Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС внесоха заедно проект за промени в Семейния кодекс

Снимка: БТА

Депутати от  ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС внесоха заедно проект за промени в Семейния кодекс. Те предвиждат улесняване на достъпа до информация за произход на осиновените лица, т.нар. тайна на осиновяване, и силно ограничаване на възможностите за разсиновяване.

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС коментира:

"Въпреки че са много малко тези случаи за нас е изключително важно да се направи така, че децата да не преживяват вторични и допълнителни травми от един подобен акт. А по отношение на тайната на осиновяването за нас е важно детето да има право да разбере своя произход. Разбира се, тук говорим не само за деца, говорим и за възрастни".

За да се стимулират осиновяванията, вносителите предлагат  създаване на национална електронна система. Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ:

"Която ще обедини данните на цяла България, така че да може лицата, които искат да осиновят деца, да могат да намерят най-подходящото дете, което може да бъде бързо осиновено, тъй като във времето двойно намалява броят да децата, които са осиновени".


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Температури от 13-14 градуса привличат туристи на Седемте рилски езера

Летният сезон на Седемте езера стартира, този уикенд стотици туристи и планинари са по циркуса, казаха за БНР от спасителната служба в Дупница, която ще осигури денонощни дежурства на eзерата от 29 юни. Последните дни имало и два леки, без сериозни последствия инциденти с туристи, разказа спасителят Божидар Джокин: "Имахме акции последните..

публикувано на 16.06.24 в 12:14

ТЕЦ "Бобов дол" отново спря - този път заради приключващ ремонт на трети блок

ТЕЦ "Бобов дол" отново спря работа от петък вечерта до понеделник сутрин - причината е приключващ ремонт на трети блок, каза за БНР изпълнителният директор на дружеството инж. Любомир Спасов. Последните месеци централата спираше няколко пъти през почивните дни - по време, когато и цените на електроенергията на борсата бяха ниски...

публикувано на 16.06.24 в 12:00

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

" Тази коалиция във вида, в който е, няма видимо политическо бъдеще . Вече подкрепата е твърде ниска. Тенденцията е пределно ясна. Продължаването на същата политика, независимо от оставката на Христо Иванов, няма как да промени нещо. Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу ". Това коментира пред БНР Радан Кънев,..

публикувано на 16.06.24 в 11:55
Димитър Главчев

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност на Украйна, Европа и света

Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и решителност. Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия. Трябва да направим всичко възможно, за да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Този призив отправи премиерът Димитър Главчев на Първата среща на..

публикувано на 16.06.24 в 11:52
Риши Сунак

Сунак разчита на хиндуистката си вяра за успеха на предизборната кампания

Британският премиер Риши Сунак разкри в интервю за "Сънди таймс", че разчита на хиндуистката си вяра да го преведе успешно в предизборната кампания. 44-годишният британски министър-председател каза, че следва дхарма, което е универсален закон в хиндуистката религия за живота, правило и начин на поведение, които са необходими за постигане на..

публикувано на 16.06.24 в 11:30

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

" Каквото и да бъде правителството с първия мандат, то ще бъде определено като правителство на ГЕРБ – независимо каква е коалицията и какви експерти ще бъдат сложени вътре. За хората отговорността изцяло ще бъде на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Дори той да не бъде премиер, той ще носи персонално цялата отговорност". Това мнение изказа пред БНР..

публикувано на 16.06.24 в 10:59

По-висок добив на пшеница очакват в Монтанско

По-високи добиви от пшеница очакват в област Монтана от миналата година. Ечемикът също е с добри показатели. Прогнозният среден добив от пшеница за тази година е 580 кг/дка, съобщиха от Областна дирекция "Земеделие" Монтана. Спрямо миналата година се очаква увеличение от 50 кг от декар. Специалистите прогнозират по-високи добиви и..

публикувано на 16.06.24 в 10:55