Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антикорупционният закон - отново в дневния ред на НС

Снимка: Ани Петрова

Антикорупционният закон, с който се създава нова комисия за разследване на корупцията по високите етажи на властта - отново е в дневния ред на парламента. Вчера депутатите не успяха да гласуват нито един от текстовете на проекта.

НС ще започне работа с обсъждане на първо четене на Закона за управление на отпадъците. С него се дава възможност на местните власти да приемат наредба, с която да определят условията и реда за изхвърлянето, събирането, включително разделното, транспортирането, оползотворяването и обезвреждането на битови, строителни и опасни отпадъци на територията на съответната община.

На първо четене влизат и промени в Закона за насърчаване на инвестициите, чиято цел е предпазване на българската икономика от инвестиции от страни извън ЕС, които могат да навредят на националната сигурност и на сигурността на евроатлантическите ни партньори.

Трета точка е именно Антикорупционният закон, чието разглеждане започна вчера. Предлага се създаване на нова Комисия за противодействие на корупцията. Тя ще се състои от трима членове, избирани от парламента, с мандат от 6 години. Обект на техните разследвания ще са заемащите висши публични длъжности – президент, министри, депутати и евродепутати, председатели регулаторни органи и други. Вчера депутатите не успяха да гласуват нито един текст, но заради предложения на ПП-ДБ от ГЕРБ, въпреки че са вносители, се заканиха да сезират КС, а депутатът от "Има такъв народ" Станислав Богдански заподозря управляващите в договорки за състава на новия орган:

"Защо точно трима ще бъдат членовете на новата комисия. Защото управляващото мнозинство е съставено от три части и съответно всяка една от частите ще предложи член на новата комисия. Даже мога да предположа, че членът, предложен от "Продължаваме промяната", ще бъде икономист".

От ПП-ДБ засега не са отговорили на упреците.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване: Над 75% от баровете и пъбовете във Великобритания сипват по-малко бира

Проучване във Великобритания е установило, че в над 2/3 от случаите чашите с бира и вино в пъбовете и баровете не се пълнят до установената мярка и това струва на средния потребител около 115 паунда годишно, съобщи Скай нюз. Служители на органа, който следи за търговските стандарти, са посетили 77 пъбове и барове из цялата страна, където в 96..

публикувано на 24.05.24 в 13:22
проф. Георги Каприев

Проф. Георги Каприев: Честваме 24 май като панихида

"Не знам точно какво празнуваме днес. Боя се, че все повече честваме само азбуката и то по един потискащо некрофилски начин . Начинът, по който празникът се чества, самият тон е наистина като за покойник ." Тази тъжна равносметка направи в интервю за БНР проф. Георги Каприев от Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Той..

публикувано на 24.05.24 в 13:04
Президентът на Кипър Никос Христодулидис

В Кипър започва строителство на студентски общежития за над 67 млн. евро

В Кипър започва мащабен проект за изграждането на студентски общежития на стойност над 67 млн. евро. Новата база е част от усилията на правителството и университетите за утвърждаване и популяризиране на страната като регионален и международен образователен център. Придобивката е за учещите се в Кипърския технологичен университет (ТЕПАК) в Лимасол...

публикувано на 24.05.24 в 13:00

Президентът: Не може да си позволим да загърбим потенциала на нашите учени и преподаватели

Честването на 24 май в София започна с празнично шествие, което премина от президентството до Националната библиотека и в него се включиха президентът Румен Радев, премиерът Димитър Главчев, министърът на образованието и науката Галин Цоков и кметът на София Васил Терзиев, академици от Българската академия на науките, преподаватели от висшите..

публикувано на 24.05.24 в 12:36

Във Великобритания очакват намаляване на сметките за ток

В Обединеното кралство годишната сметка за енергия на едно типично домакинство ще падне със 122 паунда през юли, според новата горна граница на цените на регулатора Ofgem.  Експерти в бранша обаче предупреждават да не се бърза с оптимизма за бъдещето. Таванът на цената на енергията, който ограничава това, което може да се..

публикувано на 24.05.24 в 12:21
Георги Илиев

"Приключение с букви" очаква децата в парк "Гео Милев"

В парк "Гео Милев" започна празникът "Приключение с букви". Пред БНР кметът на район "Слатина" Георги Илиев посочи, че организират събитието за трета поредна година.  "Отпечатали сме буквите - главни и малки, и сме ги скрили из целия парк на различни места. Имаме карта, в която показваме схематично къде са буквите. Даваме на децата тези карти. Те..

публикувано на 24.05.24 в 12:08
Гръцкият министър на отбраната Никос Дендиас

Гърция не обсъжда изпращане на изтребители Ф-16 за Украйна

Гърция не обсъжда изпращане на изтребители Ф-16 за Украйна, заяви министърът на отбраната Никос Дендиас. Дендиас отговори на запитване на опозиционната партия СИРИЗА след съобщенията, че се подготвя договор за военно сътрудничество между Киев и Атина. От опозицията настояват също спешно изслушване на премиера Кириакос Мицотакис по въпроса...

публикувано на 24.05.24 в 12:04