Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският канцлер

Шолц смята, че са необходими дипломатически усилия за прекратяване на войната в Украйна

Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Германският канцлер Олаф Шолц смята, че са необходими дипломатически усилия за прекратяване на войната в Украйна.

В интервю за германския телевизионен канал ZDF той коментира  значението на консултациите в Джеда, Саудитска арабия, които  се проведоха в началото на месеца. Там представителите на над 40 държави, но без Русия, обсъдиха различни идеи, включително украинското предложение за разрешаване на конфликта. 

В интервюто канцлерът Шолц специално отбеляза факта, че освен страните от Латинска Америка и Африка в преговорите в Саудитска Арабия е участвал и Китай. Според него това е важен фактор за намирането на мирно решение.

По думите му преговорите трябва да продължат, тъй като засилват натиска върху Русия, която трябва да осъзнае, че е тръгнала по грешен път и че трябва да изтегли войските си и да направи мира възможен.

Същевременно Украйна продължава да оказва натиск върху германското правителство да предостави на Киев германски крилати ракети "Таурус", предаде агенция ДПА.

Украйна се нуждае от тях, "за да спаси повече животи на украински войници и цивилни и да ускори освобождаването на своите територии", заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за днешното издание на германския "Билд". "Формулата е проста: по-голям обхват на ракетите означава по-кратка продължителност на войната", добавя той.

С това оръжие Украйна ще може да "достигне руските окупационни сили на украинска територия далеч отвъд фронтовата линия, да наруши логистиката им и да унищожи командните центрове и складовете за боеприпаси", казва още Кулеба.

В Германия натискът върху канцлера Олаф Шолц по този въпрос напоследък се засили, посочва ДПА. Политици от управляващите партии и опозицията поискаха на украинските въоръжени сили да бъде предоставена оръжейна система, подходяща за унищожаване на бункери и защитени командни пунктове на разстояние до 500 километра.

По-рано този месец германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че все още не е дошло времето за вземане на решение. Миналия петък Шолц заяви, че няма нищо ново за съобщаване по въпроса.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За над 10 000 деца от София няма места в детските градини и ясли

За над 10 000 деца от София към днешна дата няма места в детските градини и ясли.  Близо 24 000 са децата, които кандидатстват за място, като на първото класиране днес са допуснати малко над 11 000.  Публикуват първото класиране за детските градини и яслите в София за следващата учебна година Над 3 000 са незаетите места, за които..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
„Скрит герой“

Танци и музика в Пловдив: Започва One Dance

В Пловдив днес започва 16-ото издание на Международния фестивал за танц и пърформанс One Dance. Той ще продължи до 2 юни. "Това, което се случва с фестивала, е, че той не просто представя спектакли, а вече много активно участва в създаването на спектакли, които ние копродуцираме с едни от най-големите институции в Европа. Това, което ние се..

публикувано на 10.05.24 в 12:09

Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%

Повишението на пенсиите от 1-ви юли може да бъде с 10%, а не с 11%, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Причината е в отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети. Предложението се съдържа в проект на решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, научи..

публикувано на 10.05.24 в 12:02

Йотова: В църквата в Перущица беше записан най-мощният глас за свобода

"Тук, в църквата "Св. Архангел Михаил", беше записан най-мощният глас за свобода – гласът на бащата, който убива жена, деца и себе си, за да не бъдат повече роби. Жителите на Перущица не развяваха като байрак жертвоготовността си, в нея не се чуваше звънът на монетите, които често са изкупление за греховете. Те се превърнаха във факли, за да..

публикувано на 10.05.24 в 11:39

ПСС: Лоши са условията за туризъм в планините

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Облачно е и почти навсякъде е мъгливо. Има превалявания от дъжд, като тенденцията е през целия ден да има превалявания и да е мъгливо. Над 2000 метра превалява сняг, предаде БТА. От ПСС съобщиха за инцидент от снощи - човек се е бил загубил в района..

публикувано на 10.05.24 в 11:18

"Who targets me" ни помага да проследим кои партии ползват данните ни в социалните мрежи

Инструментът "Who targets me" позволява да проследим кои политически партии ползват данните ни, за да ни подават определено съдържание в социалните мрежи, и да разберем дали може да станем мишени на профилирана политическа партийна кампания в социалните мрежи. "Това е разширение за браузъра. То следи кои политически партии чрез политическа..

публикувано на 10.05.24 в 11:12
Плаж в Пелопонес, Гърция

Гърция спешно търси 80 000 работници в туристическия сектор

Застрашен е летният сезон заради недостига на кадри, съобщават хотелиерите в Гърция. По предварителни резервации до сега Гърция очаква много силен туристически сезон с перспективи за над 30 милиона туристи, съобщават от министерството на туризма. Голям проблем пред сектора е липсата на достатъчно работници. Търсят се от..

публикувано на 10.05.24 в 11:09