Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хорсе Мартин с рекорд на "Филип Айлънд", стартира първи в Австралия

Хорхе Мартин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хорхе Мартин буквално унищожи миналогодишния си рекорд на пистата „Филип Айлънд“ в Австралия и напълно логично спечели полпозишъна за Гран При на Австралия в MotoGP.

Мартинатора стигна до 1:27.246 в своя първи тур във второто си излизане в решаващите минути на квалификацията, за да подобри рекорда си от преди 12 месеца с точно 0.521 секунди. Под досегашния рекорд слязоха още Брад Биндър и Франческо Баная, които завършиха на съответно 0.416 и 0.468 от Мартин и ще потеглят втори и трети.

За Баная това трето място е със статута на полпозишъна, след като за втора поредна седмица световният шампион трябваше да минава през първите 15 минути на сесията за място. В нея той бе най-бърз и заедно с Марк Маркес продължиха към битката за първите 12 места на стартовата решетка.

В нея Маркес се класира седми и ще оглави третата редица, а на втората пред него ще се наредят Алейш Еспаргаро, Йоан Зарко и Фабио Ди Джанантонио. Заедно с Маркес на третия ред ще застанат местният любимец Джак Милър и Маверик Винялес, а на четвъртия ще бъдат Марко Бедзеки, Пол Еспаргаро и Енеа Бастианини.

Алекс Маркес беше с 0.087 по-бавен от своя брат Марк в края на първите 15 минути на сесията за място и ще стартира 13-ти и трябваше да подели петата редица с двамата съфамилници Аугусто и Раул Фернандес, които нямат роднинаска връзка помежду си. Аугусто обаче ще бъде преместен с три места назад и така 15-ти ще потегли Жоан Мир, а 16-ти ще потегли Фабио Куартараро, който бе блокиран от Фернандес във вчерашната тренировка, за което испанецът бе наказан. Лука Марини ще бъде последният пилот, който ще застане на шестата редица, а на последната ще се наредят Мигел Оливейра, Франко Морбидели и Такааки Накагами. Съотборникът на Накагами в LCR Хонда Алекс Ринс прекрати участието си в Гран При на Австралия малко преди началото на днешната тренировка, която се проведе непосредствено преди квалификацията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Световна купа по фехтовка

Французойка отстрани и двете българки в Пловдив

Двете представителки на България във втория ден на Световната купа по фехтовка на сабя жени в Пловдив – Йоана Илиева и Олга Храмова, бяха елиминирани от една и съща състезателка. Французойката Каролин Кероли се оказа непреодолимо препятствие и за двете български сабльорки, след като първо Кероли спечели във втория кръг срещу Храмова, а на..

публикувано на 18.05.24 в 17:30
Шави Ернандес

Шави: Имам подкрепата на ръководството

Старши треньорът на футболния Барселона Шави Ернандес отрече съобщенията в испански медии, че ръководството обмисля неговото уволнение, защото е казал, че лошите финанси на клуба ще му попречат да се конкурира с Реал (Мадрид). "Клубът ми предаде, че трябва да запазя спокойствие и да продължа да работя със същата мотивация и отдаденост...

публикувано на 18.05.24 в 17:26
Национален отбор

Бленджини определи групата за Лигата на нациите в Анталия

Селекционерът Джанлоренцо Бленджини определи групата на националния ни отбор за първия турнир от Лигата на нациите по волейбол за мъже. Отборът заминава за Анталия в неделя с полет за Истанбул в 9:25 часа. На турска земя България ще играе срещу Франция, Канада, САЩ и Нидерландия. Първият мач на тима е срещу французите на 21 май от 17:00..

публикувано на 18.05.24 в 17:22
ЦСКА София

От ЦСКА София: Глобата е платена, остава мониторинг за 3 години

Ръководството на футболния ЦСКА София съобщи, че глобата от 450 000 евро, която бе наложена от УЕФА вече е платена. Европейската централа санкционира "армейците" и ги предупреди с изваждане от турнирите заради просрочени задължения. Комисията за финансов контрол на клубовете на УЕФА обяви списък с 13 клуба, които не са изпълнили изискванията,..

публикувано на 18.05.24 в 17:16
Калина Бояджиева

Калина Бояджиева: Церемонията „Нощ на звездите“ е още една възможност да се отличат най- добрите спортисти

На 1 юни фондация „Енчо Керязов“ ще връчи годишните си награди. В 13-та церемония  "Нощ на звездите", която е посветена на талантливите деца на България в категориите „Изкуство“, „Образование“ и „Спорт“ ще бъдат наградени по трима финалисти. В категория „Спорт“ това са  състезателката по брейк Пламена Георгиева, художествената гимнастичка Елвира..

публикувано на 18.05.24 в 13:12

Валерия Станчева спечели титла на европейското първенство по борба за девойки

Валерия Станчева спечели европейска титла за момичета до 15 години от континенталния шампионат по борба в Лутраки, Гърция, с което младите национали заслужиха второ злато. Състезателката на ЦСКА записа нова категорична победа - този път срещу Малита Болатова (Русия) с технически туш в категория до 46 кг. Двубоят приключи 1:26 минути преди края на..

публикувано на 18.05.24 в 11:21
Индиана

Индиана победи Ню Йорк в НБА и вкара серията в седми мач

Решаващ седми мач ще определи победителя от полуфиналната серия на Изток между Индиана Пейсърс и Ню Йорк Никс, след като Пейсърс взеха мач номер 6 у дома със 116:103. По този начин и шестте двубоя до момента бяха спечелени от домакините, а Никс ще имат домакинско предимство в последния мач. Срещата в Индианаполис бе равностойна до средата на втората..

публикувано на 18.05.24 в 10:16