил, е готовността на ВМРО-ДПМНЕ да влезе в правителство със СДСМ и другите политически партии, но без участие в това правителство на ДСИ (Демократичният съюз за интеграция на Али Ахмети е основният коалиционен партньор на СДСМ и най-голямата албанска партия). Другото условие на Мицкоски е било конституционните промени „да влязат в сила в деня, в който започне ратификацията на протокола за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС от парламентите на 27-те страни членки”, което Ковачевски е оценил като нарушение на преговорната рамка.

Контрапредложението на Мицкоски е било предсрочни парламентарни избори, за които е посочил три възможни дати, след което да бъде съставено „правителство на широко национално единство, в което ДСИ няма да участва”. Той е изразил готовност на следващото заседание на Европейския съвет да разговаря с премиерите на няколко страни членки на ЕС , за да получи гаранции, „че този път Европа стои зад вековната македонска идентичност, култура, традиция, обичаи, македонски език, и че този път Европа най-накрая има чиста и ясна цел пред себе си - (Република Северна) Македония да бъде част от европейското семейство”. Предложил е да бъде поискано „председателят на ЕК да подготви конкретен икономически пакет за македонските граждани и бизнеса в преговорния процес, защото той трябва да бъде конкурентен на европейския пазар, да може да задържи хората в държавата”. По отношение на добросъседството Мицкоски е предложил „от тези 13 вече приключили съдебни дела пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург, от които 6 са окончателни, още през септември България сама да избере и изпълни три”. 

„За мен това не е борба за власт, а за бъдещето на държавата. Подготвени сме да намерим решение, което ще бъде победа за държавата. Добре е, че опозицията се сблъска с реалността по отношение на преговорната рамка”, посочи в своето изявление пред медиите след срещата Ковачевски, който отбеляза, че е важно диалогът да продължи.

Според Мицкоски обаче „срещата ясно показва, че в момента няма мнозинство от две трети в парламента и че трябва възможно най-бързо да се отиде на предсрочни парламентарни избори, за да могат гражданите да получат правителство, което заслужават, а не правителство, което не представлява техните интереси”.

„Нищо не се прави под диктата на която и да е държава и нищо не е направено под български диктат. Двустранните въпроси с България са част от Договора за приятелство и добросъседство и ние имаме двустранни разговори по тях. Чухте мнението ми по отношение на изпълнение на решенията на Съда за правата на човека. Това, което правим сега, е точно дефинирано от преговорната рамка. Мисля, че тези решения ще повлияят позитивно и на двустранните ни отношения, както и на тези с останалите съседни държави, на Берлинския процес и инициативата „Отворени Балкани”. Ако пропуснем този шанс да сме фактор на стабилност, ще направим грешката от 2008 г, когато изпаднахме в изолация, което не трябва да се случва. Трябва ни обединение, а не изключване на когото и да било”, посочи Ковачевски. 

Според Мицкоски Ковачевски му е казал, че конституционните промени ще влязат в парламента в следващите десет дни, а на въпроса кога ще бъдат подложени на гласуване е получил отговор: „Когато се създадат условия”.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вихрен Иванов

Над 100 състезатели от 10 държави на ултрамаратона в Русе - "Дунав 24 часа бягане"

Днес в Русе ще бъде даден стартът на ултрамаратон , който ще продължи 24 часа. Това събитие е от изключителна важност за хората, които изпитват тялото и духа си чрез този спорт.  За втора поредна година на градския стадион в Русе ще се проведе ултрамаратон "Дунав 24 часа бягане" . Дисциплините са 3 по 2 часа, 6 часа, 12 часа и 24, като ще има..

обновено на 21.04.24 в 07:45
Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил

На 20 април по стар стил отбелязваме 148 години от избухването на Априлското въстание в Копривщица. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското национално-освободително движение. Народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и Русия. Всяка година в страната се организират тържества,..

публикувано на 20.04.24 в 08:08

Институтът за пазарна икономика с тревожни данни: Педагозите в детските градини намаляват

Педагозите в детските градини намаляват. Това показва анализ на Института за пазарна икономика. Тенденцията е силно изразена в големите градове - с изключение на Русе и Благоевград. По данни на националната статистика, от 20 000 детски учители през 2022 година, повече от 200 са излезли от системата през 2023-та. Една от причините е..

публикувано на 20.04.24 в 07:56

Пристига първата доставка на гориво за АЕЦ "Козлодуй" от "Уестингхаус"

Очаква се днес в АЕЦ "Козлодуй" да пристигне първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус", предназначено за Пети блок. В посрещането на доставката ще се включи министърът на енергетиката Владимир Малинов, съобщиха от енергийното министерство и поясниха, че е поканен и министър-председателят Димитър Главчев. В края на 2022 година..

публикувано на 20.04.24 в 07:43

САЩ изтеглят войниците си от Нигер

Съединените щати ще изтеглят войниците си от Нигер, съобщават информирани източници. Според тях е постигнато споразумение между военната хунта в страната и заместник-държавния секретар Кърт Кембъл, който се е съгласил на искането на назначения от нигерската армия премиер Али Маха-ман Ламин Зайн по време на разговори във Вашингтон. Според..

публикувано на 20.04.24 в 07:35

Военната база в Исфахан – основна цел на израелските удари в Иран?

Военна база в иранския град Исфахан е била основната цел на смятаните за дело на Израел удари вчера сутринта, съобщават американски медии. Базата се намира в близост до комплекса за обогатяване на уран в Натанз, но самото ядрено съоръжение не е било обект на нападението. Това съобщава Фокс Нюз като цитира на високопоставени американски военни..

публикувано на 20.04.24 в 07:29
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО предоставя на Украйна допълнителни системи за ПВО

Страните от НАТО ще предоставят на Украйна допълнителни системи за противовъздушна отбрана, обяви генералният секретар на алианса. Украинският президент Володимир Зеленски отново призова партньорите за помощ на фона на поредните руски удари. Русия съобщи за жертви на украински атаки с дронове. Украйна се нуждае от системи за..

публикувано на 20.04.24 в 07:24