Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вагнер" се изтегли от Ростов на Дон, Пригожин заминава за Беларус

Бойци на ЧВК "Вагнер" в Ростов на Дон, 24 юни 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силите на частната военна компания "Вагнер" се изтеглиха от Ростов на Дон, където по-рано нейни бойци влязоха в щаба за ръководене на руските операции в Украйна и поеха контрола над военни обекти в района.

По-рано "Вагнер" пое на т.нар. поход за справедливост към Москва, който впоследствие бе спрян, след като основателят на частната армия Евгений Пригожин прие предложението на президента на Беларус за спиране на настъплението и за предприемане на мерки за деескалация.

В аудиосъобщение Пригожин каза, че някой е искал да разформирова "Вагнер", но не уточни кого има предвид. Той с гордост съобщи, че за едно денонощие е стигнал на 200 км от Москва, без нито един от неговите бойци да пролее и една капка кръв.

Пригожин ще замине за Беларус, а наказателното дело срещу него ще бъде прекратено. Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който обяви, че цитирам "избягването на кръвопролитията е по-важно от наказването на някои хора". Той каза, че властите в Москва няма да търсят отговорност от бойците на "Вагнер" "заради заслугите им на фронта в Украйна досега":

"В крайна сметка бе постигната договореност за това, че ЧВК "Вагнер" ще се върне в лагерите, където е разположена. Част от бойците ще подпишат договори с Министерството на отбраната. Става въпрос за тези от тях, които не са участвали в този "поход".

Песков добави, че не му е известно да има промяна в отношението на президента Путин към военния министър Сергей Шойгу, критикуван от Пригожин за неуспехите на Русия в бойните действия на украинска територия. 

Евгений Пригожин/Ройтерс

САЩ междувременно планират да отложат новите санкции срещу частната военна групировка "Вагнер" след бунта на Пригожин срещу руското армейско командване и "похода" към Москва.

Според източници на "Уолстрийт Джърнъл" властите във Вашингтон се притесняват да не изглежда, че вземат страната на руския президент Владимир Путин.

Очакваше се във вторник Държавният департамент да наложи нови санкции на "Вагнер", свързани с минния бизнес на една от компаниите на групировката в Централноафриканската република.

САЩ вече приеха санкции срещу групировката за дезинформация по време на кампанията за президентските избори през 2016 г., както и участието й във войната в Украйна.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

обновено на 19.05.24 в 21:06

Украински губернатор: Руското настъпление към Харков е спряно

Руското настъпление към град Харков в североизточна Украйна е било спряно днес, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от АФП. Той съобщи и за отразяване на руски атаки към разположения на изток град Купянск. Ракетни удари в двата района по-рано днес причиниха гибелта на 11 мирни жители. Украинският генерален щаб съобщава за боеве и в..

публикувано на 19.05.24 в 20:19

Турска делегация разгледа новия затвор в Самораново

Турска делегация, предвождана от Юмер Ербиз, съдия докладчик в Главна дирекция на затворите и пробацията към Министерство на правосъдието в Република Турция, e посетила  новоизграждащия се затворнически комплекс край дупнишкото с. Самораново. Това съобщава на сайта си Министерството на правосъдието, където са имали среща с турската група...

публикувано на 19.05.24 в 19:30

Бдение със свещи на кюстендилския пл."Велбъжд" за жертвите на ХИВ/СПИН

С бдение със свещи на кюстендилские пл."Велбъжд" тази вечер ще  бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Организатори са РЗИ  в партньорство с организацията на Българския младежки Червен кръст, Общината, Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ и Професионалната гимназия по икономика..

публикувано на 19.05.24 в 19:00
Бени Ганц

Бени Ганц с ултиматум към правителството на Нетаняху

Израелските лидери влязоха в открити пререкания за целите на войната в Ивицата Газа и бъдещото управление на палестинския анклав, предава "Ройтерс" На фона на нестихващи протести за освобождаване на заложниците чрез компромис с "Хамас" един от партньорите на Бенямин Нетаняху във военния кабинет - Бени Ганц, постави ултиматум на премиера да изготви в..

публикувано на 19.05.24 в 18:24

Кипър: "Хоризонт Европа“ в борба с климатичните проблеми

Разработването на решения за справяне със здравните проблеми в резултат на климатичните промени е целта на започващия мащабен изследователски проект по програмата "Хоризонт Европа“ /HorizonEurope/. Той бе спечелен и се координира от Университета на Кипър, съобщиха от най-голямото висше учебно заведение на острова. Проектът „Иновативни решения в..

публикувано на 19.05.24 в 18:07

Сводката на КАТ: 37 шофьори с алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 37 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 20 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 17 - с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи,..

публикувано на 19.05.24 в 17:24