Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 300 евро трябва да похарчат кипърските семейства за подготовка за учебната година

Снимка: Rawpixel

С близо 15% повече в сравнение с миналата година трябва да похарчат семействата в Кипър, за да подготвят децата за влизането им в класните стаи, обявиха от Кипърската конфедерация на родителите. Новата учебна година в страната се открива през следващата седмица. 

От 300 евро започват разходите за най-необходимото за едно дете за училище. Тези средства са за ученическа чанта, тетрадки и канцеларски материали, несесери, химикалки, дрехи и обувки, изчислиха от Конфедерацията на родителите. В посочената сума не се включва нов компютър или таблет, тъй като тези устройства не се купуват всяка година. По-скъпи с най-малко 5-10 евро на артикул са ученическите облекла тази година, съобщиха от Кипърската асоциация на потребителите. Според пазарното й проучване има значителен спад в търсенето на тези стоки, като родителите избират най-евтините варианти и само от най-необходимото.

Ръст от 7% на цените на канцеларските материали, най-често използвани в училище, отчете Статистическата служба. Сравнението обаче се базира на цените през юли, а през август, с наближаването на първия учебен ден, те винаги са по-високи, казаха от родителската организация.

Средните училища в Кипър започват новата учебна година в четвъртък, 7 септември, а началните класове - на 11 септември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Българските училища в Кипър откриват учебната година

Българските училища в Кипър откриват новата учебна година. С тържества днес първите две от тях отварят вратите за възпитаниците си и поставят началото на юбилейните си годишнини, на които посвещават поредица от събития и инициативи до месец май...

публикувано на 02.09.23 в 03:02

В Кипър започва програма за субсидиране на таксите за детски градини и ясли

В Кипър от септември започва новата правителствена програма за субсидиране на таксите за деца до 4-годишна възраст в детските ясли и градини за учебната 2023-2024 г. За специалното финансиране могат да кандидатстват и българските родители в страната, които..

публикувано на 01.09.23 в 08:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Френският президент Еманюел Макрон жестикулира, докато изнася реч в Дрезден, Германия, 27 май 2024 г.

Да изградим силна, суверенна и хуманна Европа, призова Макрон в Дрезден

Европа ще трябва да помисли за собствената си отбрана и сигурност, заяви в реч в Дрезден президентът на Франция Еманюел Макрон. По думите му  европейците не могат да разчитат на гаранциите за сигурност от САЩ.  По-малко от две седмици преди европейските..

публикувано на 27.05.24 в 22:58
Вътрешният министър Калин Стоянов.

Министърът на вътрешните работи ще открие РУ - Вършец, чиято дейност се възстановява

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще открие Районното управление във Вършец утре, чиято дейност се възстановява почти две години след като беше затворено.  През последните близо две години полицейското управление във Вършец функционираше,..

публикувано на 27.05.24 в 22:43
Соня Ганева

В община Плевен започнаха демонстрации на машинното гласуване

В община Плевен започнаха демонстрации на машинното гласуване за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание и за Европейски парламент.  Две от общо осемте машини в областта са предоставени на община Плевен. Къде може пробно да се гласува,..

публикувано на 27.05.24 в 22:33
Ферибот, превозващ турски туристи, пристига в пристанището на остров Лесбос, Гърция, април 2024 г.

Лятната почивка в Гърция поскъпва, но това не отказва туристите

По-скъпи от миналата година са туристическите услуги в Гърция, но чужденците не се отказват от почивка. Интересът им се насочва към малките острови. Средно с 15% е по-висока цената на туристическите услуги през този сезон, каза председателят на съюза..

публикувано на 27.05.24 в 22:15
Снимката е илюстративна, архив.

В Пазарджик буря повали дървета в района на болницата

При силна буря тази вечер в Пазарджик в района на многопрофилната болница са паднали две масивни дървета. Няма пострадали хора и нанесени материални щети, съобщиха от полицията. Противопожарни екипи са помогнали за обезопасяването на района и..

публикувано на 27.05.24 в 21:51

Митрополит Арсений отправи благословията си към всички енориаши в Сливенската епархия

С празничен камбанен звън бе посрещнат в Сливенската епархия новият - шести Сливенски митрополит Арсений. Той бе посрещнат пред храма "Света Троица" в село Крушаре от свещеници и миряни. Епископ Арсений е новият Сливенски митрополит Сливенска..

публикувано на 27.05.24 в 21:42
Палестинците оглеждат щетите след нападение на израелската армия в лагер в зона, предназначена за разселени хора в Рафах, южната част на Ивицата Газа, 27 май 2024 г.

Нетаняху заяви, че боевете в Ивицата Газа ще продължат

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че боевете в Ивицата Газа ще продължат въпреки осъждането на офанзивата в Рафах от  международната общност. Съдът на ООН: Израел незабавно да прекрати офанзивата си в Рафах Продължават сраженията в..

публикувано на 27.05.24 в 21:04