Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК окончателно прекрати мониторинга на България и Румъния

Снимка: ec.europa.eu

Европейската комисия обяви, че окончателно приключва механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. 

Официално новината бе съобщена на обедния брифинг на Комисията от нейния говорител Кристиан Виганд:

"Днешното решение отразява заключенията на Комисията, че България и Румъния са изпълнили задълженията си по механизма за сътрудничество и проверка. Комисията ще продължи да работи с двете страни членки чрез годишните доклади за върховенството на закона като с всички останали.

Виганд цитира председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен, която поздравява двете страни за значителния напредък, постигнат от присъединяването им към ЕС досега и отбелязва, че те имат резултати по важни реформи през последните години.

"Бих искала да поздравя България и Румъния за значителния напредък, постигнат от присъединяването им към ЕС досега. Върховенството на закона е една от нашите основни общи ценности като съюз и двете държави членки постигнаха резултати по важни реформи през последните години. Днес ние отчитаме тези усилия, като прекратяваме механизма. Работата вече може да продължи в рамките на годишния цикъл за оценка на върховенството на закона, както за всички останали страни- членки", заяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен.

На въпрос дали това ще отвори пътя на двете страни към Шенген, Виганд припомни оценката на Комисията, която тя повтаря 12 години, че те отдавна са готови за присъединяване към пространството за свободно движение, но подчерта:

"Комисията никога не е правила връзка между приемането в Шенген и механизма за сътрудничество и проверка. Двете са отделни работни писти, като за всяка от тях има собствени изисквания".

През юни Комисията даде ясно да се разбере, че смята да приключи окончателно този механизъм през септември. През юли същото потвърди и еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова при огласяването на докладите за върховенството на закона, като заяви, че Съветът на ЕС трябва да се произнесе по въпроса до 25 август. Механизмът бе наложен, тъй като в момента на присъединяването си към ЕС през 2007 т. България и Румъния все още не бяха постигнали достатъчно напредък в областта на съдебните реформи и корупцията. Отделно България имаше проблеми с организираната престъпност.

Мониторингът е една от спънките по пътя на България към Шенген, макар технически двете неща да не са свързани помежду си. За влизането ни в пространството за свободно движение са 25 от общо 27 страни-членки на ЕС. Против са единствено Нидерландия и Австрия.

Нидерландия, която е против България, но не и против Румъния, поиска специален доклад по механизма за страната ни. От Комисията отказаха с мотива, че докладите за България са прекратени още през 2019 година.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойци на ЮНИФИЛ край границата с Израел, 27 октомври 2022 г.

ООН предупреди за реален риск от засилване на конфликта между Ливан и "Хизбула"

Съществува "съвсем реален" риск грешна преценка по южната граница на Ливан да предизвика по-широкомащабен конфликт между "Хизбула" и израелските въоръжени сили, предупредиха днес двама служители на ООН в Ливан, цитирани от Ройтерс. Специалният координатор на ООН за Ливан Жанин Хенис-Пласхерт и ръководителят на мироопазващите сили на ООН в..

публикувано на 16.06.24 в 09:31

Започват Дни на водородната електромобилност

По улиците на София, Пазарджик и Стара Загора през идващите дни ще премине демонстрационен водороден електрически автобус и първата водородна електрическа кола в България. Това съобщават от Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия. Официалното откриване на инициативата Дни на водородната електромобилност ще се..

публикувано на 16.06.24 в 09:08

"Жива история" в ловешкия парк "Стратеш"

Сдружение "Васил Левски - Апостола" организира днес от 10 ч. в ловешкия парк "Стратеш" образователни и спортни занимания за ученици с цел популяризирането, съхраняването и развитието на националните традиции. Посетителите ще имат възможност да си припомнят бележити дати, оставили трайна диря в историята на България, поясни Албена Йончева от..

публикувано на 16.06.24 в 09:01
Джамия Баня Баши в София

Мюсюлманите празнуват Курбан байрам

Започна Курбан байрам за мюсюлманите. Празникът продължава до 19-и юни. Това е най-големият мюсюлмански празник и е в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах. Младите искат прошка от по-възрастните. Мюсюлманите правят всичко възможно да помогнат на всички хора, без..

публикувано на 16.06.24 в 08:42

Най-малко 10 ранени при стрелба край аквапарк в Детройт

Най-малко 10 души, сред които и деца, бяха простреляни в крайградски аквапарк в района на Детройт в САЩ, предадоха световните агенции. Оръжието на стрелбата е намерено на мястото на инцидента, съобщиха от полицията. Нападателят е мъж, който слязъл от автомобил пред водния парк "Брукланд плаза" в  Рочестър Хилс, в щата Мичиган и произвел около 30..

публикувано на 16.06.24 в 08:34
Франсоа Оланд и Еманюел Макрон

Бившият френски президент Франсоа Оланд ще се кандидатира за депутат

Бившият президент на Франция Франсоа Оланд ще се кандидатира за депутатско място в Националното събрание - долната камара на френския парламент, предаде ДПА. "Крайната десница никога не е била толкова близо до властта. В нашата страна има политическо объркване", заяви 69-годишният бивш президент социалист. С оглед на сериозността на ситуацията Оланд..

публикувано на 16.06.24 в 08:23

Главчев: България остава ангажирана със силния отговор на НАТО и ЕС на руска военна агресия срещу Украйна

"България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руска военна агресия срещу Украйна". Това написа служебният премиер Димитър Главчев в страницата на Министерския съвет във Фейсбук. Главчев участва в започналата вчера двудневна първа среща на върха за мир в Украйна в..

публикувано на 16.06.24 в 07:44