Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия заяви, че ще се придържа към условията си за връщане към зърнената сделка

Терминалът за износ на зърно на украинското пристанище Одеса
Снимка: Ройтерс

Русия заяви, че ще се придържа към условията си за връщане към черноморската зърнена сделка, от която се изтегли през юли, предаде Ройтерс. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че по-конкретно Москва иска нейната държавна селскостопанска банка, а не дъщерно дружество, както предлага ООН, да бъде свързана с международната система за банкови плащания СУИФТ. 

Междувременно ЕС упрекна Русия "в цинизъм" заради изтеглянето ѝ от зърнената сделка и заяви, че руското предложение за доставяне на един милион тона зърно на африканските страни е "пародия на щедрост". 

В речта си на годишната среща на върха на Г-20 в Делхи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че зърнената сделка е предоставила на уязвимите страни над 30 пъти повече зърно от количеството, предложено на Африка от Русия.

Зърнената сделка беше сключена през юли 2022 г. с цел Украйна да изнася зърно по море въпреки войната и да се помогне за облекчаване на глобалната продоволствена криза.

Миналата седмица темата беше част и от разговорите между Владимир Путин и турския президент Реджеп Ердоган, който заяви пред медиите, че е предложил на руския си колега нови възможности за подновяване на споразумението

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вечните истории за Карлсон и Дребосъчето на сцената на Държавния куклен театър  в Добрич

Вечните истории за Карлсон и Дребосъчето оживяват на сцената на Държавния куклен театър в Добрич

Вечните истории за Карлсон и Дребосъчето ще оживеят тази вечер на сцената на Държавния куклен театър "Дора Габе" в Добрич. Премиерата е последната за този сезон и е под режисурата на Леонард Капон. Пиесата е подходяща за всички възрасти и има за цел да развихри въображението на зрителите и да възпита в тях смелостта да бъдат различни и по..

публикувано на 21.06.24 в 06:52

В Кипър започва Фестивалът на Потопа

В Кипър днес започват празненствата от Фестивала на Потопа, чиято кулминация е в понеделник, в деня на свети Дух, който е и официален почивен ден в страната.  Прочутият фестивал Катаклизмос се провежда във всички крайбрежни гладове на острова. Началото му поставя в петък вечер голям парад в Ларнака, където е най-продължителният фестивал – 6 дни, до..

публикувано на 21.06.24 в 03:12

Руски хакери са атакували системата на британското здравеопазване

Руски хакери са причинили анулирането на повече от 1000 операции в британското национално здравеопазване и 2000 прегледи чрез атака срещу Патологичната служба в Лондон, съобщи вестник „Таймс“. Киберпрестъпниците от групата Qilin, която обикновено иска откуп, са хакнали на 3 юни Synnovis - лаборатория, която предоставя тестове за пет болници и..

публикувано на 21.06.24 в 02:57
Панагюрско златно съкровище

Общинският съвет в Пловдив гласува единодушно за връщане на Панагюрското съкровище в града

Представителите на всички политически групи в пловдивския Общински съвет приеха единодушно предложение Панагюрското златно съкровище да бъде върнато в Регионалния археологически музей в Пловдив. Решението трябва да бъде взето от Министерството на културата.  Сега Панагюрското съкровище е в Националния исторически музей по силата на договор, който обаче е..

публикувано на 20.06.24 в 22:56

Световноизвестният канадски актьор Доналд Съдърланд почина на 88-годишна възраст

Световноизвестният канадски актьор Доналд Съдърланд, смятан за един от най-надаренитe творци на киното, е починал на 88-годишна възраст, съобщи синът му - Кийфър Съдърланд, който също е известен актьор. Кариерата на Доналд Съдърланд продължава половин век - от 60-те на миналия век до днешно време. Една от визитните му картички беше дълбокият му глас.

публикувано на 20.06.24 в 21:52

Мъж уби жена и се хвърли от висок етаж в Бургас

Жестоко убийство на 32-годишна жена е извършено в Бургас. Убиецът е мъж на 35 години, с когото жертвата е живеела на семейни начала.  Той се е самоубил, скачайки от висок етаж на блок в жилищния комплекс "Славейков". За трагедията е информирала 4-годишната им дърщеря, която е намерена близо до местопрестъплението от случайно преминаващ гражданин. По..

публикувано на 20.06.24 в 21:11

Обходни маршрути заради строителството на първокласния път Мездра – Ботевград

Заради завършване на строителството на шосето от Мездра до пътния възел Новачане до Ботевград от понеделник ще бъде спряно движението между Мездра, Лютидол и пътния възел "Новачене". Тежкотоварни камиони ще минават през прохода Петрохан през деня и през нощта освен в тричасови пикови интервали на трафика сутрин и вечер. Служебният министър на..

публикувано на 20.06.24 в 21:00