Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Модни тенденции за обзавеждане на баня: какво съветват интериорните дизайнери?

Когато става дума за обзавеждане, интериорните дизайнери подготвиха “сцената” за вълнуващи тенденции през 2023 г. Баните вече не са просто обикновено пространство във Вашия дом, а са се превърнали в „платно“ за творчество, върху което имате пълната свобода да творите.

Актуални тенденции за обзавеждане на баня 

Обзавеждането на банята е важна стъпка. Тя трябва да бъде функционална, удобна, но и същевременно красива. Както повечето хора, така и Вие най-вероятно се чудите кои са модните тенденциите през 2023 г. в обзавеждането на баня. Ето и четирите най-често срещани тенденции.

Естествени материали

Специалистите забелязват силно желание на клиентите да пренесат природата в домовете си и да създадат една по-спокойна и органична атмосфера. Това е така, защото тя създава хармония и лесно би се постигнала с вмъкване на естествени материали в обзавеждането. Тенденциите показват включване на естествен камък, дърво, бамбук, някакъв вид зеленина, било то специален мъх или друг тип растение подходящо за условията на банята.

Технологични иновации

Както знаете „умните домове“ в момента са в своя възход, баните не изостават от тази тенденция. Една от най-впечатляващите технологии са „умните“ тоалетни, които се контролират с приложение. То позволява на всеки член от семейството да има персонализирано изживяване. 

Друга интересна технология, която се среща в обзавеждането са „интелигентите“ душове. Този тип душове помагат в това да не изразходваме голямо количество вода и ако Ви е омръзнало постоянно да настройвате температурата на водата си, този тип душове правят това сами.

По-проста технология, която е често срещана са „интелигентните" огледала. Повечето от тях имат вградено осветление, дават Ви възможност за гласови команди, някои от тях имат Bluetooth, а други не позволяват огледалото да се изпотява.

Минимализъм

Минимализмът е най-водещата тенденция през 2023 г. и се забелязва навсякъде. Този стил е като едно бягство от хаоса на ежедневието и създава спокойствие и уют. Той се отличава с простотата си и с изчистените си форми или помещения без излишни аксесоари и предмети.

Наблюдават се дългите мивки, които са не само мивки, но и шкафове. Така пространството се оптимизира и това създава усещане за простор. Също така се монтират и стени за „съхранение“, които често са отворени и хората поставят различни тоалетни принадлежности в тях. Друго основно при този стил е естествената светлина. Именно заради това душ кабините без рамки, а само стъкло са сред най-желаните през тази година.

Неутрални цветове и текстури

Специалистите pрепоръчват използването на натуралните цветове в обзавеждането на баня през 2023 г. Тенденциите са насочени към така наречените „Датски цветове“, които включват нежните макаронени цветове като бледо червено, бледо жълто, бледо синьо. Друга цветова палитра, която се наблюдава е така наречената „Френска Провинция“, която включва цветове като тебеширено бяло, френско сиво и бледо розово. Третият тип палитра, която е по-често наблюдавана е тази с бежово, кафяво, черно и бяло. Обикновено тези цветове се съчетават с тъмно зелено или тъмно синьо, за да се създаде този натурален вид.

Практически съвети за обзавеждане на баня от интериорните дизайнери

Обзавеждането не е лесно занимание и не е за всекиго, разбира се. Ето още няколко практични съвета, които със сигурност ще Ви улеснят.

Избор на стил и цветова гама

Първата стъпка е винаги изборът на цветове. Те са толкова важни, колкото и самите мебели, които ще изберете на по-късен етап. Ако се чудите кои цветове да изберете, можете да прочетете по-нагоре кои са най-предпочитаните палитри през 2023 г. Това, което Ви съветват те, е да използвате по-неутрални цветове, които винаги ще останат на мода и ще създадат усещане за чистота и уют.

Планиране на пространството

В зависимост от големината на банята, планирането на пространството е от съществено значение. В по-малките бани, използвайте ъглови мивки и душ кабини, за да спестите място. В по-големите бани, можете да разбира се да вмъкнете по-масивни мебели, но не забравяйте за минимализъма и пространството, за които Ви разказахме по-горе.

Избор на мебели и аксесоари

След избора на цветове и планиране на пространството е ред на избора и закупуването на мебели. Както Ви споменахме по-горе, избягвайте претрупване, а се стремете към функционалност. Изберете мебели с повече шкафове и пространство за съхранение, за да може да вземете един мебел, който например да замества друг.

Осветление и вентилация

Не на последно място идва и правилното осветление и вентилация. Доброто осветление създава приятна атмосфера, а правилната вентилация предотвратява проблемите с влага и плесента, които биха могли да се образуват в мокрите помещения.

Следвайки тези съвети, научавайки за тенденциите през 2023 г. и съчетавайки ги със собствените си предпочитания, Вие можете да създадете една функционална и елегантна баня, която да Ви кара да се чувствате комфортно в нея дълги години.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сърбия отбелязва на 3-ти май една година от масовото убийство в основно училище в Белград

"Събуждане". Така символично е кръстена програмата, с която властите и обществото в Сърбия ще отбележат годишнината от масовото убийство в основното училище "Владислав Рибникар" в белградския квартал Врачар. На 3 май 2023 г. непълнолетен - 13-годишен ученик - застреля 9 деца на възраст от 11 до 14 години и 53-годишен училищен охранител...

публикувано на 02.05.24 в 18:03

Проектът на частната болница "Мама и аз" предвижда разкриване на 11 структури за лечение на деца

Финалният проект на частната болница "Мама и аз" предвижда разкриване на 11 структури за лечение на деца, сред които неонатология, детска хирургия, детска онкология. Това е записано в справка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", които са направили три комплексни оценки на проекта преди да се предложи за одобрение от Министерския..

публикувано на 02.05.24 в 17:39

Етнологът Анелия Овнарска: Писаното яйце е любовно послание

В петък се правят писаните яйца, пишат се от момите в предженитбена възраст. Това е различно от вапцването - боядисването. Писането на яйцата е с топъл восък, рисуват се специални елементи върху яйцето и после, когато падне восъкът, остава една красива рисунка.  Това е вид любовно послание, любовно писмо, защото тези яйца не са, за да бъдат..

публикувано на 02.05.24 в 17:26

На Велики четвъртък Софийската митрополия организира традиционно боядисване на яйца

На Велики четвъртък Софийската митрополия за 6-та поредна година организира традиционно боядисване на яйца. От Софийската Света митрополия и организациите, които участват в заниманията с децата, осигуриха всичко необходимо, за да могат децата да боядисат най-красивите яйца. На Велики четвъртък от Софийската света митрополия и организациите,..

публикувано на 02.05.24 в 17:06

НЗОК: Изписването на медицински храни е на базата на становища от експертните съвети по педиатрия и гастроентерология

Указанията на Здравната каса за изписване на медицински храни за пациенти с малнутриция са подготвени на базата на становища от експертните съвети по педиатрия и гастроентерология.  Това съобщиха за БТА от Касата след заявката на сдружение "Общност Мостове", че ще сезира Комисията за защита от дискриминация заради тези указания. Д-р Антоанета..

публикувано на 02.05.24 в 16:45
Дмитрий Песков

Кремъл: Неоснователни са обвиненията на САЩ, че Русия е използвала химически оръжия в Украйна

Кремъл определи като неоснователни обвиненията на САЩ, че руските сили са използвали химически оръжия в Украйна. Русия остава обвързана с договора, забраняващ използването на химически оръжия, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков: "Както винаги такива изявления звучат абсолютно голословно и нямат никакви основания. Русия спазва..

публикувано на 02.05.24 в 16:41

Близо тон храни раздава "Бъди човек" за Великден в Банско

Близо един тон традиционно великденски и трайни хранителни продукти осигуриха анонимни дарители за бедните и възрастни хора от Банско.  Доброволците, които посещават домовете им, са само двама, но благодетелите – десетки. И тъй като местните знаят, че не всеки ден е Великден, пълнят торбите така, че да подсигурят прехраната поне за месец.  В..

публикувано на 02.05.24 в 16:35