Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи в Плевен искат безпристрастен процес за мъж, обвинен в опит за убийство

Снимка: Латинка Светозарова

Протестиращи се събраха пред Съдебната палата в Плевен. Те настояват за безпристрастен съдебен процес за мъж, обвинен в опит за убийство.

Инцидентът е станал миналата година при сбиване между две групи пред нощно заведение. Един мъж е пострадал, наранен от подсъдимия Кочев, който е в ареста, обясни адвокат Димитър Марковски и призова:

"Безпристрастност, обективност, и донякъде да няма и етнически предразсъдъци. Не казвам, че съдиите по делото или прокурорът са етнически настроени към подсъдимия, но по това дело има много етнически моменти, защото е имало много етнически обиди и закани към нето. Съдът в Плевен държи този човек повече от година и един месец задържан с най-тежката мярка за неотклонение. Реакцията на хората е естествена, когато законът не се прилага еднакво спрямо някои граждани. Аз ще си позволя с колегата Маринов да направим искания за отвод на прокурора". 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Френският самолетоносач

Френският самолетоносач "Шарл де Гол" акостира в базата на остров Крит

На американската военна база Суда на остров Крит акостира френският самолетоносач "Шарл де Гол". Той ще се включи в учения на НАТО в Средиземно море. Франция за първи път предава своя самолетоносач под оперативното ръководство и контрол на Алианса в рамките на две седмици, докато продължава учението на НАТО. Общо 15 страни ще участват в..

публикувано на 04.05.24 в 07:13

Русия отново обстрелва украински градове и инфраструктура

Русия и тази нощ обстрелва украински градове и инфраструктура, съобщава се за ранени хора. Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че страната е изправена пред нов етап от войната.  Два руски дрона тази нощ поразиха цивилни обекти в Харков, като най-малко трима души са ранени, сред които 13-годишно дете и жена, съобщи кметът на втория..

публикувано на 04.05.24 в 07:06

Велика събота е!

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост. Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде оглавмено от наместник-председателя - врачанския митрополит Григорий. За втори път в най-новата ни история..

публикувано на 04.05.24 в 05:24

В много села в Ямболско по традиция боядисват яйца на Велика събота

В много от селата в Ямболско се е запазила традицията великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а днес - на Велика събота.  В четвъртък, по-възрастните жени отивали сутринта на черква, за да не пропуснат Великия маслосвет и оставяли боядисването на яйцата за събота.  Баба Маринка от село Ботево си припомня вече отдавна..

публикувано на 04.05.24 в 03:50
Катедрален храм

Във Велико Търново очакват Пасхалното богослужение

Възкресение Христово във Велико Търново ще бъде посрещнат в подножието на крепостта Царевец. В полунощ десетки църковни камбани ще огласят старопрестолния град, а благодатният огън ще бъде изнесен от катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“, където ще бъде отслужено Пасхалното богослужение.   Заради лошото време и дъждовете..

публикувано на 04.05.24 в 03:42

Русенският оркестър "Сияние" - "На мегдана на другата България"

Оркестър "Сияние" от Русе ще гостува на събора "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка. Това съобщиха домакините на деветото издание на фолклорния фестивал. По време на хоротеката, която ще направят участниците и гостите във фолклорния фестивал в Палма де Майорка, музиката ще е наживо изпълнена от русенския  оркестър "Сияние". В..

публикувано на 04.05.24 в 03:26
Горна Оряховица

В Горна Оряховица започва спешен ремонт на улици

В Горна Оряховица след Великденските празници започва спешно изкърпване на близо шест хиляди квадратни метра разбити улични настилки.  За да бъдат осигурени средства, със свое решение от 28 март Общинският съвет възложи на кмета на Горна Оряховица Николай Рашков да внесе предложение до министъра на финансите за трансформиране на средства от..

публикувано на 04.05.24 в 02:53