Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Медиана": Васил Терзиев води пред Ваня Григорова и Антон Хекимян

10 дни преди местните избори 20 000 гласа разделят Васил Терзиев, Ваня Григорова и Антон Хекимян, става ясно от изследване на агенция "Медиана".

Разликите между кандидатите на ПП-ДБ/"Спаси София", БСП и ГЕРБ за кмет на столицата са минимални и тримата се "движат почти в пакет".

Според социолозите в столицата почти сигурно ще има балотаж.


Изследването е проведено в периода 10-17 октомври 2023 г. със 710 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизрано интервю и е представително за пълнолетното население на София.

Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Според "Медиана" изводите от изследването са следните:

-  10 дни преди кметските избори в София неизвестните се увеличават. Въпреки че първи започна своята предизборна кампания, Васил Терзиев бързо е догонен от двама основни конкурента - Ваня Григорова и Антон Хекимян.

-  В момента тримата са на незначителна дистанция (от порядъка на двайсет хиляди гласа), като следва да се има предвид, че едва близо 120 000 човека (една четвърт) от вероятните избиратели все още не са определили твърдо своите предпочитания.

-  При това положение дори и четвъртият (Деян Николов) и петият (Вили Лилков) запазват своите шансове. Колебаещите си и все още не решили представляват огромна маса, които могат да обърнат изборите.

-  В София може да се очаква относително висока изборна активност на кметските избори - около 500-550 хиляди избиратели ще застанат пред урните.

-  Без съмнение изборите за кмет на София ще се решат на балотаж като най-вероятните двойки са три: Терзиев срещу Григорова; Терзиев срещу Хекимян; Григорова срещу Хекимян. Към момента, тук отново се сблъскваме с пълна непредсказуемост. 

"На практика и трите хипотетични балотажа разиграни от нас завършват с един и същ резултат 50:50", коментират от "Медиана".




Избори за общински съветници



Изследването е проведено в периода 10-17 октомври 2023 г. със 710 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на София. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Снимки в текста: Агенция "Медиана".
По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Без напредък на преговорите за прекратяване на огъня в Газа

Преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа продължават в Кайро с участието на радикалното палестинско движение "Хамас". В Кайро продължават преговорите между Израел и "Хамас" Великден в Ерусалим на фона на продължаващия конфликт Израел заяви, че ще изпрати делегация, ако получи отговор на предложението за 40-дневно примирие...

публикувано на 05.05.24 в 15:42
Папа Франциск - 5 май 2024 г.

Папа Франциск поздрави православните християни за Великден

Православните християни бяха поздравени за Великден и от главата на Римокатолическата църква папа Франциск. Видимо в добро настроение, след редовната си неделна молитва от прозореца на базиликата "Св. Петър" в Рим и в присъствието на хиляди богомолци на едноименния площад, папа Франциск отправи великденското си послание към тези, които отбелязват днес..

публикувано на 05.05.24 в 15:15
В катедралния храм

Митрополит Киприан: Пасха е непреходното доказателство, че Бог е любов

Православните християни празнуват най-големия празник - Възкресение Христово, наричан Празник на празниците, тъй като утвърждава победата на живота над смъртта. Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците Богослуженията в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" снощи и в столичния митрополитски храм "Света..

публикувано на 05.05.24 в 15:01

В Панама избират президент

Президентски избори се провеждат в Панама. За фаворит е сочен опозиционният лидер Хосе Мулино,  близък довереник на изпадналия в немилост бивш държавен глава Рикардо Мартинели, отбелязва ДПА . Той си поставя за цел да прекрати незаконната миграция през джунглата в южната част на централноамериканската страна към Съединените щати. Победителят ще..

публикувано на 05.05.24 в 14:07
Австрийският канцлер Карл Нехамер

Австрия въвежда повече ДНК тестове при събиране на семейства на мигранти

Управляващата Австрийска народна партия (АНП) постави изискване за по-строг контрол върху събирането на семействата на мигрантите, предаде БТА. Въпреки че ДНК тестовете са възможни и досега, в бъдеще те ще се извършват по-често, за да се установят семейните връзки. ДНК проверките трябва да се извършват дори и при "най-малкото съмнение дали..

публикувано на 05.05.24 в 14:06

Над 100 семейства и нуждаещи се получиха хранителни пакети за Великден в Добрич

Над 100 семейства и крайно нуждаещи се хора получиха хранителни пакети за посрещането на великденските празници в кампанията "Споделен хляб" в Добрич. Инициативата се организира от фондация "Милостиво сърце" и Клуба по народни танци "Жътвари" осма година. В акцията по милосърдие участие вземат и десетки дарители и доброволци. С всяка следваща..

публикувано на 05.05.24 в 13:33

Почистиха историческите паметници в Монтана

Предпразнично почистиха историческите паметници в Монтана. Средствата са отделени от бюджета на Общината. 11 паметника са почистени в Монтана през последните седмици. Възстановен е единият рог на скулптурата на елена пред Ловно-рибарското дружество в центъра на Монтана, който от дълги години липсваше. Акцията е част от годишната програма и се..

публикувано на 05.05.24 в 13:02