Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявиха състава на новото гръцко правителство

Снимка: Архив, БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обявиха състава на новото гръцко правителство, след вчерашната голяма победа за дясноцентристката "Нова демокрация". Тя й осигури голямо мнозинство в парламента и възможност за самостоятелно упревление. По-рано днес лидерът на партията Кириакос Мицотакис получи мандата за съставянето на правителство от гръцкия президент.

По време на срещата си с гръцкия президент Кириакос Мицотакис заяви, че е дошло време за тежка работа.

"Чувствам тежката отговорност, която гръцкият народ стовари върху раменете ми. Поемам ангажимент да направя големи промени и реформи през вторите четири години управление на Нова демокрация. Разполагаме с достатъчно голямо парламентарно мнозинство, за да го направим тези промени, както поисках от гръцкия народ. Ще действаме бързо, за да съставим правителство, което ще се труди непрекъснато".

Малко след това Мицотакис положи клетва като премиер.Това ще е вторият му 4-годишен мандат.

Утре ще бъде и клетвата на новите министри. В сряда ще се проведе и първият министерски съвет. Веднага след него премиерът Кириакос Мицотакис ще замине за Брюксел, за да участва в срещата на върха на европейските лидери.

Следващият понеделник новоизбраните 300 депутати ще положат клетва, а ден по-късно ще бъде избран и новият председател на гръцкия парламент.

След това гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще представи програмната декларация на правителството си и ще бъде гласуван вот на доверие. Нещо, което ще е лесно при абсолютното мнозинство на "Нова демокрация".

Големият губещ на предсрочните парламентарни избори в Гърция е радикалната левица СИРИЗА. Партията обаче, е лидерска и на този етап едва ли някой ще оспори поста на Алексис Ципрас. Снощи, все пак, той обяви, че такова обсъждане предстои в рамките на формацията.

"Претърпяхме сериозно изборно поражение. За СИРИЗА приключи един исторически цикъл. Ще започнем процесите, за да вземем правилните решения. Първо, самият аз като лидер ще се подложа на преценката на членовете на партията"

Гръцкият парламент ще бъде осемпартиен. Много от водещите политически лица на опозиционните партии не попадат в него, заради бонуса, който получи Нова демокрация въз основа на избирателната система тук.

Широко обсъждано е и влизането в парламента на нова неонацистка партия – "Спартиатес", Спартанците, която е в близки отношения с бивши лидери, в момента затворници, на забранената неофашистка партия "Златна зора". За "Спартиатес" са гласували предимно млади хора до 30 години.


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Сърбия Милош Вучевич (вляво) и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба - Белград, 13 май 2024

Сръбският премиер Милош Вучевич изрази подкрепа за Украйна

Пред гостуващия в Белград украински външен минстър Дмитро Кулеба новият премиер на Сърбия Милош Вучевич е изразил подкрепа за Украйна, но не и готовност Сърбия да подкрепи санкции срещу Русия, предаде "Ройтерс".  Агенцията цитира изявление на Вучевич, в което се казва, че Белград е отворен за приятелски дискусии по всички въпроси на всички нива, и че..

публикувано на 13.05.24 в 17:11

Националната Априловска гимназия изпрати тържествено випуск 2024-та

Националната Априловска гимназия в Габрово изпрати тържествено випуск 2024-та, чийто абитуриентски бал предстои на 24 май. 128 момичета и момчета ще продължат образованието си в наши и чуждестранни университети. По стара традиция в Националната Априловска гимназия единадесетокласниците подготвят изпращане на абитуриентите. Снимки и спомени от..

публикувано на 13.05.24 в 16:51
Христина Христова

Христина Христова за пенсиите: Добре е да се гледат числата, но има и морално-етичен момент

Бюджетът на ДОО се приема с прогнозни данни, а вече са ясни реалните числа от НСИ и затова процентът за индексация на пенсиите е 10, а не 11 . Това каза пред БНР Христина Христова, бивш социален министър.  От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11% Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с..

публикувано на 13.05.24 в 16:32
Атанас Запрянов, служебен министър на отбраната

Министър Запрянов: Самолетите F-16 Block 70 могат да бъдат ремонтирани и само в България

Американските бойни самолети F-16 Block 70, чиято доставка се очаква от следващата година, могат да бъдат ремонтирани и само в България. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов на семинар  за сигурността в София. "Превъоръжаването на Военновъздушните сили със самолет F-16 Block 70 ще допринесе за въвеждане на нови..

публикувано на 13.05.24 в 16:22
Прокурорът по делото Виолета Желева.

СГС отказа да пусне от ареста бившия дипломат Красимира Трифонова, обвинена в убийство

Софийският градски съд (СГС) отказа да пусне от ареста бившия дипломат Красимира Трифонова, обвинена заедно с дъщеря ѝ Габриела в убийството на зет ѝ Пейо Пеев. Решението на съда не е окончателно.  Тормоз, фиктивен брак, битки за бащинство - довели до смърт Още за мотивите на съда: С аргумент, че е невинна и иска да е извън ареста, за..

публикувано на 13.05.24 в 16:11
Доц.Росен Калпачки - Началник клиника по нервни болести към УМБАЛ

Доц. Росен Калпачки: На 10 минути един българин получава инсулт

Жените получават инсулт по-често от мъжете и в по-ранна възраст. За тази световна тенденция, валидна и за България, съобщи д-р Георги Георгиев, заместник-председател на "Асоциацията за инсулт и афазия". На дискусия в навечерието на Световния ден за информираност за инсулта водещи лекари припомниха, че страната ни е на челно място в Европа по..

публикувано на 13.05.24 в 16:08
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

Силяновска: Ще спазвам конституционното име, но имам право да ползвам и "Македония"

В позиция от кабинета на президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска се казва, че президентът на страната "има право да използва името Македония като акт на лично право на самоопределение и самоидентификация, зачитайки основните човешки права и свободи и в съответствие с европейските ценности и принципи". Президент и премиер: Не..

публикувано на 13.05.24 в 15:54