Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консерваторите във Великобритания продължават да изостават от лейбъристите в проучванията

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания консерваторите продължават да изостават в проучването на общественото мнение, въпреки речта на премиера Риши Сунак на конгреса на торите, в която се опита да представи Консервативната партия като „партия на промяната“.

Проучване на агенция Opinium, поръчано от вестник „Обзървър“, показва, че подкрепата за консерваторите остава непроменена – 29% от анкетираните. Лейбъристите продължават да водят убедително с 42% подкрепа. Либералдемократите са трета сила с 11%. 

Стратезите на консерваторите се надяваха, че конгресът на торите ще отбележи повратен момент и Сунак ще започне да стопява преднината на Стармър, но резултатите показват, че рискът на премиера да избере комбинация от грабващи окото нови политики и драматични обрати не е дал плодове, коментира изданието. 

В речта си на конгреса Сунак се опита да се представи като лидер, достатъчно силен, за да вземе дългосрочни решения в национален интерес, дори и да не са популярни. Той спря изграждането на високоскоростната жп отсечка от Бирмингам до Манчестър, обяви нова образователна система, задължаваща учениците да учат английски и математика до 18 години и взе решение за голямо ограничение на тютюнопушенето. 

Много депутати на торите обаче още по време на конгреса признаха, че Сунак трудно може да бъде приет като лидер на промяната след 13 години на невпечатляващо управление на консерваторите.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС отмени решението по ОВОС за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София. По този начин върховните магистрати оставят в сила решението на Административен съд София, образувано по жалба на екологични сдружения. Според съдиите,..

публикувано на 02.05.24 в 15:06
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: Да си оптимист за България означава да си глупак или демагог. Това е умираща страна

Да си оптимист за България означава да си глупак или демагог. Това е умираща страна. Онзи ден откриха топлата вода, че вече сме били 6 млн., всичко по читаво се е изнесло тук няма перспективи, особено на фона на геополитическите размествания. Това каза проф. Иво Христов, социолог и геополитически анализатор, в интервю пред БНР. И..

публикувано на 02.05.24 в 14:45

Продължава напрежението в Калифорнийския университет в Лос Анджелис

Продължава напрежението в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, където полицията се опитва да премахне барикадите и да разпръсне участниците в пропалестинските протести.  Силите на реда предупредиха демонстрантите да се разотидат или ще бъдат арестувани.  По-рано при сблъсъци между пропалестински протестиращи и поддръжници на Израел са били ранени..

публикувано на 02.05.24 в 14:26

ОИСР повиши прогнозата си за растежа на глобалната икономика до 3,1% през 2024 г. и до 3,2% догодина

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) повиши своите прогнози за глобалния икономически растеж за 2024 г. до 3,1% спрямо 2,9% в предходния доклад "Световни икономически перспективи", оповестен през февруари. За 2025 г. ОИСР очаква слабо ускоряване на растежа до 3,2% при предишна оценка за икономическа експанзия с 3 на..

публикувано на 02.05.24 в 14:02
Росица Кирова

Росица Кирова: Изграждането на детска болница винаги е било приоритет на ГЕРБ

Изграждането на детска болница винаги е приоритет на партия ГЕРБ, заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова:  "Изграждането на детска болница винаги е било приоритет на политическа партия ГЕРБ. Стартирането на проекта за изграждане на детска болница всъщност започна в края на последния редовен мандат на господин Борисов и също..

публикувано на 02.05.24 в 14:01

Все повече испанци напускат страната в търсене на по-добри условия на труд

Все повече испанци напускат страната в търсене на по-добри условия на труд, сочат данни на Националния статистически институт. Експерти отчитат, че това е причинило огромни загуби на икономиката. През последните години в Испания се наблюдава трайна тенденция към увеличаване на трудовата емиграция. 339 000 души в трудоспособна възраст са..

публикувано на 02.05.24 в 13:57

Руския твърди, че е превзела важно село в Донецка област

Руските военни са превзелли напълно село Бердичи в Донецка област, съобщи РИА Новости, като се позова на Министерството на отбраната. Селото се намира в предградие на Авдеевка, на ключов път, по който се снабдява Донбаската групировка на украинските въоръжени сили и сега логистиката ѝ там е съществено нарушена, отбелязва РИА Новости...

публикувано на 02.05.24 в 13:54