Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на рестартиране на сърцето - обучение на ученици в Русе

Снимка: Ася Пенчева

В Световния ден на рестартиране на сърцето лекари доброволци проведоха обучение на ученици от биологичните паралелки на Математическата гимназия в Русе. Целта е повече хора да имат знания за елементарните умения, които обаче могат да спасят човешки живот.

Световният ден на рестартирането на сърцето се отбелязва на 16 октомври и всички дейности имат за цел да научат повече хора - млади и възрастни как да възстановят сърдечната дейност, ако станат свидетели на инцидент.
По данни на европейската статистика едва 20% от българското население е наясно с правилата на първата помощ, докато в скандинавските страни този процент надвишава 80. Така днес доброволците анестезиолози д-р Елеонора Иванова и д-р Тодор Граматиков показаха нагледно пред ученици в Математическата гимназия в Русе как да действат правилно и бързо.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на с. Бреница на протест, затвориха участък от пътя Кнежа - Долни Дъбник

Жители на плевенското село Бреница затвориха днес участък от пътя Кнежа – Искър – Долни Дъбник в знак на протест заради проблеми с водоснабдяването. Те се събраха на изхода на Кнежа в посока Плевен. По този начин жителите на Бреница искат да се обърне внимание на техния проблем с безводието, който е от години. Те издигнаха плакати с призиви "Искаме..

публикувано на 06.10.24 в 15:58
Аналена Бербок

Германия потвърди подкрепата си за Израел в навечерието на годишнината от нападението на "Хамас"

Ден преди годишнината от клането на терористичната организация „Хамас“ в Израел, Германия потвърди подкрепата си за Израел. В същото време в цялата страна се провеждат пропалестински и произраелски протести и се стигна до сблъсъци. Германската министърка на външните работи Аналена Бербок потвърди днес германската солидарност преди..

публикувано на 06.10.24 в 15:21
Районен прокурор Владимир Радоев.

Четири обвинения за румънски гражданин, хванат да сече незаконно на дунавски остров

Районната прокуратура в Плевен поиска "задържане под стража" за румънския гражданин, арестуван на българска територия за незаконна сеч на остров край град Никопол. Случаят е от 3 октомври, когато е извършена специализирана полицейска операция за установяване на незаконна сеч на остров Средняк в река Дунав. При акцията единият от нарушителите е..

публикувано на 06.10.24 в 15:15

Испанската Гражданска гвардия разследва убийство на жена от Андалусия след домашно насилие

Испанската Гражданска гвардия разследва убийство на жена от Андалусия, която на два пъти е подавала жалба срещу мъжа, с когото живеела, но без резултат. Предполага се, че става дума за поредния случай на домашно насилие. Инцидентът станал в крайбрежния град Рокетас де Мар в провинция Алмерия в автономна област Андалусия.   Жертвата на..

публикувано на 06.10.24 в 15:09

Тържествено отбелязаха края на 11-годишния труд по изографисването на новата катедрала в Ловеч

Ловчанският митрополит Гавриил награди с ордена на епархията "Новоселските мъченици" проф. Владимир Аврамов, който заедно с екипа си изографиса новата катедрала в центъра на Ловеч. П роф. д-р Владимир Аврамов, който е  заместник-декан на Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и ръководител на..

публикувано на 06.10.24 в 14:41
Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев.

Казахстан гласува на референдум дали да изгради първата си АЕЦ

В Казахстан решават на референдум дали да бъде изградена първата атомна електроцентрала в страната. Предложението е на властите, начело с президента Касъм-Жомарт Токаев. Критиците на идеята изтъкват рисковете от този тип енергия, също и че може Русия да се  включи   в проекта.  Ако идеята за изграждането на атомна централа бъде одобрена от..

публикувано на 06.10.24 в 14:08

Избори в Тунис

Тунис гласува днес на трети избори след Арабската пролет - протестите, довели до свалянето на президента Зин ел Абидин Бен Али през 2011-а година. Прогнозите за изхода от вота сочат победа за сегашния държавен глава Каис Сайед. Международни наблюдатели оцениха предишните два вота в Тунис след 2011-а като отговарящи на демократичните норми. Въпреки..

публикувано на 06.10.24 в 14:01