Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резервите от природен газ в ЕС са запълнени до 90 процента от своя капацитет

Кадри Симсон, европейски комисар по енергетика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Резервите от природен газ в ЕС са запълнени до 90 процента от своя капацитет. Това обяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон. Това се случва далеч преди целевата дата 1 ноември, която Брюксел постави като крайна за изпълнение. Това прави Евросъюзът "добре подготвен" за зимата, подчерта Симсон. Европейската комисия изчислява, че при тези стойности на запълване на хранилищата, ЕС има достатъчно газ, за да покрие една трета от нуждите си през зимата.

Бързото запълване на съоръженията за съхранение означава, че блокът е „в много по-стабилна позиция, отколкото беше по това време миналата година“, когато руската инвазия в Украйна доведе до скок на цените на енергията, заяви еврокомисарят Кадри Симсон.

Европейската комисия съобщи, че към днешния ден Европейският съюз е запълнил 90,12 процента от капацитета за съхранение, което се равнява на 93 милиарда кубически метра природен газ.

Нивата в различните държави от ЕС варират.

Испания има 99 процента запълнен капацитет, докато Франция има 83 процента, а Латвия 77 на сто.

В България газовото хранилище "Чирен" вече е запълнено над 90 процента от техническия капацитет за съхранение, съобщиха от "Булгартрансгаз". Изпълнителният директор на компанията Владимир Малинов коментира, че за първи път в историята на експлоатацията на хранилището е постигнато такова равнище на такъв ранен етап.

Запълняемост на газохранилищата в ЕС към 17-и август, според данни на Gas Infrastructure Europe

Кадри Симсон предупреди, че цените на газа остават „чувствителни“. Синьото гориво внезапно поскъпна в началото на този месец заради заплахата от стачка в австралийските газови съоръжения и силното търсене в Азия.

Кризата, предизвикана от войната на Русия срещу Украйна доведе до приемането от Европейския съюз на закон, изискващ 90-процентово съхранение на газ до 1 ноември всяка година. Страните от Съюза се ангажираха да намалят потреблението на газ с 15 процента между април тази година и края на март 2024 г.

Преди Москва да започне инвазията си през февруари миналата година, Русия представляваше почти половината от вноса на природен газ в Европейския съюз.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роберт Фицо

Словашкото правителство с положителна прогноза за възстановяването на премиера Фицо

От словашкото правителство дадоха положителна прогноза за възстановяването на премиера Роберт Фицо, който беше прострелян на 15 май и вчера отново беше опериран в болницата в Банска Бистрица. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Същевременно беше подчертано, че състоянието на Фицо остава сериозно.  Роберт Фицо отново е опериран,..

публикувано на 18.05.24 в 17:32
Регионален исторически музей

Музеят в Смолян отбелязва 20 години от гибелта на алпиниста Христо Христов на Еверест

Регионалният исторически музей в Смолян отбелязва 20 години, откакто смолянският алпинист Христо Христов изкачва Еверест, преди да намери смъртта си под върха. Освен прожекция на филм за експедицията, са организирани изложба с рисунки и скулптури - дело на Христо Христов, както и рецитал в негова памет:  "Минаха толкова години, а мъката на..

публикувано на 18.05.24 в 17:12
Шолц в град Клайнблитерсдорф

Шолц посети наводнените райони в провинция Саарланд

Германският канцлер Олаф Шолц посети днес наводнените райони в провинцията Саарланд на границата с Франция. Проливни дъждове причиниха рекордни наводнения там в последните два дни. Дъждове и мощни бури в Южна Германия Шолц посети град Клайнблитерсдорф заедно с министър-председателя на Саарланд Анке Релингер, за да се запознае със..

публикувано на 18.05.24 в 17:06

Детско карнавално шествие премина по улиците на Габрово

Детско карнавално шествие премина по улиците на Габрово. Празникът в града на хумора продължава през целия ден със забавления за всички възрасти. Довечера в 6 часа потегля пъстрото дефиле, което ще покаже на какво и на кого се смеят габровци.  Преди голямото карнавално шествие - най-дългоочакваното събитие в града на смеха, по улиците на..

публикувано на 18.05.24 в 16:44

Нов храм отвори врати в с. Крапчене

За първи път хората от село Крапчене чуха камбанен звън. За тях това е голям празник. Новоизграденият Божи дом е посветен на "Св. Великомъченик Димитър". Освещаването на храма бе извършено от Видинския митрополит Даниил: "Благодарим на Бога за това велико събитие и за този голям празник, защото тези хора, които са се обърнали и от сърце са..

публикувано на 18.05.24 в 16:24

Ученици от Монтана и турския град Адъяман с летни еко-лагери по съвместен проект

Кметът на турския град Адъяман Абдуррахман Тутдере посети Монтана. Съвместно с 4 ОУ "Иван Вазов" те изпълняват общ европейски проект, свързан с изменението на клима по програмата за трансгранично сътрудничество Българи – Турция "Интерег 6". Финансирането е 110 000 евро.  Направен е анализ и оценка на законодателството за опазване на околната..

публикувано на 18.05.24 в 15:59

Хилари Клинтън: България изпреварва много страни по представителство на жените в НС и бизнеса

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор. Това заяви в София бившият държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън. Тя дойде в столицата за специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън. Форумът събира световни лидери от публичния и..

публикувано на 18.05.24 в 15:26