Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ с положителна перспектива.

Рейтингът е подкрепен от силна външна и фискална позиция на страната в сравнение с държавите със същия рейтинг. Друг фактор е надеждната политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет. От друга страна, ниският дял на инвестициите и неблагоприятните демографски фактори тежат върху потенциала за икономически растеж и  публичните финанси в дългосрочен период.

Положителната перспектива отразява и плановете за членство в еврозоната. Що се отнася до темпа на инфлация, в България той следва тенденция на понижение, но остава значително над този в други държави-членки на ЕС с най-ниска инфлация и в момента не отговаря на критерия за ценова стабилност.  Очакванията за  бюджетен дефицит са за 2.8%  през 2024 г. и 3.5% от БВП през 2025-а.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Михайлов

Пламен Михайлов: Разпети петък е най-тъжният ден, но никога тъгата не е без надежда

В православната ни вяра Разпети петък е най-тъжният ден, но никога тъгата не е без надежда. Всеки момент на тъга е свързан с надежда за спасение и с радост, която Господ ни дава с Възкресението си.  Това каза пред БНР Пламен Михайлов, главен редактор на "Епархийски глас", издание към Софийската митрополия, което включва списание и 24-часови..

публикувано на 03.05.24 в 14:16

ГЕРБ-СДС определи водачите на листите за парламентарните и евроизборите

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ ще е водач на листата на ГЕРБ-СДС за европейските избори, потвърдиха за БНР от партия ГЕРБ, а Мария Габриел няма да е кандидат за евродепутат.  Крайният срок за регистриране на листите за Европейския парламент е 7-и май.  Станаха ясни водачите на ГЕРБ-СДС за предсрочните..

публикувано на 03.05.24 в 14:12

13 трудови борси организира Агенцията по заетостта през месец май

13 трудови борси организира Агенцията по заетостта през месец май. Четири от тях са специализирани - в Кюстендил на 14 май за хора в неравностойно положение, на 15 май в Омуртаг ще се търсят кадри за строителството, във Велинград на 21 ще се набира персонал в туризма, в шуменския град Каолиново борсата е за безработни над 50-годишна възраст, на..

публикувано на 03.05.24 в 13:51
Изображение на Разпятие Христово в Боянската църква

Проф. Зарко Ждраков: Изображението на Разпятието в Боянската църква е български принос в иконографията

Сюжетът на Разпятието се променя в иконографията през вековете. Това каза пред БНР проф. Зарко Ждраков, изкуствовед, преподавател по История на старото българско изкуство в Националната художествена академия. "Ако погледнем развитието на иконографията, до към 10 век Исус се изобразява разпънат с неговия хитон - червен е той. След 10 век хитонът се..

публикувано на 03.05.24 в 13:39

Храмовете във Велико Търново се изпълниха с богомолци на Разпети петък

Православните храмове във Велико Търново се изпълниха с богомолци на Разпети петък, дошли да се поклонят пред Сина божи, да съпреживеят кръстната Христова смърт и да минат под плащеницата. В най-скръбния за християните ден свещениците отслужиха Вечерня. Плащеницата беше изнесена с песнопения, посветени на страданията и смъртта Христови...

публикувано на 03.05.24 в 13:35
Володимир Зеленски и Дейвид Камерън

Камерън: Украйна може да нанася удари по цели в Русия с британските оръжия

Украйна има право да нанася удари по цели в Русия с помощта на доставеното от Великобритания оръжие, заяви британският външен министър Дейвид Камерън, който посети Киев.  Лорд Камерън обеща 3 милиарда паунда годишна военна помощ за Украйна за колкото дълго време е необходимо. Той добави, че Украйна има право да използва оръжия, предоставени от..

публикувано на 03.05.24 в 13:28

Музеите и художествената галерия в Кюстендил ще работят в празничните дни

Музейната и нумизматичната експозиция в зала "Асклепий" на кюстендилския музей, както и Градската художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" ще работят през празничните дни с нормално работно време, обявиха от Общината.  Очаква се стотици да посетят обектите, както и Римската крепост от IV в. над града - въпреки лошото време на Разпети..

публикувано на 03.05.24 в 13:24