Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка запази основната си лихва на ниво от 5,25%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания основният лихвен процент остана непроменен след 14 поредни покачвания, което се смята за изненадващ ход от страна на Централната английска банка.

Комисията за паричната политика на банката гласува с пет срещу четири гласа, възможно най-малката разлика, за оставане на сегашният основен лихвен процент от 5,25%. Това стана след като вчера бе отчетен спад на инфлацията с повече от очакваното - до 6,7% през август от 6,8% през юли.

"Има увеличаващите се признаци за известно въздействие на по-строгата парична политика върху пазара на труда и върху инерцията в реалната икономика като цяло", се посочва в изявлението на АЦБ след края на днешното заседание, като се добавя, че общата инфлация и инфлацията в услугите са започнали да показват признаци на охлаждане през август. Централната банка обаче не изключи по-нататъшно затягане на паричната политика (повишаване на лихвите), ако инфлационният натиск продължи по-дълго от очакваното.

АЦБ прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство ще нарасне с 0,1% през третото тримесечие спрямо предходните три месеца.

Днешното решение на Английската централна банка слага край на най-продължителния последователен период на затягане на коланите в най-новата история на институцията.

Финансови експерти обаче предупреждат да не се прибързва с оптимистичните изводи, защото при положение, че четири от деветте членове на комисията са гласували за повишаване на цените на заемите, на следващото гласуване лихвите лесно могат да бъдат вдигнати отново.

Директорът на банката Андрю Бейли коментира, че "новината е добра, но няма място за самодоволство". Далеч по-оптимистичен бе министърът на финансите Джеръми Хънт, който каза, че "приливът се обръща срещу високата инфлация". Той допълни, че правителството е на път да се справи с инфлацията тази година и че неговият план е единственият начин да се намалят лихвите и ипотечните проценти.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", вече е 59-а

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници" , показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий свобода на словото от общо 180 държави. Миналата година България беше поставена на 71-во място. Сред причините за повишаване резултата на България, "Репортери през граници" посочва..

публикувано на 03.05.24 в 08:59

Награждаване на изпълнителите в класацията БНР Топ 20

Тази вечер Българското национално радио ще връчи наградите на изпълнителите в класацията БНР Топ 20.  Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20 Продуцентът на класацията и музикален редактор в програма "Хоризонт" Здравко Петров сподели: "Ежегодните годишни награди на класацията "БНР ТОП 20" включват шест..

публикувано на 03.05.24 в 08:50

Обущарят Трайко Миладинов: Ремонти в политиката няма

Обущарят Трайко Миладинов смята, че има шанс в ремонтите - не само на обувките, но и на човешките взаимоотношения. Като че ли обаче не беше много сигурен за ремонтите в политиката: "Когото и да избереш - по-лоши идват, по-добри не идват. Само гледат интереса и това е. Как да се ремонтира - уж към нови, към ново, а пак сме си на това дередже...

публикувано на 03.05.24 в 08:49

Различни инициативи по цял свят по повод Международния ден на Слънцето (обновена)

В много страни по света днес започват различни инициативи по повод Международния ден на Слънцето, който цели да привлече вниманието върху важността на соларната енергия и нейния потенциал за устойчиво развитие.   Международният ден на слънцето цели да привлече вниманието върху важността на соларната енергия и нейния потенциал за устойчиво развитие...

обновено на 03.05.24 в 08:37

Иван Сунгарски: Имаме страхотен капацитет, трябва само да намерим себе си

Имаме страхотен капацитет, трябва само да намерим себе си . Това каза пред БНР Иван Сунгарски - народен представител от СДС в 37-ото и 38-ото Народно събрание.  "Винаги има надежда, когато имаш нагласата да се вгледаш в себе си. Надявам се, че тази бездуховност, тази безотговорност на хората, които имат отговорността да управляват тази държава,..

публикувано на 03.05.24 в 08:21
Джо Байдън

Байдън е категоричен, че протестите в САЩ няма да променят политиката му към Израел

В Съединените щати продължават студентските протести срещу войната в Ивицата Газа и в подкрепа на палестинското ѝ население . Близо триста души са арестувани - в Колумбийския университет и в Сити колидж - след пропалестинските протести в Ню Йорк. Пропалестински демонстранти бяха арестувани в различни университети в САЩ..

публикувано на 03.05.24 в 08:15
Реджеп Тайип Ердоган

Турция прекъсна търговията с Израел заради войната в Газа

Турция прекъсна всякаква търговия с Израел като наказателна мярка срещу Тел Авив заради войната в Ивицата Газа, при която са загинали над 34 хиляди палестинци, съобщава държавната телевизия Те Ер Те. Турското министерство на търговията обяви, че мерките ще бъдат в сила, докато Израел позволи "непрекъснат и достатъчен поток"  от хуманитарна..

публикувано на 03.05.24 в 08:10