Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукашенко: Беларус няма да се поколебае да използва ядрено оръжие при потенциална агресия

Президентите на Русия Владимир Путин (вляво) и на Беларус Александър Лукашенко - Сочи, 9 юни 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Беларус няма да се поколебае да използва ядрено оръжие в случай на агресия срещу страната. Това заяви беларуският президент Александър Лукашенко, предава Ройтерс.

Той уточни, че не Русия, а Беларус е поискала да бъдат разположени тактически ядрени оръжия на територията на страната. Според Лукашенко разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус ще послужи като възпиращо средство срещу потенциална атака.

Коментарът на Лукашенко идва, след като миналата седмица  Владимир Путин заяви, че руските ядрени оръжия ще бъдат разположени в Беларус около 7 или 8 юли.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама американци и един руснак са задържи на протестите в Грузия

Двама граждани на САЩ и един руснак са сред задържаните в Грузия по време на протестите срещу т. нар. руски законопроект, който предизвика многохилядни протести в страната през последните седмици. Над 150 демонстранти са арестувани в Армения по време на протести срещу решението на правителството да отстъпи територии на съседен Азербайджан. Последно..

публикувано на 13.05.24 в 18:19
Сергей Шойгу и Владимир Путин

Президентът на Русия предприе сериозни промени по върховете на силовите структури

Президентът на Русия Владимир Путин предприе сериозни промени по върховете на силовите структури, предава "Ройтерс". След 12 години на поста Сергей Шойгу вече няма да е министър на отбраната. На негово място президентът Владимир Путин предлага на парламента да утвърди икономиста Андрей Белоусов, който от 2020 г. беше първи вицепремиер...

публикувано на 13.05.24 в 18:15

Меглена Антонова: Газов мегапроект в румънски води застрашава живота в Черно море

Газов мегапроект в румънски води застрашава живота в Черно море. За това алармира пред БНР Меглена Антонова, директор на "Грийнпийс"-България. " Проектът "Нептун Дийп" е заплаха и за здравето на българските граждани и за туризма на Черноморието . Призоваваме гражданите на България към спешни действия спрямо заплахата от този..

публикувано на 13.05.24 в 18:07
Районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов дава информация по случая.

Простреляното в Арбанаси момиче е оперирано и е в добро общо състояние

Бизнесменът Димитър Бонзов, с чийто законно притежаван боен револвер вчера 11-годишно момче простреля в крака 12-годишно момиче на празненство в Арбанаси, вече е освободен от ареста. Връчена му е призовка за явяване в качеството на обвиняем на 16 май. Датата е съобразена с процедура от Наказателно-процесуалния кодекс, заяви за БНР районният..

публикувано на 13.05.24 в 17:32
Министър-председателят на Сърбия Милош Вучевич (вляво) и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба - Белград, 13 май 2024

Сръбският премиер Милош Вучевич изрази подкрепа за Украйна

Пред гостуващия в Белград украински външен министър Дмитро Кулеба новият премиер на Сърбия Милош Вучевич е изразил подкрепа за Украйна, но не и готовност Сърбия да подкрепи санкции срещу Русия, предаде "Ройтерс".  Агенцията цитира изявление на Вучевич, в което се казва, че Белград е отворен за приятелски дискусии по всички въпроси на всички нива, и че..

публикувано на 13.05.24 в 17:11

Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна, защото са верни решения

Смените, които прави руският президент Путин, не са добри новини за Украйна, защото са верни решения за това, което той иска да постигне . Това каза пред БНР експертът по сигурност Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната. Путин освободи Шойгу от поста министър на отбраната Според него е била очаквана смяната на военния министър..

публикувано на 13.05.24 в 17:11

Националната Априловска гимназия изпрати тържествено випуск 2024-та

Националната Априловска гимназия в Габрово изпрати тържествено випуск 2024-та, чийто абитуриентски бал предстои на 24 май. 128 момичета и момчета ще продължат образованието си в наши и чуждестранни университети. По стара традиция в Националната Априловска гимназия единадесетокласниците подготвят изпращане на абитуриентите. Снимки и спомени от..

публикувано на 13.05.24 в 16:51