Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Засега блокадите остават, протестиращите не отидоха при Денков

Премиерът: Така няма да решим проблемите

Снимка: БГНЕС

Заради неразбирателство между протестиращите Проходът на републиката остава затворен. Слушатели на БНР съобщиха, че все още не е освободено движението там.

По-рано полиция и протестиращи енергетици се договориха да пропускат превозни средства след 16 часа, но преди минути полиция все още отклоняваше автомобили. Очаква се блокадата да бъде вдигната до 20 часа днес.

Остава блокирано движението на магистрала "Тракия" при Стара Загора.


Никой от протестиращите енергетици и миньори, нито от синдикатите не отиде на срещата с премиера Николай Денков в Министерския съвет. 

Министърът на енергетиката Румен Радев влезе с екипа си в сградата и каза, че се надява срещата да се състои. По-рано протестиращите, както и синдикатите, заявиха, че очакват представители на властта на място, при блокадите, и че няма да отидат в Министерския съвет.

КНСБ няма да участва в преговорите за въглищните региони при премиера. Това стана ясно от официална позиция, разпространена на интернет страницата на синдиката.

"Президентът на КНСБ, лидерите на миньорската и енергийната федерации към конфедерацията не приемат отправената покана от премиера акад. Николай Денков за преговори този следобед. Причината е ясно изразеният отказ от страна на протестиращите миньори и енергетици за разговори при премиера днес, 1 октомври, се казва в позицията.

"Имаме реални факти и прогнози, а не политически измислици. За да има съгласие, трябва да има разговор, за да бъде чут всеки и да се намери най-доброто решение. Това заяви премиерът Николай Денков, след като среща между него и енергетиците не се състоя.

Днес поканихме синдикалните организации, те засега отказват да дойдат. Така няма да решим проблемите в енергетиката, всички трябва да са готови за откровен разговор. Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове", заяви от своя страна министър-председателят.

Премиерът Николай Денков.

Той посочи, че с предаването на документите преговорите с Европейската комисия тепърва започват, като отбеляза, че ще се водят преговори в частна "Енергетика" в ПВУ.

Премиерът отбеляза, че териториалните планове очертават какво България ще направи с европейското финансиране, за да осигури бъде