Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 4500 изпълнители се събират за фестивала "Фолклорен извор" в с. Царевец

В официалното откриване тази вечер ще участва и генералният директор на Българското национално радио Милен Митев

Над 4500 изпълнители ще се надпяват от днес до неделя във фестивала "Фолклорен извор" в свищовското село Царевец. В официалното откриване на 11-ото издание на фестивала тази вечер ще участва генералният директор на Българското национално радио Милен Митев.

За изминалите 10 години фестивалът "Фолклорен извор" в село Царевец се утвърди като най-големия форум за българска народна музика в Северна България, а БНР е негов медиен партньор неизменно от първата му година, заявиха организаторите от Община Свищов. 

Тази година по-активни са индивидуалните изпълнители на автентичен и обработен фолклор, а на сцената на летния театър в село Царевец от сутрин до вечер четири дена своето песенно изкуство ще представят изпълнители от цялата страна, които ще бъдат оценявани от професионално жури с председател фолклористът Юлия Цанкова.

Официалното откриване е тази вечер от 20 часа с концерт на градския хор от град Щип, на Драган и Лина Костадинови от Северна Македония. На фестивала със своя оркестър идва и виртуозният музикант Сашко Велков, който е композитор на фестивалната песен "В Царевец добре дошъл е всеки" в изпълнение на народната певица Гуна Иванова по текст на Росен Маринов.

Фестивалът е под патронажа на Министерството на културата. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От днес работим за себе си

Днес е Денят на данъчната свобода за 2024 година. Икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ) изчисляват, че 134 дни са били необходими на работещите българи, за да се издължат на държавната хазна. Средно за един ден българите изработват 562 млн.лв. Икономистите използват заложените приходи в бюджета в размер на 75,3 млрд.лв. и..

публикувано на 13.05.24 в 07:31

Промени в движението на влакове заради модернизацията на Централна жп гара в София

От днес щ е бъдат извършени допълнителни промени в движението на влаковете през гара София-Север ,  съобщиха от БДЖ. Оптимизацията се налага заради сериозните закъснения на композициите през последните няколко дни. С подменен състав и променен маршрут ще се движат редица влакове по северното направление заради модернизацията на коловозите на..

публикувано на 13.05.24 в 07:27
Владимир Путин и Сергей Шойгу

Путин освобождава Шойгу от поста министър на отбраната

Президентът на Русия Владимир Путин освободи Сергей Шойгу от поста министър на отбраната и го назначи за секретар на Съвета за сигурност. На негово място ще бъде поставен Андрей Белоусов, който от 2020 г. беше първи вицепремиер в правителството с министър-председател Михаил Мишустин. "Той не е просто цивилен, а човек, който много успешно е..

публикувано на 13.05.24 в 07:27
Палестинци пристигат в палатков лагер западно от Рафах, 10 май 2024 г.

САЩ: Израелска офанзива в Рафах няма да елиминира "Хамас"

Американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди, че израелска офанзива в Рафах би довела до хаос и анархия, без да елиминира "Хамас". Според контролираните от ислямистката групировка здравни власти в Ивицата Газа палестинските жертви за 7 месеца война са надхвърлили 35 хиляди души. Повечето загинали в Газа са мирни жители,..

публикувано на 13.05.24 в 07:22

Подробности от прокуратурата за инцидента с простреляното дете в Арбанаси

Прокуратурата във Велико Търново се очаква да даде подробности за случая, при който 12-годишно дете беше простреляно с боен пистолет в крака от друго дете по време на тържество за рожден ден в Арбанаси. Обстоятелствата ще се представят на брифинг тази сутрин. Пострадалото дете е във великотърновската болница без опасност за живота...

публикувано на 13.05.24 в 07:14

Предстоят важни срещи, свързани с Кипърския въпрос

Три срещи, ключови за по-нататъшното развитие по Кипърския въпрос, се провеждат днес, като от тях се очаква да определят възможните следващи стъпки. Ангажирани в тях са Никозия, Атина и Анкара. В Никозия за втори път в рамките на едноседмичната си мисия пратеникът на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще разговаря поотделно с..

публикувано на 13.05.24 в 03:29

Сепаратистките формации няма да имат мнозинство в каталунския парламент

Сепаратистките партии губят мнозинството си в парламента на испанската област Каталуния. Това сочат резултатите от вчерашните избори, на които най-много гласове печели Социалистическата партия. Оправдаха се прогнозите за спад на подкрепата за движението за независимост на Каталуния. За първи път от над 40 години (1980-а година)..

публикувано на 13.05.24 в 03:25