Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пес Патрул – Суперфилмът" – още за съвременния смисъл на анимацията

„Пес Патрул – Суперфилмът“
Снимка: Форум Филм България

Анимационните филми често са първите произведения на изкуството, с които се среща едно дете. Именно от там то се докосва до първите любими герои и посланията, които формират усещането му за света. Темите за любовта, приятелството, обичта към себе си - такъв, какъвто си, са сред онези важни уроци, които често дори и възрастните все още не сме научили както трябва. И както се връщаме към приказките, когато пораснем, както казва обичания създател на „Хрониките на Нарния“ К.С.Луис, така и в един момент се срещаме с анимационен филм, който ни припомня да не губим вярата в себе си.

"Пес патрул: Суперфилмът" влиза точно в тази категория. Още един филм от франчайз, посветен на четириноги пазители на реда, които се грижат за сигурността на Адвенчър сити. Видяхме за първи път кученцата през 2013, когато се появи сериала "Пес патрул". Още с първия сезон стана ясно, че чаровните палета ще станат любими на малките зрители. Идеята е на Кийт Чапман - британски телевизионен сценарист и продуцент.

Преди "Суперфилмът" анимационния сериал получи десет сезона и първа пълнометражна продукция, която натрупа над 140 милиона долара. Режисьорът Кал Брънкър се нае със задачата да привлече още повече фенове със зашеметяващите приключения на изключително симпатичните си герои. 10 годишният Райдър, заедно със своята група от бойни кутрета, трябва да се изправят пред поредно предизвикателство. „Лудият учен“, както е по-известна сред жителите на града, Виктория Ванс привлича опасен магически метеорит над Адвенчър сити. Естествено, нашите герои спасяват положението, а Виктория е пратена зад решетките. Каква е изненадата на най-дребното кутре – очарователната Скай, когато осъзнава, че в метеорита се крият неподозирани сили, които превръщат екипа им в „Супер лапи“. С допълнителните сили обаче, идват и различни предизвикателства.

„Пес патрул: Суперфилмът“ е едно много емоционално изживяване. За малки и големи, както гласи популярното клише. Защото всеки един от нас се е чувствал малък и незначителен като Скай. Или пък търсещ своята супер сила като Либърти. Филми като „Пес патрул“ учат децата не просто да обичат животните. Те им показват колко е важно да обичат самите себе си. Независимо дали са по-дребни от съучениците си. Или пък си мислят, че не са достатъчно талантливи, за да се изявят в някоя област. Чрез четириногите герои, децата разбират колко е важно да са лоялни приятели, да не съдят твърде строго, когато някой техен близък сгреши. Защото първо трябва да разберем мотивацията зад действията. Сред останалите смели герои са още Маршал, Ръбъл, Роки, Зума и Чейс.

Към тази простичка, но много красива и смислена история, има и страхотен саундтрак. В него е включена нова песен от носителката на „Грами“ Кристина Агилера. В „Да се научиш да летиш“ – Кристина пее за онези моменти, в които трудно откриваме героя в себе си. Но въпреки всичко се изправяме и продължаваме да вървим към своите собствени върхове. 

В българския дублаж на филма чуваме познати гласове като Ася Рачева, Цветослава Симеонова, Ева Данаилова, Мими Йорданова, Елена Бойчева, Мина Костова, Ивет Лазарова, Петър Върбанов и Венцислав Славчев. Освен с много добре направена сантиментална част, „Пес патрул: Супер филмът“ ни предлага и достойни екшън сцени, включващи любимите герои и техните предвидливо конструирани за допълнителен мърчандайз возила. Сигурен съм, че и след този филм играчките, посветени на патрула ще бъдат желани и бързо изкупени от родители по цял свят. Действието е динамично, връзката между героите е толкова силна, че на моменти говорещите кучета успяват да те разчувстват на едно ниво, достойно за продукция на „Дисни“. Казвайки Дисни, трябва да си призная, че малко преди „Пес патрул: Суперфилмът“ успях да видя и „Стихии“ – последният анимационен филм на Дисни/ Пиксар.

Филмът бе много хубав, но по всички показатели „Пес патрул“ успя да надмине любовната история между силата на водата и огъня. „Пес патрул: Суперфилмът“ няма да ви остави безразлични. Ще ви кара да се смеете, да плачете, да поискате да си вземете домашен любимец. Защото всъщност франчайзът се доверява на онези универсални ценности, които обаче говорят на почти всеки един човек от публиката. Приятелството, прошката, желанието да бъдеш по-добър от вчера. За припомнянето на тези теми - възрастта няма никакво значение.

Насладете се на „Пес патрул: Суперфилмът“ от 29 септември.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Соня Йончева: Грижата за културата и изкуството е инвестиция в новото поколение

Световна оперна звезда на върха на своята кариера и избраница на слушателите на БНР за български музикант на 2023 година, Соня Йончева присъства все по-често и категорично на родна сцена – с нови изяви и проекти като музикален продуцент и издател. След преките прожекции от кино сезоните на Кралската опера в Лондон “Ковънт Гардън“ и Метрополитън..

публикувано на 04.06.24 в 18:17
Надежда Георгиева

Надежда Георгиева и танцът с препятствията, които животът ни сервира

Изложбата "Невротичният балет на красотата и разрухата" в Гьоте институт ще продължи до 16 юни. В нея Надежда Георгиева, художник и визуален артист от Берлин, показва три творби. Те изобразяват цветя в различни фази на техния живот . "Винаги съм искала да правя креативни неща", сподели тя в предаването "Хоризонт до обед". Надежда..

публикувано на 04.06.24 в 11:34
Петър Мичев-Педро

Почина художникът Петър Мичев-Педро

Тази нощ ни напусна плевенският художник Петър Мичев-Педро. Тъжната вест съобщиха от семейството му. Плевенските художници се прекланят пред паметта му. Петър Мичев-Педро е роден в Плевен, той е един от най-успешните български художници. Негови картини са притежание на известни личности и престижни галерии.  Загубата е огромна, каза Николай..

публикувано на 04.06.24 в 09:55

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В първото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Среща с българския музикант на 2023 година и издател на новото списание “Български артист“ – световната оперна звезда Соня Йончева - Томбола за билети за концертното изпълнение на операта “Тоска“ от..

обновено на 03.06.24 в 19:04
Георги Милтиядов, Вероника Тодорова, Любомир Дяковски и Веско Ешкенази

Любомир Дяковски: Рецептата за успех е да имаш насреща млади, мотивирани и талантливи хора

Плевенската филхармония грабна две изключително важни отличия на церемонията "Музикант на годината" за 2023 година. Тя се проведе в Първо студио на БНР на 31 май. Диригентът Георги Милтиядов спечели вота на публиката в категория "Млад музикант на годината". Наградата "Музикален проект на годината" беше присъдена за проекта "В света на..

публикувано на 03.06.24 в 12:03

Плевен ще се превърне в център на театралното предизвикателство

В Плевен от 25 юни до 8 юли за първи път ще се проведат Международни театрални дни, в рамките на които е и новият фестивал „Школа“.  Той е по-различен от всички останали, а Плевен се превръща в център на театралното предизвикателство. Латинка Светозарова разговаря с Димитър Кабаков - директор на Драматично-кукления театър „Иван..

публикувано на 02.06.24 в 06:03

Милион читатели посещават националната библиотека в Йерусалим

Месец юни е обявен за месец на книгата от народа на книгата. Милион читатели от чужбина и от страната има всеки месец националната библиотека в Йерусалим.  Новата й сграда, която прилича на отворена книга, е открита само преди няколко месеца.  По използвани иновационни технологии и дигитализиране, тя надминава тези в Дубай и Александрия...

публикувано на 02.06.24 в 05:42