Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: Франция е солидарна с Израел в борбата срещу тероризма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон пристигна в Израел, за да се срещне с премиера Бенямин Нетаняху и други израелски лидери и да засвидетелства подкрепата на Франция. 

Повече от две седмици продължават ответните въздушни удари на Израел срещу групировката "Хамас", която все още държи над 200 заложници. 

"Франция е солидарна с Израел в борбата му срещу тероризма", каза Макрон по време на срещата си с израелския си колега Ицхак Херцог в Йерусалим:

"Това, което се случи, никога няма да бъде забравено. Ще бъдем тук днес, утре и вдругиден за мир и стабилност, тъй като тези хора бяха убити само защото са евреи и искаха да живеят в мир". 

"Наш дълг е да се борим срещу тероризма, без никакво объркване и без разширяване на този конфликт", каза още Макрон и подчерта, че освобождаването на заложниците, държани от "Хамас", трябва да бъде "първата цел" на войната в Газа.

От своя страна израелският президент Ицках Херцог заяви, че Израел не се стреми към война с бойците на "Хизбула" на северната си граница, а вместо това се фокусира върху битката с "Хамас" в Ивицата Газа. 

"Ако обаче "Хизбула" ни въвлече във война, трябва да е ясно, че Ливан ще плати цената“, каза Херцог. 

По-късно днес Макрон ще разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху, както и с палестинския президент Махмуд Абас. Очаква се френският президент да призове за "възобновяване на истинския мирен процес“, за създаване на палестинска държава редом до Израел, което ще означава спиране на заселническата дейност на Западния бряг.

Израелските сили за отбрана съобщиха, че са ударили повече от 400 цели в Газа през последните 24 часа. В публикацията в Х се казва, че ударите са били насочени срещу бойци от "Хамас", които са се подготвяли да изстрелват ракети към Израел, тунел, позволяващ проникване в Израел през морето, както и командни центрове. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ружа Игнатова

САЩ обявяват 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

Американското правителство обявява нова награда от 5 милиона долара за информация, която би довела до ареста на криптокралицата Ружа Игнатова, а българската прокуратура се готви да ѝ повдигне задочно обвинение за финансови измами. Това обявиха в съвместно изявление посланика на Съединените щати у нас Кенет Мертен и временно изпълняващият функциите главен..

публикувано на 26.06.24 в 14:50
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Не изключвам да има още една война в Близкия изток

Не изключвам да има още една война в Близкия изток. Тази прогноза направи пред БНР журналистът Мохамед Халаф и добави, че  ако Израел атакува "Хизбула", САЩ няма как да не се включат в тази война . " Всичко зависи от това дали Иран е готов да създаде нова война в региона, или цели да покаже на ЕС и на САЩ, че трябва да преговарят сериозно с него..

публикувано на 26.06.24 в 14:32

Вилис Цуров: Марк Рюте има способността да посредничи и преговаря, поема НАТО в сложен период

Марк Рюте, новият генерален секретар на НАТО, има способността да посредничи, да преговаря, убеждава , коментира избора на холандеца полк. Вилис Цуров, председател на УС на Съюза на офицерите от резерва „Атлантис“, в интервю пред БНР. „Очаквахме той да бъде избран за генерален секретар на НАТО още когато беше предложен, тъй като е много..

публикувано на 26.06.24 в 14:21
Атанас Атанасов в НС, 26 юни 2024 г.

Спор в НС: Опитвал ли се е Атанас Атанасов да вербува офицери от военното разузнаване?

Офицери от служба "Военно разузнаване" са докладвали пред директора ѝ бригаден генерал Венелин Венев, че лидерът на ДСБ Атанас Атанасов в качеството си на председател на ПГ на ПП-ДБ в 49-ия парламент се е опитал да ги "вербува". Разговорите с разузнавачи от службата от негово име е водил Веселин Марков - съветникът на тогавашния премиер Николай..

публикувано на 26.06.24 в 14:14
Юлиян Петров

КТ "Подкрепа" ще иска 150% увеличение на учителските заплати

КТ "Подкрепа" ще настоява пред следващото редовно правителство и парламента за увеличение със 150% на учителските заплати. Синдикатът настоява в срок от 5 г. парите за образование да нараснат до 6 на сто от брутния вътрешен продукт. Това обяви председателят на синдикат "Образование" Юлиян Петров в Ловеч, където се провежда Национален съвет на..

публикувано на 26.06.24 в 13:54
Илияна Цанова

Илияна Цанова: Има сериозен риск България да загуби средства по ПВУ

Има сериозен риск България да загуби средства от Плана за възстановяване и устойчивост, предупреди в интервю за БНР Илияна Цанова- зам.-генерален директор на направление "Бюджет" в Европейската комисия. По думите ѝ честата смяна на правителства и липсата на приемственост е сред водещите причини за сериозното забавяне. България трябва да направи определени..

публикувано на 26.06.24 в 13:47

ЕЦБ: Инфлацията в България остава доста над референтната ѝ стойност в еврозоната

Инфлацията в България остава доста над референтната ѝ стойност в еврозоната, докато бюджетният дефицит и държавният дълг са под референтните нива. Българското законодателство е съвместимо с Договорите и Устава на Европейската система на централните банки (ESCB), както се изисква съгласно член 131 от Договора, при спазване на условията и..

публикувано на 26.06.24 в 13:42