Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силистренци от всички поколения отбелязаха 138 години от Съединението в Дунавския парк

Снимка: Незабравка Кирова

Силистренци от всички поколения се стекоха днес в Дунавския парк, за да отбележат 138 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Венци и цветя бяха поднесени от представители на държавната и местни власти и от граждани пред паметника на Цар Борис Трети и пред паметната плоча, посветена на загиналите в Добруджанската епопея.

Слово по повод паметното събитие произнесе кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, като подчерта значението на историческата дата и силата на българския обединителен дух.

Не са малко историческите свидетелства за отгласа на Съединението на Княжество България и Източна Румелия в Силистренско. Две пиеси за Съединението, две пиеси за сръбския крал Милан, книга със спомени за Сръбско-българската война и две сбирки с народни песни, създадени и пети по време на войната, са издадени в Силистра, пише приживе покойният силистренски изследвач Пирин Бояджиев.

В библиографската справка обаче са пропуснати някои от издадените в Силистра книги в края на 19-и век.

Част от тях не отразяват пряко Съединението като историческо събитие, но са повлияни от него.

Такава е драмата на редактора на първото добруджанско литературно списание "Мисъл" Иван Добрев, озаглавена "Селима или прекрасната мохамеданка". Това е драматизация на руска повест за войните за завладяването на Кавказ по времето на Александър Първи. Екземпляр от книгата се пази в силистренската библиотека.

"Четири песни за българския княз за Съединението” и "Стенен календар за 1886" са други две неизвестни книги, написани от Никола Живков.

През 1886 г. Силистра е на пето място след София, Пловдив, Велико Търново и Русе по броя на отпечатаните книги и издаваните вестници и списания, като голяма част от техните създатели са вдъхновени от политическите събития.

Константин Иречек отбелязва в дневника си, че през 1886 – 1887 г. Силистра е станала някакъв нов български литературен център.

Тази вечер е предвиден е концерт с участието на Академичен танцов театър при Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" и ансамбъл "Добруджа".

Утре - 7 септември, силистренци ще отбележат 83-та та годишнина от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България по силата на Крайовския договор, след дългогодишна румънска окупация. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметната плоча, посветена на събитието.

Снимки: Незабравка Кирова


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11