Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС са постигнали съгласие по основни законодателни приоритети

Снимка: БГНЕС

"Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ-СДС и ДПС са постигнали съгласие по основни законодателни приоритети, които трябва да бъдат факт преди местните избори. Те са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, антикорупционното законодателство, Шенген, както и такива свързани с личния фалит и етажната собственост. Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Имаме три основни закона, които са антикорупционни. Разбира се, Законът за антикорупцията – КПКОНПИ. Второ - Законът за съдебната власт. Този въпрос дали може или как да се разследва заместник главния прокурор да бъде отменено и да може да бъде разследван, абсолютно ясно и точно , и никой да не може да избяга от този тип разследвания. Едновременно с това трябва да направим и Закона срещу прането на пари. Много важен закон – пак за Шенген и Еврозоната", посочи Петков.

Поправките в Антикорупционния закон бяха одобрени вчера на второ четене от парламентарната комисия по правни въпроси. Предвижда се Комисията за противодейстиве на корупцията и отнемане на имущество да се състои от трима членове с висше юридическо образование. Кандидатури ще могат де бъдат внасяни както от депутати, така и от неправителствени организации.

Кандидатурите ще бъдат оценявани от петчленна комисия, в който влизат по един представител от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правосъдието, Омбудсмана и Сметната палата.

Окончателното решение по избора на членове на антикорупционната комисия ще бъде на Народното събрание.

Председателят на ПГ на ГЕРБ потвърди, че лидерите на подкрепящите управлението партии си говорят лично по приоритетите и уточни, че и ДПС са присъствали на срещата:

"Да, присъстваха колегите, които и без това участват в разговора за подкрепа на конституционни промени, защото тази сесия това ще е един от акцентите в работата на пленарната зала и на нас, народните представители".

Въпреки тази натоварена програма е възможно депутатите да излязат във ваканция в последната седмица преди местния вот, стана ясно от думите на Десислава Атанасова:

"Ще бъде много трудно с кворума в пленарна зала, защото абсолютно всички партии имат предизборни мероприятия. Затова ако има съгласие между нас, на председателски съвет, последната седмица парламентът да не заседава, а да заседава извънредно във вторниците, за да наваксаме със законодателната програма".

Премиерът Николай Денков коментира, че депутатите трябва да ускорят законодателното темпо, но да внимават за качеството:

"Предната сесия беше успешна, бяха приети доста закони, тази трябва да продължи със същото, да не кажа и с по-високо темпо като трябва да се внимава за качеството на законите".

Борислав Гуцанов от БСП каза, че левицата ще направи коментар по законопроектите след като се запознае с тях:

"Тези хора са опасни за държавата. Нека внесат законопроектите, да ги видим и тогава ще ги обсъждаме".


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК ще прекрати процедура срещу Полша за нарушаване на върховенството на закона

Европейската комисия приключи анализа си за ситуацията с върховенството на закона в Полша и стигна до заключението, че вече няма сериозен риск от неговото нарушение, поради което смята да спре процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС, задействана през 2017 година. "Полша започна редица законодателни и незаконодателни мерки в отговор на..

публикувано на 06.05.24 в 13:56
Иван Милов

Иван Милов: Надявам се никога повече да не честваме като днешния 6 май

Надявам се никога повече да не честваме като днешния 6 май. Колегите от гвардейската част показаха трите вида въоръжени сили и само това. Когато сме спестявали милион, два сме губили десетки. Това заяви Иван Милов от Легия "Г. С. Раковски" в интервю пред БНР в Деня на храбростта. "С колеги днес се чувствахме минорно, днес от Граф..

публикувано на 06.05.24 в 13:41

ЕС може да финансира производство на оръжие в Украйна със замразени руски активи

"От този форум трябва да излезем с конкретни предложения в подкрепа на производителите и иноваторите в областта на дроновете в Украйна", подчерта във встъпителното си обръщение върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел на форума за укрепването на сътрудничеството в отбранителната индустрия между ЕС и Украйна. По думите..

публикувано на 06.05.24 в 13:40

Лондон обмисля да изпраща мигранти и в Ирак

Правителството на Обединеното кралство смята да използва Ирак за прехвърляне на търсещи убежище в рамките на сделка от типа на тази с Руанда, показват изтекли документи, видени от Скай нюз. Плановете означават, че това може да доведе до депортиране на хора от Обединеното кралство в страна, в която правителството не препоръчва никакви..

публикувано на 06.05.24 в 13:30

Гергьовденска възстановка в Арбанаси: посрещнаха светеца на бял кон

С гергьовски люлки и обредни погачи посрещат днешния празника в архитектурния резерват Арбанаси край Велико Търново. Стотици миряни и туристи дойдоха в църквата-музей "Св. Георги", където във възстановка посрещнаха светеца на бял кон. Църквата "Свети Георги" в Арбанаси е от 16-и век и е уникална с това, че в притвора светецът е изобразен на трон, а..

публикувано на 06.05.24 в 13:30

Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение . Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов преди дни. И това на фона на скорошното решение на парламента, според което от 2025 година трябва да вдигнат заплатите на военните средно с 30 процента .  "Ще видим..

публикувано на 06.05.24 в 13:17

Два фестивала събират стотици за Великден и Гергьовден в Босилеград

Два фестивала - един на Общината, а другият - на сдружението "Глас", събират стотици за Великден и Гергьовден в Босилеград, разказаха за БНР наши сънародници оттатък границата. И в сръбската община 4 дни са почивни. И днес в Босилеград продължава Международният детски фестивал "Великденско яйце" с участието на групи от Молдова, Украйна, Северна..

публикувано на 06.05.24 в 13:12