Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите реакции след отказа на Борисов от депутатски имунитет

Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов изчака отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор, за да се откаже от имунитета си. Така Станислав Балабанов от ИТН коментира решението на Бойко Борисов:

"След като Гешев го няма, нормално е да е спокоен, защото ме съмнява настоящият служебен главен прокурор, че ще направи каквото и да е било. Това е политическо правителство на имунитите. Първата основна задача те я свършиха - да отстранят Иван Гешев, за да може и Кирил Петков да диша спокойно, и Бойко Борисов, докато в стаята на Делян Пеевски подготвят конституционните реформи, така че това нито е съдебна реформа, нито е мъжка постъпка от господин Борисов. Един истински мъж можеше да си подаде имунитета в същия ден, в който му го поискаха, а не да чака 3 месеца цялата държава да тръпне дали ще има правителство, което да го пази от затвора".

На подобна позиция е и независимият депутат Радостин Василев. Той призова прокуратурата да се самосезира за думите на Борисов, че ще си даде имунитета, за да не бъде жертва на „шантаж и изнудване“:

"Прокуратурата, според мен, трябва да се сезира и да установи кой е шантажирал и изнудвал господин Борисов с неговия имунитет. Дали това са колегите му в коалицията от ПП-ДБ, дали е някой друг. Явно през този месец на тази срамна коалиция някой го е шантажирала и тя функционира именно заради това. Изводите са ясни - господин Борисов вече е спокоен. Нормално е той да е спокоен, прокуратурата е овладяна! Удобният Борислав Сарафов действа много активно по тези дела, по които имаше притеснения, и той ще бъде изпран".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи като "успех" обявената от Борисов готовност да се откаже от депутатския си имунитет: 

"Днес, като видяха, че има внесена точка и тя е неизбежна в залата и че ще се гласува този имунитет, и вероятно пред страха и позора, на който ще бъде подложен, а в крайна сметка е гласуван този имунитет, Борисов си го даде. Така, че да - той го даде под натиск и ние смятаме това за наш успех".

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова коментира изявлението на Корнелия Нинова с думите: "След като 16 години не може да бие ГЕРБ на избори, г-жа Нинова си приписва като победа отказа на Борисов от имунитет". 

За пореден път от ГЕРБ акцентираха видяха координирани действия между лидера на БСП и бившия главен прокурор Иван Гешев, като напомниха, че социалистите рязко се отдръпнали от преговорите за правителство с първия мандат веднага след като въпросът за оставката на Гешев е бил поставен.

"Много ми се струва странно тя да говори в един глас с бивши магистрати, които започват своите политически проекти. Бих съветвала и нея, и всички останали колеги да не замесват съдебната независима власт в калните си политически игри. Последно - не е работа на Корнелия Нинова да коментира бъдещи съдебни решения. Да си гледа партията и нейното оцеляване", коментира още Атанасова.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски беше лаконичен по отношение на заявката на Борисов да се откаже от имунитета си.

"Темата мисля, че е изчерпана".

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов определи като правилно обявеното намерение от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Иванов отрече коалицията да е "изпрала" Борисов и коментира, че единствената институция, която може да направи това, е съдът:

"Никого не можем да "изперем". Целта ни е в интерес на истината да "изперем" българската държава като намалим съмненията за корупция, за беззаконие в нея чрез реформи. Правим ги с мнозинствата, които са възможни в този парламент".

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира:

“Аз мисля че това е най-правилното нещо - всеки един от нас да поеме отговорността и да покаже, че никой не може да бъде прикрит или да се скрива, или някой да се опитва да шантажира, както и той каза. От моя гледна точка, това беше много правилно решение и аз го взех преди няколко седмици. Радвам се, че и той го взе днес”.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици...

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред Източногерманския икономически форум и в компанията на литовския премиер Ингрида Шимоните Шолц посочи, че..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК и партньорите му са намалили добивите си с общо 5 милиона и 860 хиляди барела дневно - това са..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия броят на делегатите е 10 - шестима клирици и четирима миряни, а не 5, както при останалите епархии...

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай..

публикувано на 02.06.24 в 18:54