Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6 държави са поканени да се присъединят към блока БРИКС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шест държави, включително Иран и Саудитска Арабия, бяха поканени днес да се присъединят към блока на развиващите се икономики БРИКС, съобщи БТА като се позова на световните агенции.

Обединените арабски емирства, Аржентина, Египет и Етиопия също ще се присъединят към блока от 1 януари 2024 г., отбелязва Асошиейтед прес, като цитира съобщението, направено на срещата на върха на организацията от южноафриканския президент Сирил Рамапоса, чиято страна е настоящият председател на БРИКС.

Понастоящем БРИКС се състои от развиващите се икономики Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. На срещата на върха тази седмица те се споразумяха да разширят блока. Това е второто решение за разширяване на БРИКС след създаването му през 2009 г. като съюз между Бразилия, Русия, Индия и Китай. През 2010 г. към него се присъедини Южна Африка.

БРИКС представлява около 40% от световното население и над една четвърт от световния БВП.

Трима от другите лидери на групата участваха в срещата на върха и присъстваха заедно с Рамапоса на обявяването, включително бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва, индийският премиер Нарендра Моди и китайският президент Си Цзинпин. Руският президент Владимир Путин участваше виртуално, след като през март Международният наказателен съд издаде заповед за ареста му заради отвличането на деца от Украйна. Москва беше представлявана от външния министър Сергей Лавров. 

Решението за присъединяване на още 6 страни цели да засили влиянието на блока, който е обещал да се застъпва за интересите на "глобалния Юг", отбелязва Ройтерс. Възможно е разширяването да проправи път за още десетки заинтересовани страни, желаещи да се присъединят. Интерес към присъединяване са изразили над 40 страни според южноафрикански представител. Официални искания са подали 22 от тях.

Китайският президент Си Цзинпин нарече разширяването на БРИКС "историческо" - защото ще даде стимул на сътрудничеството между членуващите държави и ще укрепи световния мир и развитие.

Президентът на Русия Владимир Путин участва във форума дистанционно по видеовръзка - заради издадената от Международния наказателен съд заповед да бъде арестуван за престъпления в Украйна. Путин увери африканците, че Русия е техен отговорен партньор по отношение на зърнените е петролните доставки.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейски дни на наследството

България ще отбележи днес и утре Европейските дни на наследството с над 200 събития. Заради инициативата голяма част от музеите, библиотеките, етнографските комплекси, читалищата и галериите ще работя безплатно. Европейските дни на наследството се организират от 1985 година насам съвместно с ЕС и Съвета на Европа и са една от европейските прояви с..

публикувано на 21.09.24 в 08:57

Сърбия е стъпка по-близо до въвеждане на задължителна военна служба

Сърбия е една стъпка по-близо до въвеждането на задължителна военна служба, съобщи сръбската държавна телевизия РТС. На извънредно заседание на сръбското правителство, на което присъства президентът Александър Вучич, беше прието заключение за създаване на съответната работна група. Тя ще трябва да прегледа дейностите и мерките, насочени към въвеждане..

публикувано на 21.09.24 в 08:42

Майкъл Ендлънг: Американската икономика изглежда силна

Американската икономика се намира в добро състояние, коментира пред БНР Майкъл Ендлънг, водещ пазарен анализатор. Той беше потърсен за мнение след решението на Федералния резерв да пристъпи към понижение на водещата лихва с 50 базисни пункта през седмицата, въпреки че повечето анализатори очакваха стъпката да бъде с четвърт процент. "Като цяло..

публикувано на 21.09.24 в 08:23
Международния фестивал на военните оркестри във Велико Търново

17-ото издание на Международния фестивал на военните оркестри във Велико Търново

17-ият Международен фестивал на военните оркестри започва днес във Велико Търново. По традиция форумът е част от честванията за независимостта на България . Велико Търново е българският град, където за първи път в страната засвирва военен оркестър при приемането на Търновската конституция.   Близо 100 музиканти под пагон от Румъния и България..

публикувано на 21.09.24 в 08:05

Облачността намалява, предимно слънчево

В събота облачността над по-голямата част от страната ще намалее до слънчево време, най-късно над Югоизточна България, сочи прогнозата на НИМХ. Ще духа слаб, в Източна България умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 20° и 25°, в София - около 20°. Над планините облачността ще се разкъса и намалее до предимно..

публикувано на 21.09.24 в 08:02

Въпреки наводненията в Чехия гласуват за местна власт и за сенатори

В Чехия и днес избирателните секции са отворени. Имащите право на глас избират местни органи на властта, както и гласуват на първи тур на частичните избори за Сенат (горната камара на парламента). Нов състав на местни органи на властта ще бъде избран в 13 области. Изключение прави столицата Прага, която е със специален статут.  Вотът се смята..

публикувано на 21.09.24 в 07:58

При израелски удар в Бейрут е убит висш командир на "Хизбула"

Командирът на елитно подразделение на ливанската организация "Хизбула" е бил убит при израелския въздушен обстрел в Бейрут, при който загинаха 14 души и над 60 бяха ранени. От "Хизбула" потвърдиха, че Ибрахим Акил е загинал при израелската атака вчера в южната част на ливанската столица. В района на въздушния удар настъпи хаос, докато екипите на..

публикувано на 21.09.24 в 07:26