Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Забраната за износ на петрол цели да стабилизира вътрешния пазар

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва не е обсъждала с партньорите си в ОПЕК+ евентуално увеличаване на добивите от тяхна страна, което да компенсира забраната за износ на руски петрол. Това заяви на днешния си брифинг говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Освен това той аргументира рязкото увеличаване на военните разходи  в страната с "хибридната война, която Западът води срещу Русия". 

Дмитрий Песков увери, че Русия ще се придържа към досегашните си ангажименти към петролния картел, които предвиждат намаляване на добива с половин милион барела дневно. Забраната за износ на руски петрол беше въведена миналата седмица. Целта ѝ е да стабилизира положението на вътрешния пазар, където се наблюдава рязко поскъпване на бензина и дизеловото гориво. На съвещание с правителството вчера президентът Владимир Путин отбеляза, че въпреки въведените мерки цените продължават да растат.

На брифинга си Песков коментира също така предвиденото в проектобюджета за 2024 г. увеличаване на военните разходи с 68% спрямо настоящата година. Това са близо 30 на сто от всички бюджетни разходи или 6% от БВП на страната. Песков нарече увеличаването "абсолютно необходимо", защото "Русия живее в състояние на хибридна война и продължава специалната военна операция". 

Междувременно президентът Путин подписа указ, съгласно който 30 септември се обявява за празник на присъединяването на така наречените нови територии към Русия. Става дума за анексираните Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област в Украйна.

Днес Путин се срещна с новоизбраните губернатори и определи местния вот в четирите региона като важна стъпка към пълното им интегриране в състава на Русия. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на иновациите и растежа

До 15 май компаниите да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации

До 15 май български компании могат да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации, която е с бюджет 127 милиона лева. Наближава крайният срок, през които български компании могат да кандидатстват по процедурата "Разработване на иновации в предприятията" с бюджет 127 млн. лв. по програма "Конкурентоспособност и иновации в..

публикувано на 11.05.24 в 21:28

Икономически песимизъм властва сред европейците преди евровота

Според проучване, проведено от "Би ви ей Ексайт" (Bva Xsight) за медиен консорциум начело с френско-германската телевизия Арте, 41 на сто от европейците се безпокоят основно за здравето си. На второ място се нареждат войната и покупателната способност наред с екологичните теми. По въпросите за имиграцията и отбраната по-голямата част от..

публикувано на 11.05.24 в 21:26

Нов конкурс за управител на болницата в Дупница

Обявен е нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница по решение на съветниците, след като проведеният на 4 април избор се провали и никой от двамата кандидати не получи минималната оценка и бал. Новият конкурс е обявен за 12 юни.  5 години общинската болница беше управлявана от прокуриста Мария Иванова, която в деня след местните..

публикувано на 11.05.24 в 21:09

Ден на работодателя в гр. Рила

Ден на работодателя беше организиран в гр. Рила- инициативата е на Бюрото по труда в Дупница, след като от години безработицата в малката община е около и над 10 %. На борсата се явиха и безработни от съседната община Кочериново.  В общината и в района на Рилсикя манастир са отворени и работят, особено през летния сезон, над 10 заведения,..

публикувано на 11.05.24 в 20:59

Черни лешояди вече отглеждат потомството си на територията на Природен парк "Врачански Балкан"

Три двойки черни лешояди вече имат потомство и отглеждат малките си на територията на Природен парк "Врачански Балкан". В района от години се работи активно за възстановяването на този защитен вид птици.  След изчезването на черния лешояд от територията на природен парк "Врачански Балкан" , възстановяването на вида започна преди повече от 20..

публикувано на 11.05.24 в 20:39

Празник на яйцето в Павликени

Яйцето като символ на живота празнуват днес в Павликени. В 11-ото издание на празника акцент са традициите и обичаите на населените места и екологията. Репортаж на кореспондента ни Здравка Маслянкова. Хиляди гости се събраха на традиционният вече празник на яйцето в Павликени. "Празникът на яйцето не е просто един концерт в парка. Това е..

публикувано на 11.05.24 в 20:36
Наградените директори получиха и по икона на Св. Иван Рилски

Училищни директори получиха награди от МОН в Рилския манастир

Петима училищни директори получиха наградите си от МОН на среща в Рилския манастир, каквато се прави традиционно всяка година в Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий. Наг,адите им връчи зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова. Награждаването се проведе, по утвърдена вече традиция, в Иконната зала на Рилската сета обител...

публикувано на 11.05.24 в 19:58