Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предупредителни кодове за горещо време днес за цялата страна

Снимка: БТА

Предупредителни кодове заради горещото време са в сила за днес за цялата страна. Най-високата степен - червен код, е за областите Плевен, Велико Търново и Русе. Температурите там се очаква да достигнат до 42 градуса. 

Остава висок рискът за пожари заради опасно горещото време. За утре очакванията са за още по-горещо време. За сряда червен код е обявен за 7 области - Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково и Русе.

Червен код за опасно високи температури е обявен днес и за област Плевен .

В Плевен към 15 часа градусите вече са над 40.

По улиците на Плевен рядко се виждат хора, а ако се налага да излизат, те избират сенките и почти всички са с бутилка вода в ръката. Валя Радойска, метеоролог:

"Към 14.30 ч. температурата в района на Плевен е 39.5 градуса, относителната влажност е 29% и температурата на усещане е за 45 градуса. Очакваме температурата да се повиши с още половин, един градус.

Общината е осигурила безплатна минерална вода на пункт в центъра на града, периодично се освежават и улиците на града .

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 80 са вече жертвите на наводненията в Бразилия

Близо 80 души достигна броят на жертвите на наводненията, предизвикани от проливните дъждове в Бразилия. Над 100 души се издирват. 88 хиляди бяха принудени да напуснат домовете си в засегнатите райони. Разрушени са пътища и мостове. Президентът  на страната Луиз Инасиу Лула да Силва посети щата Рио Гранди до Сул, за да обсъди с местните власти..

публикувано на 06.05.24 в 11:00

Гергьовденско веселие на пл. "Велбъжд" в Кюстендил

Община Кюстендил кани на Гергьовденско веселие с интересна програма за 6 май на централния пл. "Велбъжд", обявиха от отдел "Култура и духовно развитие“. Началото е от 11.00 часа. Ще бъдат раздадени 900 боядисани в червено яйца и 150 козунака Инициативата е по идея на Младежкия консултативен съвет, подкрепена от Общината и Фолклорен ансамбъл..

публикувано на 06.05.24 в 10:48
Изглед към Акропола в Атина.

И Гърция чества свети Георги

С изключителна тържественост отбелязват днес в Гърция празника на свети Георги. Повсеместно има църковни богослужения. Редица прояви има и в армията - свети Георги е почитан като символ на храбростта. С тържествена литургия за днешния празник започнаха тържествата в чест на свети Георги Победоносец. Църкви и манастири се изпълниха с..

публикувано на 06.05.24 в 10:38

В Силистра: Панихида в памет на загиналите офицери и войници за свободата на България

В Силистра Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан в мемориала-военно гробище на загиналите през Първата световна война. Тържествената церемония ще започне в 11:00 часа. Ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите офицери и войници за свободата на България. На мемориала ще бъдат поднесени венци и цветя...

публикувано на 06.05.24 в 10:29

Парижки пекари поставиха световен рекорд със 140-метрова багета

Нов световен рекорд на Гинес е поставен от френски пекари. Те приготвиха най-дългата багета - 140 метра и половина. Успешният опит стана факт в Сюрен, предградие на Париж. Масивната багета измести от първото място предишното постижение - хляб с дължина над 132 метра, изпечен в италианския град Комо през 2019 година. Голяма част от багетата..

публикувано на 06.05.24 в 10:12
Иван Радев

Иван Радев: Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те

Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те. Това зяви пред БНР Иван Радев, Асоциация на европейските журналисти. "До такава степен зависят от рекламата на хазарт, че много от тях се обявиха против ограничаването й . В краткосрочен план ще има медии и спортни клубове, които ще страдат, но в дългосрочен..

публикувано на 06.05.24 в 09:59

Надежда Цекулова: Държавата би могла да изгради детска болница, ако се намери политическа воля

Нашите претенции са към държавата, която непрекъснато изпраща разнопосочни послания и остава впечатление, че е неспособна да гарантира, както е по Конституция,  на хората право на здравеопазване. Това сподели в интервю пред БНР Надежда Цекулова, журналистка и член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница в София...

публикувано на 06.05.24 в 09:57