Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 инцидента на Седемте Рилски езера през юли

Езерата Окото и Бъбрека
Снимка: БГНЕС

10 инцидента през юли, два от началото на август и 16 - от началото на годината, е равносметката на спасителния отряд в Дупница, който осигурява денонощно дежурство на Седемте езера. С наближаването на 19 август, когато Бялото братство прави своя ритуал танца "Паневритмия" и последователите на Петър Дънов посрещат Нова година, потокът от туристи се увеличава многократно. Не всички от туристите и посетителите са добре подготвени и добре екипирани.

Планинските спасители са оказали помощ на 70-годишна туристка от Израел с травма на крака. Пострадалата е паднала близо до хижа "Рилски езера". На 6 август е подаден сигнал за мъж с травма в областта на кръста в района на водопада Скакавица. Пострадалият, момче от Сапарева баня,  е отишъл да бере боровинки, подхлъзнал се е и е паднал. Оказана му е навременна помощ от 6 планински спасители. При този водопад пред месец загина мъж, който правел селфи на скалите. 

"Много е народ, много. Само днес има сигурно над 1500 души, в делничен. Съботите са над 2000. А 19 август се пада събота и се очаква много народ. Паневритмията ще събере над 3000 със сигурност. Той лифтът не може да побере повече", обясни Божидар Джокин от Спасителния отряд, който е на денонощно дежурство на Седемте езера.


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Алфа Рисърч": ПП-ДБ губи 200 000 гласа, ГЕРБ-СДС ги води с 8%

ГЕРБ-СДС води с 8% пред "Продължаваме промяната-Демократична България", които губят 200 хиляди гласа на старта на кампанията, сочи изследване на "Алфа рисърч". Социолозите прогнозират, че в парламента ще влязат досегашните 6 формации и очакват ниска избирателна активност на вота 2 в 1 след месец. Изследването на "Алфа Рисърч" е проведено..

публикувано на 08.05.24 в 11:06

Разкриха една от най-мащабните онлайн измами

Огромна мрежа от фалшиви магазини, рекламиращи дизайнерски марки, е откраднала пари и лични данни на над 800 000 души в Европа и САЩ, показва съвместно международно разследване на "Гардиън", "Ди Цайт" и "Монд". Зад измамата стои китайска група. Повече от 800 000 души са били измамени да споделят данни за банкови карти и други чувствителни..

публикувано на 08.05.24 в 10:38

Млад мъж обезобрази приятелката си с ножица, арестуваха го

Полицията в Елена задържа млад мъж, който е обезобразил с ножица приятелката си. В Стражица е арестуван мъж, заплашил с убийство съпругата си. 23-годишен мъж е нанесъл множество прободни рани по главата на половинката. Пострадалата 41-годишна жена гражданка на Узбекистан. Задържаха 43-годишна жена за насилие над съпруга й във Велико Търново..

публикувано на 08.05.24 в 10:37

Гърция протестира срещу превръщането на византийски храм в джамия в Истанбул

В Гърция реагираха остро след официалното откриване на византийски храм в Истанбул, превърнат в джамия. След реконструкция на храма в манастира "Христос Спасител в Хора", който се намира в Истанбул, той беше открит като мюсюлмански молитвен дом, което бе определено като провокация според властите в Атина. От министерството на културата..

публикувано на 08.05.24 в 10:33
Лидерите на

Би Би Си разкри връзки между "Алтернатива за Германия" и крайнодесни мрежи

Разследване  на Би Би Си разкрива връзки между фигури от опозиционната партия "Алтернатива за Германия" и крайнодесни мрежи, някои от тях класифицирани като антидемократични или расистки от германските власти.  Стефан Крамер, ръководител в спецслужба в Източна Германия, заяви пред Би Би Си, че днес "АзГ" представлява опасност за "основите"..

публикувано на 08.05.24 в 10:19
Димитър Главчев

Смяна на областни управители в дневния ред на Министерския съвет

Кабинетът ще смени някои областни управители. Това става ясно от предварителния дневен ред на правителственото заседание, което ще де проведе този следобед от 14 часа.  Това е първата точка като проект за решение, от която не става ясно в кои области ще са промените, но вероятно смените са заради изборите 2 в 1 на 9 юни. В дневния ред на..

публикувано на 08.05.24 в 10:08

Адв. Георги Вълков: Основният проблем на пътя е подготовката на водачите

Основният проблем на пътя е подготовката на водачите. Това заяви пред БНР адв. Георги Вълков, председател на Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при ПТП. По думите му без стабилна подготовка, само със санкции, няма как да бъдат намалени тежките изходи от катастрофи : "Не може само с наказания. Само наказанията подготвят..

публикувано на 08.05.24 в 10:03