Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия се прощава с Джорджо Наполитано

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е погребението на бившия президент на Италия Джорджо Наполитано и в страната е ден на национален траур. Наполитано почина на 98-годишна възраст след продължителна хоспитализация в частна клиника в Рим. 

Погребението на Джорджо Наполитано ще е светско и с държавни почести от 11:30 часа местно време. За първи път такава церемония ще се състои в аулата на Камарата на депутатите. За първи път в историята на Италия и на Ватикана в Сената, където бе поклонението пред тленните останки на Джорджо Наполитано – първият държавен глава избиран два пъти, влезе папа. В случая това беше папа Франциск. Той изрази своята почит, помоли се и написа в книгата за посетители: "Спомен и жест на благодарност към един велик човек, служил на родината си". 

Във връзка с поклонението на папа Франциск стана известно, че Джорджо Наполитано, който като политик произлиза от комунистическата партия и бе със светски разбирания, уважавал църквата и папа Ратцингер му имал голямо доверие. 

Светската форма на погребението не предвижда религиозен обред, а изказвания на близки до бившия държавен глава. По избор на семейството му ще се изкажат италиански политици, неговият син Джулио и внучката София. 

Ще присъстват президентът на Италия Серджо Матарела и премиерът Джорджа Мелони, френският държавен глава Еманюел Макрон, президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и други официални лица. Погребението ще се излъчи директно от обществената медия РАИ. 

По публикацията работи: Мария Петрова-Гълъбова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бившият президент на Италия Джорджо Наполитано почина на 98-годишна възраст

На 98-годишна възраст почина бившият президент на Италия Джорджо Наполитано

„Бивш комунист начело на държавата, първият президент на Италия, избиран два пъти“, са обобщените заглавия на медиите. Посочва се още, че Наполитано е обичал и е държал на Европа и в тази посока настоящият държавен глава Серджо Матарела, избран след..

публикувано на 23.09.23 в 08:56
Джорджо Наполитано

Президентът на Италия Джорджо Наполитано подписа своята оставка

Президентът на Италия Джорджо Наполитино подписа своята оставка. Тя е в четири екземпляра. Три от тях секретарят му Донато Мара връчва съответно на председателя на Камарата на депутатите Лаура Болдрини , на председателя на Сената Пиетро Грасо и на..

обновено на 14.01.15 в 11:59

Очаква се утре италианският президент Джорджо Наполитано да подаде оставката си

Президентът на Италия Джорджо Наполитано се сбогува с почетната гвардия и с целия персонал на президентския дворец "Куиринале". Церемонията бе закрита и окачествена като "частна", тъй като протоколът предвижда официално изпращане на държавния глава след..

обновено на 13.01.15 в 18:09
Матео Ренци

Президентът на Италия Джорджо Наполитано връчва за осми път премиерски мандат

Президентът на Италия Джорджо Наполитано ще връчи мандат за съставяне на ново правителство на председателя на Демократическата партия Матео Ренци . През следващите часове ще стане ясно, кой ще поеме поста кмет на Флоренция, който Ренци заемаше от..

публикувано на 17.02.14 в 12:32
ВИЖТЕ ОЩЕ
Болница

Жената, обезобразена с ножица от приятеля си в Елена, вече е в стабилно състояние

41-годишната гражданска на Узбекистан, която беше обезобразена с ножица от 23-годишния си приятел, вече е в стабилно състояние и продължава лечението си в очното отделение на областната болница във Велико Търново. От Районната прокуратура, посочиха,..

публикувано на 10.05.24 в 16:42

Великотърновският университет чества патронния си празник

Великотърновският университет, носещ името на светите равноапостоли Кирил и Методий, чества днес патронния си празник.  За 63-та година иконата на светите Кирил и Методий поведе шествието във Великотърновския университет.  Да не забравяме на кого..

публикувано на 10.05.24 в 16:28
Областният управител на Плевен Николай Абрашев

Областната управа в Плевен отчита добра координация за изборите

В Плевен е създадена добра координация между институциите за провеждането на предстоящите избори на 9 юни. Това стана ясно след първата среща в Областната администрация. "Координацията е добра, няма някакви сигнали, няма подадени проблеми...

публикувано на 10.05.24 в 16:22
Снимката е илюстративна.

Тяло на жена е открито в района на жп гарата в Кюстендил

Намерено е тяло на жена на железопътната линия в района на кюстендилската гара, съобщиха от полицията. Дежурна полицейска група е извършила оглед на мястото, тялото е откарано в местната болница за аутопсия. Жената е идентифицирана, тя е 54..

публикувано на 10.05.24 в 16:18
Киър Стармър

Очакват Стармър да обещае премахване на схемата за депортиране на мигранти в Руанда

Във Великобритания лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър ще обещае да премахне правителствената схема за депортиране на мигранти в Руанда и да отклони 75 милиона паунда за финансиране на стотици нови специализирани служители,..

публикувано на 10.05.24 в 16:05

Изложба в Ловеч за 60-годишнината от откриването на паметника на Васил Левски

В Ловеч тази вечер ще бъде открита изложба, посветена на 60-годишнина от откриването на най-големия и най-внушителен паметник на Васил Левски.  Изложбата е подготвена от Държавен архив – Ловеч и Регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев"...

публикувано на 10.05.24 в 16:00

КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".  В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър..

публикувано на 10.05.24 в 15:50