Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания отпуска 2,19 млрд. евро на засегнатите от сушата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конгресът на депутатите в Испания утвърди Кралски указ, с който се предоставят 2 милиарда и 190 милиона евро на засегнатите от сушата. При гласуването нямаше нито един против, но всички от „Вокс“ гласуваха „въздържали се“, с аргумента, че това не е достатъчно. Още по темата от кореспондента на БНР в Испания Маргарита Ралчева.

Според министъра на земеделието, рибарството и храните Луис Планас това е "много важен" указ за сектора, с който се търси "сигурността на доставките на храни и непрекъснатостта на производствената дейност". 

636 милиона от общата сума ще отидат под формата на директна помощ за фермерите и животновъдите, които се допълват от мерки за подкрепа във фискалната, финансовата, социално-трудовата и Общата селскостопанска политика, достигайки 784 милиона евро помощ за този сектор. Освен това е предвидена и субсидия в размер до 70% от стойността на застрахователните полици за сушата на най-засегнатите култури поради липсата на валежи и високите температури. 

Правителството отпуска 355 милиона евро за производителите на месо и мляко от едър рогат добитък, овце и кози и още пет милиона за пчеларския сектор. За изграждането на нови инфраструктури и намаляването на натиска върху водопреносната напоителна система на националния парк Доняна са предвидени други средства. Те включат и инсталации за обезсоляване на водата, удвояване на обема на повторно използваната градска вода, както и намаляване на таксите и тарифите на засегнатите ферми.

По време на дебата Народната партия и "Вокс" отправиха поредица от критики към управляващите и заклеймиха указа като „недостатъчен“ .

Синоптиците в страната прогнозират, че лятото ще бъде едно от най-топлите за последните десетилетия. Метеорологичната пролет от 1 март до 31 май е най-горещата от над 60 години и това се дължи основно на рекордните жеги от края на април.  Тогава в Южна Испания бяха измерени 38,8 градуса, сочи доклад на метеорологичната служба. Средната температура през трите месеца е 14,2 градуса. Тазгодишната е и втората най-суха пролет, откакто се води статистика. По-малко дъжд е имало само през 1995-а.

Очакваните през лятото валежи, макар и 40-50% над нормата, няма да облекчат сушата, от която страда Испания, допълват синоптиците в прогнозата си за следващите месеци. Според нея астрономическото лято на 2023-а, което настъпва на 21 юни, ще бъде едно сред петте най-горещи за последните 30 години. Междувременно в голяма част от скандинавските страни пролетта е необикновено суха, отбелязва АФП.

В Дания не е паднала капка дъжд от две седмици, съобщава  местната метеорологична служба, според която от 17 години не е имало толкова дълъг период без валежи.

Заради спад в количеството на валежите властите в Швеция отправиха предупреждение за горски пожари.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителните добавки - ключ към по-добро здраве или скрита опасност?

Хранителните добавки могат да бъдат много опасни . За това предупреди главен асистент Елина Петкова от Факултета по обществено здраве "Проф. д-р Цекомир Воденичаров" към Медицинския университет в София. Тя изнесе лекция на тема "С етикет "хранителни добавки" по време на 23-тата Национална среща между лекари и медии на фондация МОСТ.  Гл.ас...

публикувано на 03.10.24 в 13:20

Мащабна руска атака с дронове срещу Украйна, нанесени са щети на енергийна инфраструктура

Руските сили са извършили тази нощ масирано нападение с дронове срещу 15 украински области, нанасяйки щети на търговски и жилищни сгради, предаде Ройтерс, като се позова на информация на местните власти. Украинските военновъздушни сили обявиха, че са свалили 78 от 105-те дрона, насочени към украинската територия, а освен това се предполага,..

публикувано на 03.10.24 в 13:13
Поласникът на България в Ливан Ясен Томов

Ясен Томов: Към днешна дата работим по евакуиране 10 -12 души с полет на Канада

Това, което във вторник се направи с извеждането на българските граждани от Ливан, двата полета, днес изглежда трудно осъществимо. Следващ полет е рискован и се обмислят  алтернативни варианти за българите, които искат да се приберат, каза посланика на България в Ливан Ясен Томов. В интервю пред БНР той коментира ситуацията и подробно..

публикувано на 03.10.24 в 13:12

ЦИК решава за имунитета на Ибрямов

В Централната избирателна комисия е постъпило искане за сваляне на имунитета на задържания снощи със 100 000 предварително белязани лева кандидат за депутат от коалиция "Алианс за права и свободи" Джейхан Ибрямов. Комисията ще го обсъди на заседанието си в 14 часа. Какво се знае неофициално за казуса "Джейхан Ибрямов"? За да може обаче..

публикувано на 03.10.24 в 13:00

"Евробарометър": Мнозинството българи виждат ползата от членството в ЕС

Поскъпването и разходите за живот са основната причина, мотивирала българите да гласуват на европейските избори. Това показват резултатите от проучване на "Евробарометър", оповестени днес. Анкетирани са над 26 000 души на възраст 15 и повече години във всички страни членки на ЕС. 56 на сто от запитаните у нас са посочили като основен мотив да..

публикувано на 03.10.24 в 12:56

Отлага се доставката на двата нови медицински хеликоптера у нас

Доставката на новите два медицински хеликоптера у нас се отлага за началото на следващата година. Това става ясно от съобщение на здравното министерство, в което се цитира писмо от производителя на машините - италианската фирма "Леонардо". От фирмата са посочили, че новият срок за доставка на единия хеликоптер е януари 2025 година, а за..

публикувано на 03.10.24 в 12:24
Джейхан Ибрямов

Какво се знае неофициално за казуса "Джейхан Ибрямов"?

Независимият депутат Джейхан Ибрямов, който е и кандидат за депутат от коалиция "Алианс за права и свободи", е задържан снощи в момент на получаване на 100 000 предварително белязани лева.  За ареста, който е по закона за МВР, са уведомени Централната избирателна комисия и председателят на Народното събрание Рая Назарян, тъй като Ирбямов е..

публикувано на 03.10.24 в 12:13