Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Тагарев: България може да помогне на Украйна с обучение на наземен персонал за F-16

Снимка: БГНЕС

Подкрепа за политиката на ЕС за Украйна и предоставянето на военна помощ и обучение на украинските въоръжени сили е изразил министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на неформалната среща на министрите на отбраната на ЕС в Испания.

По време на срещата Тодор Тагарев е посочил, че на фона на събитията в региона на Черно море е важно предоставянето на военна помощ и обучение на украинските въоръжени сили "толкова дълго, колкото е необходимо". Страната ни има решение за участието на български инструктори за обучение на украински военни в ЕС.

Министърът е заявил, че България обмисля разширяване на приноса си към европейската мисия. А фокус можела да бъде подготовката на бойни санитари, както обучението на наземен състав за използването на самолети F-16.

Тагарев е изразил увереност, че новите европейски регламенти в подкрепа на производството на боеприпаси и съвместното им придобиване биха помогнали значително за преодоляване на неотложните и критични пропуски в отбранителните способности.

Министърът е информирал европейските си колеги и за скорошната си срещи в Украйна и за решението на България да предостави там 100 бронетранспортьора и съответните резервни части за тях.

Тагарев е призовал за обединен и координиран отговор на агресивните хибридни действия, провеждани от Русия. Така ще се елиминира на разделението на държави, които са членки на Шенген, и такива които не са, което Кремъл редовно използва за внасяне на напрежение в ЕС, казва Тагарев, цитиран от Министерството на отбраната.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С какви прояви ще бъде отбелязан 24 май

България отбелязва 24 май - Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Прояви ще се състоят в различни градове. По случай празника над 80 творци и артисти от различни области на изкуствата бяха отличени за техния принос в развитието на българската култура и духовност на церемония в Министерството на културата. Сред..

публикувано на 24.05.24 в 04:34

Започва съборът на овцевъдите над Петропавловския манастир

Над 30 породи овце и кози, коне тежковози, магарета и овчарски кучета, както и редки селскостопански животни ще бъдат показани на 12-ия Национален събор на овцевъдите, който се провежда от днес до неделя край Петропавловския манастир до Лясковец. Съборът ще бъде открит днес по обяд от служебния министър на земеделието Георги Тахов. Събитието се организира..

публикувано на 24.05.24 в 04:29
Протест в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

САЩ наложи санкции на Грузия заради Руския закон

Съединените щати налагат нови визови ограничения на Грузия след приемането в Тбилиси на закон за чуждестранното влияние. Ограниченията бяха анонсирани в изявление на американския държавен секретар Антъни Блинкън, цитирано от Франс прес. Според изявлението, визовите ограничения ще засегнат личности, които са отговорни или съучастват в антидемократични..

публикувано на 24.05.24 в 04:24
Кораб на китайските ВМС военноморски сили, ракетна фрегата FFG 548, северно от Тайван, 23 май 2024 г. Тайван изстреля реактивни самолети и постави ракетни, военноморски и сухопътни части на тревога в четвъртък заради китайски военни учения, провеждани около самоуправляващата се островна демокрация, където нов президент встъпи в длъжност тази седмица.

Китай тренира поемане на контрола над Тайланд

  Китай започна втори ден на военни учения около Тайван. Маневрите стартираха вчера, само дни след встъпването в длъжност на новия президент на острова, който Пекин смята за своя територия.    Във втория си ден ученията ще проверяват възможностите за овладяване и контролиране на ключови райони, гласи изявление на източното командване на китайската армия,..

публикувано на 24.05.24 в 04:21
Германският канцлер Олаф Шолц

Шолц: ЕС не се нуждае от собствено ядрено оръжие

За да се съхрани широката обществена подкрепа за Украйна в Европа, трябва да е пределно ясно, че НАТО не търси конфронтация с Русия. Това пише германският канцлер Олаф Шолц в публикувана днес в "Икономист" авторска статия. Фон дер Лайен се обяви за изграждане на "железен купол" над Европа Олаф Шолц посочва, че Европа има нужда от..

публикувано на 23.05.24 в 22:55
Генерал Сухраб Ахмедов

Неофициално: Руският генерал Сухраб Ахмедов е бил отстранен от длъжност

Командирът на 20-а руска армия генерал Сухраб Ахмедов е бил отстранен от длъжност, предаде РБК, позовавайки се на свои източници. По-рано за това съобщи и членът на Обществената палата на Русия Кирил Рогов. Близкият до Кремъл телеграм канал "Рибар" пише, че Ахмедов е временно отстранен от ковандването на армията и изпратен в отпуск. Друг..

публикувано на 23.05.24 в 22:38

Китайски сили обградиха Тайван при учения

Китайски сили обградиха днес 23-милионен Тайван при военноморски и военновъздушни учения и обеща кръвта на "силите на независимостта" да потекат на самоуправляващия се остров. Това съобщиха АФП и Ройтерс Китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че Пекин ще "смаже решително" всеки сепаратистки заговор 35 от общо 49 изтребителя и..

публикувано на 23.05.24 в 22:28