Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители на загинали на пътя деца очакват конкретни решения в законодателен план за безопасността по пътищата на среща с министъра на правосъдието Атанас Славов

Протест в центъра на София срещу войната по пътищата

Протестиращите отдадоха почит на пешеходната пътека, където загина 15-годишният Филип - 10 септември 2023 г.
Снимка: Добромир Видев

Граждани се събраха на национален протест в столицата срещу войната по пътищата, организиран от близки на загинали в катастрофи.

Снимка: БГНЕС

Протестните плакати гласяха "Справедливост за Васко, Георги и Светли", "Политиците, убийци на народа".

Снимка: БГНЕС

Пред Министерския съвет протестът премина в мълчание, а по-късно протестиращите се отправиха на шествие към пешеходната пътека на ул. "Шишман" и ул. "Гурко", където загина 15-годишният Филип, блъснат миналата събота от пиян шофьор. Там те отдадоха почит с минута мълчание в памет на жертвите на пътни инциденти.

На мястото на катастрофата, отнела живото на Филип, хората спряха, запалиха свещи и положиха цветя на пешеходната пътека и на тротоара:

Снимка: Добромир Видев

Родители на загинали на пътя деца очакват конкретни решения в законодателен план за безопасността по пътищата на среща с министъра на правосъдието Атанас Славов, стана ясно по време на протестното шествие.

Снимка: БГНЕС

Участниците в протеста издигнаха призиви за спиране на убийствата по пътищата и посочиха, че имат среща с министъра на правосъдието, тъй като във всички семейства, в които има убити на пътя деца, убийците им са на свобода с върнати шофьорски книжки, обясни Петя Иванова, майка на загинало дете:

"Те нямат волята и не искат да гласуват това, което трябва. Те правят един тон безумия, които не помагат за това убийствата по пътищата да спрат.

В нашия случай чакахме година и два месеца, но покрай нашия случай се събрахме за жалост още 54 семейства - имаме случай от Стара Загора, трета година чакат експертиза, кръвните тестове се чакат над шест месеца, а делата продължават над 10 години.

Просто правят някакви кръпки, без да имат идея наистина къде са проблемите. И затова ние искаме тази лидерска среща, защото министрите, които бяха горе на срещата, въобще не бяха чували за проблемите, които имат всичките тези 54 семейства, а не са само те".

Снимка: Добромир Видев

Петя Иванова каза още, че ако утре на срещата с министъра на правосъдието няма решение на въпроса, родителите на убити деца на пътя са готови всяка неделя да бъдат пред Министерския съвет.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въздушната линейка ще транспортира жена от Сандански в София

Въздушната линейка ще транспортира пострадала жена от Сандански в София. Жената е с опасност а живота, след инцидент при паркиране вчера, съобщи БНТ. Близките на пострадалата са поискали въздушна линейка да я транспортира в столично лечебно заведение. Жената ще бъде настанена  в "Пирогов".

публикувано на 06.06.24 в 12:39

Въздушната линейка с втора мисия – ще транспортира пострадала жена от Сандански до София

Въздушната линейка ще транспортира пострадала жена от Сандански в София. Тя е с опасност а живота след инцидент при паркиране вчера, съобщи БНТ.  Близките на пострадалата са поискали въздушна линейка да я транспортира в столично лечебно заведение. Жената ще бъде настанена  в "Пирогов".

публикувано на 06.06.24 в 12:37
В присъствието на премиера Димитър Главчев (вляво) и министъра на енергетиката Владимир Малинов (вдясно) се подписват два договора, с които ще се постави начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор, 6 юни 2024 г.

С подписването на два договора започна реализацията на Вертикалния газов коридор

Започна реализацията на Вертикалния газов коридор, който трябва да осигури диверсификация и енергийна сигурност на доставките на природен газ.  Държавният газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ подписа двете най-важни обществени поръчки с изпълнителите  - консорциуми между български и американски компании. В МС се подписват договори за..

публикувано на 06.06.24 в 12:16

Израелски удар по училище, управлявано от агенцията на ООН за палестинските бежанци

Израелската армия е нанесла въздушен удар по училище, управлявано от агенцията на ООН за палестинските бежанци, където се укривали бойци на ислямисткото движение "Хамас" и на терористичната организация "Ислямски джихад". Според палестинските власти са загинали най-малко 37 души. А израелската армия заяви, че при нападението са неутрализирани..

публикувано на 06.06.24 в 11:54

След сигнали за купуване на гласове: Акция в Монтанско

Два сигнала за купуване на гласове провериха полицаи в област Монтана при специализирана акция. Нарушения не са открити. 13 престъпления са разкрити при специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност и на престъпления, свързани с изборното законодателство, проведена вчера на територията на област Монтана...

публикувано на 06.06.24 в 11:45
Люк Леви

Люк Леви: Да престанем с това разделение Изток – Запад!

Европейски диалози. Европейски идентичности и наследства – по тези теми Френският институт организира поредица от дискусии в седмицата след изборите. Европейските диалози ще се проведат в рамките на 3 дни. Идеята е да се видят пътят и хоризонтът след европейските избори , обясни пред БНР директорът на Френския институт Люк Леви...

публикувано на 06.06.24 в 11:03

В Хасково продължава разчистването след вчерашната буря

В Хасково продължава разчистването на падналите дървета и клони след вчерашната буря. 30 са подадените сигнали към "Пожарна безопасност и защита на населението".  Пожарникарите са работили за отводняване на приземни етажи, разчистване на пътища от паднали дървета и  клони. Няма пострадали хора. Щетите са само материални. По данни на метеорологичната..

публикувано на 06.06.24 в 10:53